Video LIVE TEXT Negocieri la Cotroceni: cum s-a desfășurat prima zi de consultări pentru viitorul Guvern

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Nicușor Dan a chemat, miercuri, toate partidele parlamentare la consultări informale pentru formarea viitorului Executiv. Pe listă au fost și partidele suveraniste și reprezentanții neafiliaților din Legislativ. AUR și SOS România au refuzat însă să participe. 

Noul președinte așteaptă toate partidele la discuțiile de la Cotroceni FOTO Inquam/Octav Ganea
Noul președinte așteaptă toate partidele la discuțiile de la Cotroceni FOTO Inquam/Octav Ganea

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Nicușor Dan a fost însoțit, la Palatul Cotroceni, de Dragoș Anastasiu, consilier prezidențial rămas în funcție din mandatul de interimar al lui Ilie Bolojan, și Radu Burnete, vehiculat drept viitor consilier.

UPDATE 20.30 Anunțul Administrației Prezidențiale

„În cadrul consultărilor informale desfășurate astăzi la Palatul Cotroceni, convocate de Președintele României, Nicușor Dan, delegațiile partidelor pro-europene – PSD, PNL, USR, UDMR și reprezentanții Grupului Minorităților Naționale – au subliniat că înțeleg gravitatea situației legate de deficitul bugetar și și-au exprimat angajamentul comun de a contribui la identificarea unor soluții responsabile.În acest sens, la inițiativa Președintelui României, s-a convenit ca, în paralel cu negocierile pentru formarea noului Guvern, să fie elaborat un plan de măsuri destinat reducerii cheltuielilor publice, care să fie asumat și pus în aplicare de viitorul Executiv”, a transmis Administrația Prezidențială la finalul rundei de consultări cu reprezentanții din Parlament.

Potrivit informațiilor furnizate, „pentru acest obiectiv, partidele menționate și reprezentanții minorităților naționale vor constitui un grup de lucru tehnic, care își va desfășura prima ședință joi, 29 mai, la ora 15:00, la Palatul Cotroceni”. 

La întâlnirile acestui grup de lucru, din partea Administrației Prezidențiale vor participa de data aceasta doar consilierii Radu Burnete și Dragoș Anastasiu.

„La consultările informale de la Palatul Cotroceni, au fost prezenți și reprezentanții POT și parlamentarii neafiliați, AUR și SOS România refuzând să ia parte la discuții”, a mai transmis Administrația.

______________________________________________________________________________________________

UPDATE 20.00 POT a mers cu solicitări la Cotroceni

Preşedinta Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, a declarat după consultarea informală cu preşedintele Nicuşor Dan, că a avut 5 cereri pentru noul președinte. Unul dintre lucrurile pe care i le-a cerut șefului de stat a fost ca „aceste concepte de pro-europeni, extremişti, izolaţionişti să nu mai fie folosite”, pentru că divizează societatea.

Partidul a cerut și Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS) lista celor 11.641.866 de votanţi din 18 mai.

„Noi am mers acolo ca vocea celor 5,3 milioane de români care nu l-au votat pe domnul Nicuşor Dan. Pentru că această invitaţie a fost făcută în baza articolului 80 din Constituţie, noi am considerat că este foarte important ca domnul Nicuşor Dan să fie informat şi despre starea societăţii, aşa cum noi o primim direct de la cetăţeni. Suntem siguri că poate dânsul nu are privilegiul de a vedea şi partea cealaltă şi cel mai mult se pune focus pe cei care l-au susţinut. (...) 

În primul şi în primul rând, noi trebuie să lucrăm la coeziunea socială din România. Pentru asta am cerut domnului preşedinte ca aceste concepte de pro-europeni, extremişti, izolaţionişti să nu mai fie folosite în societatea noastră. Pentru că în final şi la urma urmei suntem toţi români şi toţi ne dorim o economie mai bună, toţi ne dorim ca românii să vină acasă, toţi ne dorim lucruri bune pentru România. Însă când noi folosim concepte care nu au practicalitate, care nu pot fi transformate în proiecte şi în acţiuni unde oamenii vin împreună, aceste concepte divizează societatea”, a spus Anamaria Gavrilă.

Altă cerere a privit închiderea unor conturi de social media, fiind dat exemplul jurnalistului Ion Cristoiu. În acest caz șefa POT a susținut că „nu este corect ca unul dintre conturile unui mare ziarist, cum este domnul Cristoiu, să fie încă blocate pe TikTok”.

POT a solicitat și desecretizarea şedinţei de CSAT în care au fost anulate alegerile. De asemenea, partidul și-a exprimat dezaprobarea față de invitația la Cotroceni lansată și pentru parlamentarii neafiliaţi, argumentând că nu corespunde Constituției. 

___________________________________________________________________________________________

UPDATE 18.00 POT, singurul partid suveranist prezent la consultări

AUR și SOS au anunțat că nu participă la consultările cu președintele Nicușor Dan. POT a fost singurul partid suveranist prezent la discuțiile convocate de președinte. 

Din delagația POT au făcut parte: Anamaria GAVRILĂ, Președinte POT, Daniel GROFU, Deputat POT, Răzvan CHIRIȚĂ, Deputat POT. Gabriela PORUMBOIU, Deputat POT.

Mai mulți foști parlamentari POT au anunțat că vor participa în cadrul consultărilor cu grupurile neafiliaților din Parlament. 

„Noi am ieşit dintr-un partid în care am avut parte de o oarecare dictatură şi ni s-au impus majoritatea deciziilor. Vom merge toţi cu un mesaj unitar, dar vrem să participăm cu toţii la aceste discuţii”, a precizat deputata Aurora Simu într-o conferință de presă.

____________________________________________________________________________________________

UPDATE 15.30 Kelemen Hunor: „Guvernul minoritar nu este o soluție” 

Delegeația UDMR, formată din Kelemene Hunor, președintele UDMR, Tanczos Barna, viceprim-ministru, ministru al Finanțelor, Cseke Attila-Zoltán, ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Turos Lóránd, liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Miklos Zoltán, viceliderul grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaților și Antal Árpád-András, primarul Municipiului Sfântu-Gheorghe - a ieșit de la consultări.

„Suntem pregătiţi să intrăm la aceste discuţii începând de mâine şi suntem dispuşi să asumăm şi guvernarea şi, bineînţeles, responsabilitatea guvernării, cu bune şi cu rele, dacă va exista o soluţie găsită împreună cu celelalte partide care doresc să vină în guvernare. Am susţinut că este nevoie de o coaliţie majoritară. Guvernul minoritar nu este astăzi o soluţie, nu este o opţiune bună. Prioritatea numărul unu pentru fiecare dintre noi trebuie să fie să avem un guvern cu o susţinere parlamentară majoritară. Asta înseamnă PSD, PNL, USR, UDMR, Grupul Minorităţilor Naţionale şi vom discuta în acest sens cu colegii noştri din toate formaţiuni politice”, a spus Kelemen Hunor, după consultările cu preşedintele Nicuşor Dan.

În acest sens, șeful UDMR a mai precizat că este nevoie de un „acord politic foarte detaliat”: „scriem ce facem şi când facem, inclusiv pe partea de fiscalitate şi reforma statului. Şi trebuie să scriem ceea ce nu vom face, până când această coaliţie va funcţiona. Un acord de coaliţie foarte detaliat este o garanţie că în condiţii dificile, în această conjunctură extrem de dificilă, o coaliţie poate funcţiona”. 

FOTO Inquam Photos Octav Ganea
FOTO Inquam Photos Octav Ganea

Liderul UDMR a mai susținut că este nevoie de două săptămâni de discuții între formațiunile politice.  

„Eu sunt convins că dacă începem dezbaterile, discuţiile în această săptămână, prima dată pe fiscalitate, apoi pe partea politică, atunci putem transmite un mesaj, în primul rând către societatea noastră şi după aceea către partenerii noştri externi, inclusiv Comisia Europeană, că există hotărârea, dorinţa şi determinarea politică de a face acele corecţii, fără de care România, pe termen mediu și pe termen lung, nu poate funcţiona”, a mai spus Kelemen Hunor.

________________________________________________________________________________________________

UPDATE 15.00 La consultări a intrat și delegația minorităților naționale din Parlament

Delegația grupului minorităților naționale din Camera Deputaților a fost formată din: Varujan PAMBUCCIAN, Preşedinte, Ionel STANCU, Vicelider, Ștefan BOUDA, Secretar, Varol AMET, Membru, Silviu FEODOR, Membru, Ghervazen LONGHER, Membru, Adrian-Miroslav MERKA, Membru, Gheorghe NACOV, Membru, Nicolae PĂUN, Membru, Nicolae-Miroslav PETREȚCHI, Membru, Bogdan-Alin STOICA, Membru și Dragoș-Gabriel ZISOPOL, Membru.

_________________________________________________________________________________________________

UPDATE 14.30 Măsurile propuse de USR

La consultările cu Nicușor Dan a fost și delegația USR, formată din Dominic Samuel Fritz - președinte, Cătălin Drulă - deputat USR, Radu Mihaiu - deputat USR, Allen Coliban - deputat USR, Oana Țoiu - deputat USR, Radu Miruță - deputat USR și Vlad Voiculescu - europarlamentar USR. 

Liderul Interimar al USR, Dominic Fritz, a arătat că partidul său este împotriva creșterilor de taxe și impozite, subliniind că mai întâi trebuie tăiate alte cheltuieli ale statului, pentru a vedea cât se poate aduna din cei 30 de miliarde de lei necesari la bugetul statului. 

„Înainte să creștem TVA cu un punct și să câștigăm 7 mld de lei, haideți să tăiem sporul de antenă și câștigăm 6 mld de lei și mai sunt și altele. (…) După ce tăiem absolut tot și tragem linie și vedem că ne mai lipsesc bani, abia atunci să vorbim despre creșteri de taxe”, a arătat Dominic Fritz.

Întrebat cu privire la disponibilizări, Fritz a precizat că „acolo unde aparatul bugetar este supraponderal, unde sunt instituții care nu au efect real asupra calității vieții cetățenilor, cei care lucrează acolo trebuie să-și caute altă menire și să fie productivi altundeva”. 

O precizare a fost făcută și cu privire la investiții, Dominic Fritz susținnând că pe programul Anghel Sligny au fost făcute contractări ca și cum toți banii pe 10 ani sunt deja astăzi în sertar, propunând o reorganizare a proiectelor. 

Liderul interimar al USR a mai dat de înțeles că mâine se așteaptă să fie primele întâlniri tehnice între partide.  

_____________________________________________________________________________________________

UPDATE 13.00 Ilie Bolojan, precizări privind măsurile urgente necesare

Delegația PNL, formată din: Ilie Bolojan, președinte interimar PNL, Adrian Veștea, Secretar general, Cătălin-Marian Predoiu, prim-ministru interimar, Dan-Ștefan Motreanu, prim-vicepreședinte, Ciprian Ciucu, primar al sectorului 6, a ieșit de la negocieri, iar Ilie Bolojan a explicat ce s-a discutat.

„Am prezentat analiza PNL. Suntem într-o situație economică complicată, în care avem un deficit mare, care se apropie de cel de anul trecut, pe care nu-l mai putem duce o lungă perioadă de timp. Avem o creștere accelerată a datoriei. În acest ritm depășim anul viitor o îndatorare mai mare de 60% din PIB. Avem o absorbție scăzută a fondurilor europene. Toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți în care am consumat mai mult decât ne-am putut permite. În afară de a cheltui mult mai mult, avem și o scădere a volumului de investii directe, ceea ce încetinește creșterea economică. E nevoie de măsuri pentru a corecta aceste acumulări negative. PNL e și el parțial responsabil. Suntem conștienți de această răspundere și ne-am exprimat disponibilitatea de a participa la guvernare”, a precizat Ilie Bolojan într-o conferință de presă.

FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Potrivit liderului interimar al PNL, sunt măsuri de urgență și măsuri care țin de perspectiva medie și pe termen lung, însă astăzi discuțiile privesc doar măsurile pe termen scurt. 

De asemenea, măsurile trebuie axate pe 2 componente: 

- Deficit - „Indiferent ce guvern vine trebuie să ia masuri pentru a asigura finanțarea acestui deficit în continuare. O măsură urgentă este de a scădea acest deficit”. 

- Creștere a veniturilor la bugetul de stat - „E nevoie să creștem cota de încasare a veniturilor. Este posibil aici să fim nevoiți să creștem taxe și impozite. E nevoie de proritizarea investițiilor astfel încât să reușim să avem cheltuieli cât mai mici dar fără a dezechilibra sistemul public, să menținem o situație economică stabilă și să creăm condiții pentru dezvoltare”.

În privința accesării fondurilor europene, președintele interimar al PNL a precizat că indiferent ce guvern va veni, este nevoie de o renegociere a PNRR, e nevoie de urgentarea respectării jaloanelor și de înlocuirea unor proiecte.

Bolojan a explicat în context că unele proiecte nu pot fi finanțate până anul viitor, spre exemplu cele din domeniul sănătății, astfel că este nevoie să fie trecute pe proiecte finanțate de stat.  

Ne vom da testul de anduranță și de respect pentru cetățenii țării noastre”, a mai spus Ilie Bolojan.  

Ciprian Ciucu, prim-vicepreședintele PNL și primarul Sectorului 6, a susținut, potrivit Antena 3 CNN, că partidul nu insistă ca Ilie Bolojan să fie premier. De asemenea, liberalul a exclus varianta unei rotative, explicând că „aceste vremuri s-au dus”.  

„PNL nu a pus niciun fel de condiții. Noi, pentru că ne asumăm că am fost la guvernare când s-au luat niște decizii care au dus țara în acea situație bugetară dificilă, nu putem fugi de responsabilitate. Și am spus da în fața președintelui în ceea ce privește participarea noastră la viitoarea guvernare. Noi, considerăm că neavând matematic cea mai mare pondere într-o astfel de coaliție, cam în orice condiții dorim să fim parte a guvernării”, a explicat Ciprian Ciucu. 

______________________________________________________________________________________________

UPDATE 11.00 Grindeanu, precizări privind subiectele discutate la Cotroceni

Discuțiile s-au încheiat la 10.30. „PSD e un partid care înțelege să vină cu măsuri. S-au discutat puncte care țin de realitatea la zi de această zonă economică. (...) Cam asta a fost preocuparea noastră principală azi, soluții și nimic altceva. Țin să salut deschiderea si modul în care a ținut să avem acest dialog președintele”, a precizat Sorin Grindeanu într-o conferință de presă

Principalele subiecte de pe agenda discuțiilor au fost programul de guvernare și măsurile fiscale pe care le va lua viitorul Executiv: „Important este sa avem acest program de guvernare cu măsuri și pe zona fiscală. A fost o întâlnire informală, nu au fost consultări legate de o majoritate. (...) Ne interesează programul de guvernare, măsurile care vor trebui luate de Guvern. Dacă convenim ca acele măsuri sunt cele necesare, vom face un pas înainte”.

El a mai precizat că are în vedere o consultare mai largă a partidului înainte de a lua decizia privind participarea la guvernare. 

„Mă gândesc să facem o consultare mai largă a partidului, dacă vom agrea un program de guvernare. E o discuție pe care o vom avea în zilele următoare. Pot să vă spun doar un lucru si în rest cred că nu e corect să vorbim înainte de a ajunge la concluzii, astfel încât să nu pară condiții. Veniturile au scăzut cu 1% din PIB, cheltuielile au scăzut cu 1% din PIB, noi asta am dorit, să prezentăm o imagine reală a situației României”, a mai spus Sorin Grindeanu. 

Potrivit informațiilor furnizate, discuțiile cu PSD nu au privit deloc împărțirea funcțiilor în viitorul Executiv. 

„În momentul în care vom avea acest set comun discutat, dacă e agreat de toată lumea, nu fugim”, a mai spus Grindeanu cu privire la măsurile fiscale care trebuie luate. 

________________________________________________________________________________________________

UPDATE 9.00 Negocierile au început cu PSD

Nicușor Dan a început negocierile de la Palatul Cotroceni cu reprezentanții Partidului Social-Democrat. Delegația este formată din: Sorin-Mihai Grindeanu, președinte interimar PSD, Ministru, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Mihai Tudose, președinte Consiliul Național PSD, Membru Parlamentul European, Marian Neacșu, vicepreședinte PSD, Viceprim-ministru, Victor Negrescu, Vicepreședinte PSD, vicepreședinte Parlamentul European, Lia Olguța Vasilescu, Vicepreședinte PSD, primar Municipiul Craiova și Paul Stănescu, secretar general PSD. 

Prioritățile

Acesta a transmis că discuțiile de miercuri vizează modalitatea de echilibrare a bugetului de stat şi noul Guvern, despre care a afirmat că speră să se formeze în două-trei săptămâni şi din el să facă parte cele patru partide pro-occidentale.

„(Consultările) sunt pe două planuri: unu - să vedem cum echilibrăm bugetul şi doi - să vedem cum facem Guvernul, dar al doilea depinde de primul", a afirmat Nicuşor Dan, miercuri, într-o declaraţie acordată presei în faţa casei sale, potrivit Agerpres.

Preşedintele a precizat că marţi a avut discuţii tehnice referitoare la reducerea cheltuielilor statului.

„Au fost discuţii tehnice pentru a găsi locuri în care să putem să tăiem din cheltuielile statului. (...) Sunt nişte locuri. Acum să vedem care este viziunea partidelor", a transmis şeful statului.

El şi-a exprimat speranţa ca în două-trei săptămâni să se formeze noul Guvern.

Se poate guverna fără PSD?

Întrebat dacă se poate un Guvern fără PSD, el a răspuns: „Se pot multe, însă, pentru a da o stabilitate, cel mai important este să dai din punct de vedere economic stabilitate şi predictibilitate şi nu poţi să faci asta cu un Guvern minoritar, de asta eu îmi doresc ca cele patru partide pro-occidentale să fie în Guvern, să avem o majoritate stabilă, pentru că cine vrea să investească în România sau cine vrea să se împrumute în România să ştie că există o stabilitate".

Despre faptul că reprezentanţii AUR vor absenta de la consultările de la Palatul Cotroceni el a afirmat că este decizia acestora.

„Este decizia lor. Eu am invitat pe toată lumea, pentru că așa este corect”, a spus Nicuşor Dan.

Știre inițială

Peste 10 ore de consultări sunt programate, miercuri, la Palatul Cotroceni. Pe orarul transmis de Administrația Parlamentară apar și formațiunile suveraniste din Parlament. Aur a anunțat inițial că nu va participa la consultări. Ulterior a impus o condiție. 

AUR i-a cerut președintelui Nicușor Dan să își ceară scuze pentru afirmațiile sale din timpul campaniei: „Ați declarat, fără reținere, că în eventualitatea în care veți ajunge președinte, veți colabora doar cu anumite partide parlamentare, excluzând deliberat formațiuni care au primit încrederea a milioane de cetățeni români. Această poziție nu doar că încalcă spiritul Constituției, care vă obligă la imparțialitate și la reprezentarea întregului popor, dar trădează o viziune periculoasă pentru democrația românească, una în care președintele nu mai este un mediator, ci un instrument al intereselor de partid”, a transmis purtătorul de cuvânt al formațiunii, Dan Tănasă. 

În același timp, PSD este așteptat să ia o decizie cu privire la participarea în viitorul Executiv. Președintele Nicușor Dan a afirmat că își dorește formarea unui guvern cu toate partidele pro-europene pentru asigurarea majorității necesare în Parlament.

PNL, USR și UDMR nu au numărul necesar de mandate fără PSD, dar social-democrații au dat asigurări că vor susține învestirea unui guvern minoritar din Opoziție.  

Programul consultărilor

Consultările vor avea loc miercuri, 28 mai 2025, după următorul program:

Ora 09:00: Partidul Social Democrat (PSD);

Ora 10:30: Partidul Național Liberal (PNL);

Ora 12:00: Uniunea Salvați România (USR);

Ora 13:30: Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR);

Ora 15:00: Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale;

Ora 16:00: Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);

Ora 17:00: Partidul S.O.S. România;

Ora 18:00: Partidul Oamenilor Tineri (POT);

Ora 19:00: Parlamentari neafiliați.

Întrebat dacă ar putea desemna un premier din partea PSD în cazul în care social-democrații ar condiționa intrarea la guvernare de obținerea funcției de prim-ministru, Nicușor Dan a subliniat caracterul preliminar al întâlnirilor.

Este prima rundă de discuţii, de aceea ele sunt informale. Chiar dacă sunt organizate, ele sunt informale şi vor continua”, a precizat șeful statului.

Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite