Klaus Iohannis, după Consiliul European: „Nu suntem dispuşi la niciun compromis privind secvenţierea negocierilor cu Marea Britanie“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, după încheirea lucrărilor Consiliului European de la Bruxelles, că liderii europeni se aşteaptă ca Marea Britanie să-şi respecte angajamentele financiare asumate înaintea Brexit-ului. Totodată, şeful statului a menţionat că niciuna dintre cele 27 de ţări nu are de gând să negocieze separat sau sectorial viitoarea relaţie a UE cu Regatul Unit.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, sâmbătă, după încheierea lucrărilor Consiliului European de la Bruxelles, că liderii europeniau convenit să solicite Marii Britanii să-şi respecte angajamentele financiare luate deja, însă  precizând că această nu este „o notă de plată“ pe care ar trebui britanicii să o achite înainte să părăsească Uniunea Europeană, potrivit news.ro.

„De când s-a discutat despre Brexit, s-a pus un pic greşit problema. Foarte mulţi au vorbit despre nota de plată pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio notă de plată, de nicio amendă pe care trebuie să o plătească, însă este vorba de angajamente financiare luate înaintea declanşării Brexitului şi toată lumea se aşteaptă ca Marea Britanie să respecte aceste angajamente. Vorbim despre banii negociaţi, prinşi în buget şi care pentru România se reflectă în fonduri de coeziune, pe politica agrară ş.a.m.d.”, a explicat Iohannis.

Soarta oamenilor din Marea Britanie, prioritară

Mesajul transmis de Iohannis la Consiliul European a fost că drepturile şi interesele românilor care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie sunt prioritare, acest principiu fiind, de altfel, adoptat unanim de toţi liderii europeni prezenţi la Bruxelles. „Abordarea de la început a rămas: prima dată oamenii, după aceea banii. Sunt foarte bucuros că aşa apare şi în liniile directoare care au fost azi aprobate în unanimitate. Primul lucru care va fi negociat este soarta oamenilor. În cazul nostru, soarta românilor care muncesc şi trăiesc în Marea Britanie. Pentru noi este foarte important ca negocierea să se facă la modul cel mai serios, să se facă repede şi să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute şi să se clarifice toate aspectele. Nu numai reşedinţă, loc de muncă, ci inclusiv lucruri precum este pensia pentru că sunt în Europa milioane de oameni care s-au bazat că-şi pot stabili reşedinţa oriunde în Uniune”, a declarat preşedintele Iohannis.

În ceea ce priveşte modul în care vor avea loc negocierile, Klaus Iohannis a declarat: „Ceea ce am propus noi şi alţii a fost acea secvenţiere, adică la început se negociază partea de ieşire a Marii Britanii din Uniune şi, numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri, se trece la partea a doua care poate stabili, în mare, cum ne imaginăm o viitoare colaborare între UE şi Marea Britanie după Brexit-ul care se va produce efectiv la începutul lui 2019”, a spus Klaus Iohannis după încheierea lucrărilor Consiliului European, potrivit news.ro.

„Vom negocia doar împreună“

Întrebat cum va reacţiona UE dacă Marea Britanie va insista pe negocierea concomitentă a celor două subiecte, Iohannis a răspuns: „Nu suntem dispuşi să începem simultan discuţiile pe ieşire şi pe relaţia ulterioară. Nu suntem dispuşi la niciun compromis aici. Este clar, noi am decis să negociem aşa.“

De asemenea, liderii europeni au decis ca ţările lor să nu poarte negocieri separate cu britanicii şi nici negocieri separate pentru anumite domenii. „Niciuna dintre cele 27 de state nu are de gând să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă şi vom negocia doar împreună, nu separat, şi nu vom negocia sectorial. Vom negocia totul la pachet de către echipa stabilită de noi. Această uniune este deosebit de importantă şi va da greutate negocierilor din partea noastră“, a declarat preşedintele Iohannis.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că liderii europeni au aprobat în mod unanim, în cadrul summitului special de la Bruxelles, principiile directoare propuse pentru negocierea acordului de Brexit, scriu Reuters şi BBC. „Principiile directoare adoptate în mod unanim. Mandatul ferm şi corect din punct de vedere politic al UE27 este pregătit pentru negocierea Brexitului“, a scris preşedintele Consiliului European într-un mesaj postat pe Twitter.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite