Iohannis, către Dăncilă şi Ciamba: Încă se poate să pregătim o preşedinţie rezonabilă a UE. E o secundă înainte de ora 12.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:

George Ciamba a depus, miercuri, jurământul de învestitură ca ministru delegat al Afacerilor Europene, înlocuindu-l pe Victor Negrescu. La ceremonia de la Palatul Cotroceni, şeful statului s-a arătat optimist că România poate prelua preşedinţia UE la 1 ianuarie 2019, în ciuda haosului din Guvern.

Noul ministru delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a depus jurământul la Palatul Cotroceni. La ceremonie, şeful statului a avut un scurt mesaj pentru premierul Viroica Dăncilă şi pentru noul ministru George Ciamba.

„Este o secundă înainte de ora 12.00, ca să mergem într-o pregătire rezonabilă pentru preşedinţie. Cred că încă se poate“, a spus Klaus Iohannis. 

Şeful statului a anunţat, în cursul zilei de marţi, că va răspunde repede nominalizării lui George Ciamba pentru funcţia de ministru delegat al Afacerilor Europene. ”Cu dl Ciamba am mai lucrat, este un bun expert în afaceri europene, am colaborat bine până acum şi cred că este foarte important să dau repede o rezoluţie pe această propunere, ca să ne mişcăm odată”, a afirmat Klaus Iohannis.

Premierul finalndez Juha Sipilä a exprimat disponibilitatea ţării sale de a prelua preşedinţia Consiliului UE având în vedere tensiunile de la Bucureşti, însă oficialii români au spus că România îşi poate asuma această sarcină, conform programului deja stabilit.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, la Antena 3, că România este pregătită să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, fiind făcute chiar pregăririle pentru Summit-ul care va avea loc în 2019 la Sibiu.

Tot marţi seară, Ministerul Afacerilor Externe a transmis că România este pregătită pentru preluarea, la 1 ianuarie 2019, a mandatului preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar pregătirile se desfăşoară conform calendarului. În plus, MAE susţine că exercitarea în bune condiţii a mandatului ”este un exerciţiu comun, care trebuie să aibă la bază un consens politic între toate instituţiile statului şi un dialog deschis şi onest”.

PSD l-a ales pe George Ciamba dintr-o listă pe care se mai aflau iniţial vicepremierul Ana Birchall, dar şi fostul lider PSD Mircea Geoană. George Ciamba este diplomat de carieră, lucrează în MAE încă din 1990 şi, după alegerile parlamentare din 2016, a fost la un pas să ajungă ministru de Externe, însă, la negocierea dintre PSD şi ALDE, portofoliul a fost adjudecat de Călin Popescu Tăriceanu, care l-a numit pe Teodor Meleşcanu în fruntea diplomaţiei. George Ciamba este secretar de stat pentru afaceri europene în MAE şi va deveni ministru delegat, urmând să coordoneze ultimele pregătiri în vederea preluării preşedinţiei rotative a UE, un rol pe care România îl va mai primi abia după 2030.

Negrescu îl acuză pe Dragnea de şantaj

Potrivit unor surse diplomatice, Victor Negrescu a trimis  mai multe mesaje către oficiali români de la Bruxelles, în care s-a plâns că a fost sabotat de Liviu Dragnea şi de unii miniştri, în capul listei fiind  Rovana Plumb (Fonduri Europene) şi Eugen Teodorovici (Finanţe), aşa cum a scris „Adevărul“ încă de duminică. De altfel, cei doi miniştri au fost primii care au confirmat presei demisia lui Victor Negrescu din Guvern. În discuţiile pe care le-a avut, după demisie, cu apropiaţi din MAE, Victor Negrescu l-a acuzat pe Liviu Dragnea că a încercat să-l transforme în „şeful de protocol al Guvernului“ pe durata preşedinţiei UE, informaţie confirmată şi de surse din conducerea PSD.

„Negrescu voia să fie vioara întâi la Bruxelles, iar Dragnea i-a cerut să se ocupe doar de partea birocratică, nu să joace politic“, susţin sursele citate. De altfel, fostul ministru a fost taxat dur de Dragnea pe motiv că e prea apropiat de liderii europeni şi uită să susţină cauza partidului. Negrescu era unul dintre puţinii demnitari PSD care aveau trecere la Bruxelles, fiind apropiat de prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, dar şi de comisarul european Corina Creţu. Timmermans şi Creţu, deşi fac parte din familia socialiştilor europeni, au fost printre cei mai vehemenţi critici la adresa guvernării PSD, taxând atacurile la Justiţie sau incompetenţa de a absorbi fonduri europene.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite