FOTO Parlamentari nepotriviţi în comisii nepotrivite. Experienţa de viaţă şi statutul de student îi recomandă pe aleşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lipsa de specialişti în comisiile de specialitate din legislativ FOTO Arhivă Adevărul
Lipsa de specialişti în comisiile de specialitate din legislativ FOTO Arhivă Adevărul

Parlamentarii aleşi pe 10 decembrie anul trecut se pregătesc pentru noul mandat. S-au împărţit în diferite comisii parlamentare, ce urmează să formuleze puncte de vedere privind propunerile legislative. Cu toate acestea, membrii acestor comisii de specialitate sunt, de cele mai multe ori, „nespecialişti” în respectivele domenii.

Astfel, parlamentari fără studii de specialitate au devenit membri ai diferitelor comisii parlamentare, comisii a căror sarcină principală este aceea de a analiza şi aviza iniţiative legislative ale membrilor Parlamentului: deputaţi care sunt membri în comisiile de specialitate ale Parlamentului, dar sunt încă studenţi, parlamentari ale căror studii nu au nicio legătură cu domeniul de competenţă al Comisiei sau parlamentari pe care îi recomandă doar experienţa de viaţă.

Pesedistul Andrei Dolineaschi este membru al Comisiei pentru industrii şi servicii. Potrivit CV-ului afişat pe site-ul Camerei Deputaţilor, Dolineaschi este absolvent a două facultăţi din cadrul Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi: Facultatea de Filosofie şi Facultatea de Ştiinţe Politice. Încă din 1998, când a absolvit prima facultate, filosoful Andrei Dolineaschi a devenit consilier în cadrul Biroului Parlamentar din Dorohoi. Din 2001, a fost numit consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, iar din 2004 a câştigat un mandat de consilier în cadrul Consiliului Judeţean Botoşani.

Raluca Ispir (34 de ani) este deputat PNL, licenţiată în ştiinţe juridice. Are o diplomă de master în Administraţie Publică şi Integrare Europeană şi studii postuniversitare de Drept Internaţional. A urmat şi cursuri de perfecţionare în cadrul Institutului Diplomatic Român. A fost şef de serviciu în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Sectorul 3 Bucureşti. Raluca Ispir este membru al Comisiei pentru industrii şi servicii şi a câştigat alegerile parlamentare sub deviza „Pentru o Românie puternică!”. Ispir este membru al Comisiei pentru industrii şi servicii.

Comisia pentru industrii şi servicii are domenii de activitate precum transporturile, telecomunicaţiile, comerţul, turismul, protecţia consumatorilor, sau asigurarea resurselor de materii prime şi energie pentru economia naţională.

Penelistul Nini Săpunaru (49 de ani) a lucrat din 1985 ca proiectant în cadrul Institutului de Proiectări Vrancea, iar din 1991 a fost inspector de credite al băncii „Bankcoop Vrancea” din Focşani. Timp de doi ani, din 1997, a fost numit secretar de stat la Direcţia Generală a Vămilor din Ministerul de Finanţe. Din 2000, a fost ales deputat de Vrancea la fiecare patru ani. În timpul celor trei mandate de parlamentar, Nini Săpunaru a fost ales membru al Comisiei permanente pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei. În actualul mandat, Săpunaru este membru al Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor.

Un alt membru al Comisiei pentru Agricultură de la Cameră este deputatul Dumitru Verginel Gireadă, ales de mai multe ori primar al comunei Mihai Eminescu. Gireadă a urmat timp de trei ani, începând cu anul 1984, cursurile Şcolii profesionale de mecanică din cadrul Liceului Agroindustrial din Botoşani. Începând cu 1987, Gireadă a lucrat ca mecanic agricol, până în 1990, când a devenit administrator la Centrul de Transfuzii Botoşani. Timp de 10 ani a fost administratorul firmei SC Agrostar SRL. În 2004 a câştigat primul mandat de primar al comunei „Mihai Eminescu” din Botoşani, iar în 2008 a început cursurile liceului „Ştefan cel Mare” din Botoşani, în acelaşi an în care a câştigat al doilea mandat de primar. Dumitru Verginel Gireadă este la primul mandat de parlamentar şi este membru al Comisiei permanente pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor. Gireadă este student în anul III

Comisia pentru agricutură are programe în domeniul agriculturii, horticulturii, zootehniei, pisciculturii, silviculturii, fondului cinegetic, precum şi probleme specifice privatizării în agricultură.

Oana Niculescu-Mizil (37 de ani) a absolvit cursurile liceului „I.L. Caragiale” din Bucureşti  în 1994, iar din 2003 este licenţiată în Marketing şi Afaceri Economice Internaţionale la Universitatea Spiru Haret. În 2008, a urmat cursurile masteratului de Ştiinţe Militare: Securitate şi Apărare Naţională „Carol I”. Oana Mizil este la al doilea mandat de deputat. În 2008, când a câştigat un fotoliu de parlamentar, soţia lui Vanghelie a devenit membru al Comisiei permanente de politică externă a Camerei Deputaţilor. În actualul Legislativ, Oana Mizil este membră a Comisiei pentru cultură.

Fostul europarlamentar George Becali a câştigat în decembrie 2012 un mandat de deputat susţinut de liberali. Dorinţa acestuia a fost să facă parte din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Deşi singurele studii absolvite de patronul Stelei sunt cele liceale (Liceul „Iuliu Maniu” din Bucureşti), acesta susţine că îi sunt suficiente pentru a vedea dreptatea. „Pe mine mă recomandă dreptatea, adevărul, asta mă recomandă”. În plus, susţine parlamentarul, dorinţa lui este una neînsemnată pe lângă cele ale altor politicieni: „Ei împart ministere, directori, miniştri, secretari de stat! Toate le împart numai ei. Iar eu Becali n-am cerut nici şef de grup, nici şef de birou, nici secretar, am cerut mare lucru...membru într-o comisie!”.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor se pronunţă asupra constituţionalităţii proiectelor de lege şi a propunerilor legislative, dar şi asupra problemelor de disciplină parlamentară, incompatibilităţi şi imunităţi.

Liberalul Mihăiţă Calimente este la al patrulea mandat de deputat. A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Timişoara în anul 1974. După terminarea facultăţii, Calimente a devenit profesor de sport, până în 1989 când a renunţat la profesia de dascăl în favoarea celei de administrator de firmă. În 1996, ţărănistul de atunci Mihăiţă Calimente a câştigat pentru prima oară un fotoliu de deputat. După încheierea mandatului de parlamentar, Calimente s-a întors la profesia de antreprenor.    A părăsit PNŢCD, în 2004, pentru a se alătura liberalilor. Pe listele PNL a mai câştigat un mandat de deputat la alegerile din 2004, şi tot sprijinul politic al PNL i-a adus fotoliul de parlamentar pentru a treia oară în 2008. Calimente este membru al Comisiei pentru apărare a Camerei Deputaţilor. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite