Elena Udrea, la Adevărul Live: Vreau să fiu un simplu membru în PMP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elena Udrea, la Adevărul Live FOTO David Muntean
Elena Udrea, la Adevărul Live FOTO David Muntean

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a vorbit, la Adevărul Live , despre motivele care au făcut-o să declare că nu mai vrea să fie preşedintele partidului, dar şi despre planurile de viitor ale fostului preşedinte Traian Băsescu.

Adevărul: Nu mai există agitaţie, se vorbeşte despre o moţiune de cenzură. Multă lume se întreabă dacă în România mai este Opoziţie. Cine mai este în afară de PSD, PNL? Foarte multă lume se întreabă ce face fostul preşedinte Traian Băsescu.

Încercăm să aflăm ce urmează pe partea dreaptă a scenei politice şi ce urmează să facă fostul preşedinte, împreună cu preşedintele PMP, Elena Udrea. Aţi spus că nu mai candidaţi la şefia PMP. De ce?

Elena Udrea:  Mă uitam azi pe analizele de presă şi vedeam că toată lumea vrea să ocupe funcţii, eu sunt dispusă să renunţ la funcţii. Nimeni nu dă semne că ar fi înţeles prezenţei uriaşe la vot. A fost o prezenţă la vot a unor oameni care voiau schimbarea, care începea cu trimiterea acasă a PSD.

Cred că, în mod real votul acela trebuie interpretat de clasa politică, în sensul în care e nevoie de o reformă. PMP e un partid care nu a făcut compromisuri până acum. Ca urmare, cred că trebuie să răspundă aşteptărilor cu o garnitură de lideri noi. Eu am trecut prin multe războaie, mi le-am asumat pe toate şi am culminat cu cea mai grea bătălie, candidatura la prezidenţiale. Cred că e nevoie de o garnitură de lideri care să dea încredere că acest partid poate produce schimbarea clasei politice. Rămân în partid.

Cred că simplu membru este o funcţie din care pot contribui la acest proiect pe care îl văd posibil.

Adevărul: Rămâneţi miiltantă?

Elena Udrea: Cred că da. Eu, totdeauna când am simţit că e cazul, am făcut un pas în lateral, un pas în spate. Pentru mine e o dovadă de responsabiiltate, când crezi într-un proiect, să faci tot ce e mai bine pentru proiectul acela. Nu mai candidez la funcţia de preşedinte, rămân în PMP şi, în parteneriat cu preşedintele, acest partid va duce mai departe reforma: Parlament cu 300 de aleşi, transparentizarea finanţării.

Adevărul: Multă lume a speculat că plecaţi pentru că vine preşedintele Băsescu şi trebuie să îi lăsaţi loc să se desfăşoare.

Elena Udrea: Cred că după zece ani de prezenţă publică, cred că e o pauză binemeritată. Abia azi e o lună de când a plecat de la Cotroceni. Ca urmare, cred că e o pauză binemeritată. Sunt convinsă că preşedintele va continua să sancţioneze greşelile guvernării, dar când va decide să se întoarcă în spaţiul pubilc ţine de dânsul.

Elena Udrea FOTO David Muntean

Îl vom vedea în rolul unui lider de Opoziţie şi în rolul unui ilder cu experienţă de zece ani în cea mai înaltă funcţie în stat.

Adevărul: E implicat încă?

Elena Udrea: Categoric. Are însă şi o perioadă în care se simte bine în familie, avea nevoie de această pauză, să se bucure de căldura familiei. Părerea mea este că, după o lună, nu va mai trece mult până la o primă apariţie.

Adevărul: Dvs. nu vreţi deci şefia PMP.

Elena Udrea: Eu construiesc la un nou partid de un an de zile. Un partid pe care să-l începi acum, cu domnul Geoană, complicat. Cert este că am văzut că s-a răzgândit. Politicienii se răzgândesc des. Am convingerea fermă că pentru PMP e mai bine să fie o garnitură nouă de lideri.

I-am spus domnului preşedinte că renunţ, înainte să afle de la televizor. Logica mea i s-a părut corectă. Întrebarea preşedintelui este ce facem mai departe. Sunt colegi care vor. Astăzi e foarte greu să mai convingi pe cineva să vină în politică. Foarte greu să găseşti oameni care să vină să construiască un partid. Ideea de a aduce pe cineva din afară eu am avut-o, am şi încercat cu colegii să găsim pe cineva care să corespundă acestui profil. Greu de găsit.

Trebuie să fie oameni cu imagine bună, cu realizări, care să fie greu de atacat măcar în prima etapă.

E moda femeilor în funcţia de lider. Ce a fost mai greu, am înfruntat eu. Nu sunt de părere că ar trebui să înlocuim cu totul bărbaţii din politică.

Adevărul: Cum vedeţi ascensiunea Alinei Gorghiu?

Elena Udrea: E un jurist bun. Pot doar să remarc că nu a existat atâta apetenţă spre critică cât a fost în cazul meu. Şi eu am avut susţinerea preşedintelui, dar la mine drumul a fost mult mai greu. Doamna Gorghiu are o soartă mai uşoară, oamenii au luat mai firească susţinerea pe care a primit-o Alina Gorghiu.

Sunt convinsă că va face o treabă bună în fruntea partidului. Mă amuză situaţia domnului Blaga, obligat să împartă conducerea cu domnişoara Gorghiu. Domnul Blaga nu are o apetenţă extraordinară pentru comunicare, nu cred că îl încurcă povestea asta.

Adevărul: Mulţi au speculat că, din cauza unor posibile dosare sau acuzaţii, aţi face pasul înapoi.

Elena Udrea: Ar fi o premieră. Ponta este nominalizat în dosare penale şi stă în funcţie. Dacă ar fi fost aşa, am un mod neobişnuit de a reacţiona. Nimeni, în România, nu se retrage din funcţie din cauza dosarelor. Nu contest faptul că numele meu este extrem de vehiculat legat de dosare penale în care sunt implicate persoane din apropierea mea. Ciudat de vehiculat numele meu, în condiţiile în care alţi politicieni nu sunt comentaţi. Cred că e o miză să vorbeşti despre Elena Udrea şi să formulezi acuzaţii la adresa ei. 

Şi acesta e un aspect care ar intra în contradicţie cu imaginea de nouă politică pe care ar vrea să o aibă PMP. Cred că o bătălie pe care aş avea-o de dus în perioada următoare o pot duce mai bine fără să angajez partidul.

Dacă eu ies de la Adevărul şi spun că, pentru a da acest interviu, am dat şpagă o mie de euro, vă pierdeţi reputaţia de jurnalist, colegii vă ocolesc, dar dvs. sunteţi deja afectat. Asta se întâmplă pentru ca oamenii să declare tot felul de lucruri care sunt speculate apoi de presă. Este şi acesta un motiv, nu aş vrea ca lupta pe care o am de dus să afecteze partidul sau să amestec partidul  în lupta care mă priveşte pe mine.

Adevărul: De unde vin atacurile? Dacă vă retrageţi care să fie motivele?

Elena Udrea FOTO David Muntean

Elena Udrea: Întrebarea este: de ce? De ce, dacă Elena Udrea  nu mai are nicio funcţie, de ce continuă să fie ţintă şi să fie principalul subiect de dezbateri pentru o anumită parte a presei. Miza o reprezintă rescrierea istoriei pe ultimii zece ani. Se doreşte ca regimul Băsescu să fie definit ca unul corupt.  

Adevărul: Rămâne să aşteptăm să revină, să vedem ce vrea să facă în politică, ce faceţi dvs.

Elena Udrea: Dar şi eu am nevoie de o pauză. Timp de zece ani, nu am avut viaţă personală. După zece ani în care politica  a fost toată viaţa mea, am şi eu nevoie să respir puţin. Am nevoie de puţină odihnă.

Adevărul: În viaţa personală ce vreţi să faceţi?

Elena Udrea: Mai mult timp pentru mine simt nevoia să am. În zece ani, nu prea am avut vacanţe. Timp pentru mine să nu mă trezesc dimineaţa la şapte şi să am interviuri, muncă la partid, să stau să mă uit la televizor toată ziua. Există dorinţa mea de a avea o pauză. Mai mult timp pentru viaţa personală.

Mulţi se supărau pe mine, doamna Macovei, presa de dreapta că nu am spus oamenilor să voteze cu Iohannis. Votul de atunci a fost un vot prin care oamenii au vrut să îl trimită pe Ponta acasă. Voi fi o voce critică la adresa acestei guvernări. Voi fi foarte atentă la modul în care domnul Iohannis conduce. Nu l-a dat jos pe domnul Ponta. E periculos să ignori dorinţa oamenilor.

Adevărul: Veţi vota moţiunea PNL?

Elena Udrea: Sigur că da. S-a dovedit, totuşi, că a fost foarte corect aşa. Între Victor Ponta şi Klaus Iohannis, evident că o soluţie mai bună este domnul Iohannis. Mă uitam la domnul Ponta căruia îi face Iohannis respiraţie gură la gură, că nu reuşeşte să iasă din imaginea pe care ne-a arătat-o şi din comportamentul pe care l-a avut. A spus una şi a făcut alta. Acum ne spune că e un om înţelept, al colaborării, dar tot Ponta nu a fost în stare să respecte legea şi să-i dea fostului preşedinte Băsescu o locuinţă.

 Ne gândim cu ce bagaj de informaţii pleacă un preşedinte. Ce se întâmplă dacă ajung pe mâna unui nebun? Victor Ponta nu-i dă casă pentru că e un ranchiunos. El voia să meargă la ultimul Consiliu European şi, pentru că s-a dus preşedintele, s-a supărat şi nu-i mai dă locuinţă.

Domnul Iohannis spune afară că ne trebuie guvern nou, dar în ţară coabitează foarte bine cu Ponta. Văzând replierea domnului Geoană legat de un nou partid, îmi dau seama că nici sprijin nu are. Nu cred că cel care poate reforma PSD este Mircea Geoană.

Adevărul: Preşedintele Iohannis ce ar putea face?

Elena Udrea:  El poate chema partidele la consultări, poate da semnale publice. Oamenii se uită întotdeauna la cel care deţine puterea. Pactul pentru Apărare l-am criticat pentru modul în care a fost prezentat. Păi bugetul pentru Apărare a fost fixat încă din 2013 în CSAT. Şi atunci a existat un consens pentru buget. Iohannis a reuşit cu partidele să amâne cu un an, pentru 2017. Ponta propune un pact pentru autostrăzi, deşi există o OUG prin care s-a aprobat planul pe autostrăzi. Asta e din seria de acţiuni de imagine pe care Ponta le face. În spatele activităţii de premier nu rămâne nimic.

Domnul Iohannis ar putea iniţia un pact pentru cei care au credite neperformante. Cei care trebuiau să intervină în politica de creditare nu au făcut-o. Nimeni nu a prevăzut ce efect va avea disponibilitatea băncilor de a acorda credite.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite