Dispută PNL-UDMR pe tema sesizării CNCD în cazul declaraţiilor lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Muraru şi Csaba Asztalos FOTO Inquam Photos şi Mediafax
Alexandru Muraru şi Csaba Asztalos FOTO Inquam Photos şi Mediafax

PNL şi UDMR se contrează pe tema (auto)sesizării CNCD pentru declaraţiile rasiste ale lui Viktor Orban în România. Liberalii vor tragerea la răspundere a premierului maghiar, în timp ce şeful Consiliului, Asztalos Csaba (UDMR), susţine că nu există motive

Coaliţia continuă să fie măcinată de dispute, cauza principală fiind afirmaţiile controversate ale premierului Ungariei, Viktor Orban, din urmă cu zece zile, de la Băile Tuşnad, unde tradiţionalul său discurs anti-UE şi anti-minorităţi sexuale a fost completat cu declaraţii rasiste care au scandalizat inclusiv instituţiile UE şi Departamentul de Stat, precum şi organizaţii reprezentative pentru comunitatea evreiască.

Iar în România totul a început de la un prim anunţ al preşedintelui PNL Iaşi, Andrei Muraru, care spunea zilele trecute că va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD). Imediat, în spaţiul public a venit precizarea lui Asztalos Csaba, care a subliniat că politicianul maghiar beneficiază de imunitate jurisdicţională în statele străine, deci nu are CNCD de ce să judece o speţă cu un reprezentant al Guvernului de la Budapesta.

Asztalos Csaba rămâne pe poziţii

Contactat de „Adevărul”, Asztalos Csaba, care este şi membru în Comisiei de Etică şi Disciplină a UDMR, a declarat că nu se va autosesiza, fiind însă posibil ca declaraţiile premierului maghiar să fie dezbătute în consiliu, în cazul depunerii unei sesizări, aşa cum a anunţat liberalul Alexandru Muraru, sau în cazul unei autosesizări a celorlalţi membri CNCD. Asztalos a ajuns să conducă pentru al doilea mandat CNCD, fiind susţinut de UDMR, dar şi cu sprijin majoritar de la alte partide, inclusiv al PNL.

Liberalul Alexandru Muraru, care este şi consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă, a declarat pentru „Adevărul” că va sesiza CNCD, argumentând că imunitatea jurisdicţională invocată de preşedintele Consiliului nu se justifică, pentru că premierul maghiar nu se afla într-o vizită oficială pe teritoriul României, iar CNCD nu este o instanţă de judecată. Astfel, potrivit liberalului, declaraţiile pot fi discutate de către organismul administrativ naţional, ca ale oricărui cetăţean. „Voi solicita, inclusiv, ca aceasta să ajungă pe masa membrilor CNCD, pentru că domnul preşedinte Asztalos, din păcate, s-a antepronunţat spunând că această sesizare este inadmisibilă, deşi nu a văzut-o. (…) Dacă premierul Ungariei făcea un accident de circulaţie, nu putea fi judecat de instanţele româneşti, dar aici nu discutăm de aşa ceva”, a argumentat liberalul. Muraru a mai punctat că „respingerea unei plângeri sau admiterea sau orice soluţie pe care o dă CNCD poate fi supusă controlului de contencios administrativ într-o instanţă de judecată”. 

Sunt cerute demisii

Muraru nu este singurul care critică dur reprezentanţii UDMR faţă de modul cum s-au comportat după vizita lui Viktor Orban şi cum au înţeles să reacţioneze ulterior, când li s-a cerut clarificări. Reprezentantul PNL în Consiliul de Administraţie al TVR, Radu Carp, a cerut demisia lui Asztalos Csaba, deoarece prin poziţionarea publică s-ar fi declarat solidar cu afirmaţiile „rasiste ale premierului maghiar, prin inducerea în eroare în mod deliberat a opiniei publice”.

Mai dur este liderul PNL Satu Mare, Adrian Cozma, care susţine că Uniunea trebuie înlăturată de la guvernare pentru că „UDMR parcă face parte din Guvernul de la Budapesta şi nu Guvernul României”, iar miniştrii partidului „sunt ataşaţi şi arată în fiecare zi loialitate fată de Viktor Orban”. De altfel, de-a lungul timpului, liderul PNL Satu Mare a fost printre cei rezervaţi în ceea ce priveşte parteneriatul cu UDMR.

PSD, reţinut privind sesizarea CNCD

De partea cealaltă, social-democratul Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD, a amintit că partidul său şi-a exprimat poziţia prin vocea preşedintelui formaţiunii, Marcel Ciolacu, care a explicat că este nevoie de o discuţie între membrii Coaliţiei de Guvernare pe tema declaraţiilor premierului Ungariei. „Discuţia din Coaliţie trebuie să fie pentru a da o replică politică pe măsură premierului Viktor Orban, dar, în acelaşi timp, trebuie să avem în vedere şi nevoia de stabilitate în timpurile acestea, care nu sunt deloc uşoare, iar situaţia geopolitcă din proximitatea graniţelor ţării arată că este o mare nevoie de stabilitate în România”, a precizat Oprea pentru „Adevărul”. În schimb, pe speţa CNCD nu a vrut să comenteze.

CNCD, dublă măsură în trecut

CNCD a fost autorul unor decizii discutabile în trecut, prin modul de judecare a sesizărilor. De exemplu, într-o speţă l-a găsit vinovat pe Cristian Tudor Popescu pentru că a asemuit coafura Vioricăi Dăncilă cu asemănarea unui pavian cu mantie, în timp ce pe un politician ca Şerban Nicolae, care făcuse declaraţii jignitoare la adresa femeilor, l-a iertat. De asemenea, pe politicianul Iulian Bulai l-a sancţionat că a spus că Iisus Hristos provine dintr-o „mamă surogat” şi că părinţii acestuia nu erau căsătoriţi sau logodiţi.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite