Dezbatere PMUD. USR: Vrem ca asemenea dezbateri să fie şi la nivel de cartiere. PSD: E ultima dezbatere publică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Municipiului Bucureşti a organizat, miercuri, o dezbatere publică în ceea ce priveşte Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti, un document strategic referitor la investiţiile care trebuie făcute în reţeaua de transport din Capitală şi judeţul Ilfov. USR a cerut ca asemenea dezbateri să fie făcute şi la nivel de cartier, însă PSD precizează că aceasta e ultima dezbatere publică înainte de a merge cu proiectul în Consiliul General.

Dezbaterea, programată pentru ora 11.00,  a început cu stângul în condiţiile în care o parte din consilierii generali nu au fost anunţaţi despre eveniment, potrivit celor de la USR.  „Motivul pentru care nu ştiam de această dezbatere este faptul că nu a fost transmis un comunicat de presă sau să fie un anunţ pe pagina Primăriei. Noi o să cerem ca astfel de dezateri să se organizeze şi mai departe, pe cartiere şi cu ONG-urile interesate, cum cele ale bicicliştilor. O să insistăm ca Primăria să aloce bani pentru ca dezbaterile să fie promovate cât mai larg. Vrem să fie o dezbatere reală!“, a declarat pentru „Adevărul“, Ana Maria Ciceală, consilier general al USR. 

PSD contrazice USR

Aceştia au fost contrazişi de social-democraţi. „Cei de la USR, dacă au spus lucrul acesta, v-au indus în eroare. Această dezbatere a fost anunţată public. Dumnealor pot veni la dezbatere, însă noi nu eram obligaţi să facem alte anunţuri. Consilierii generali sunt în permanenţă informaţi prin comisiile de specialitate din cadrul Consiliului General, unde au şi ei reprezentanţi. E doar un joc de imagine al celor de la USR ca să atragă atenţia“, a declarat viceprimarul Aurelian Bădulescu, reprezentant al PSD, pentru „Adevărul“

Totodată, viceprimarul Bădulescu a precizat că evenimentul de joi a fost ultima dezbatere publică a proiectului strategic. „Este ultima dezbatere (publică - n.r.). Următoarea etapă constă în urcarea pe site-ul Primăriei Generale a proiectului, iar după 30 de zile merge în Consiliul General pentru a fi dezbătut şi votat“, a completat viceprimarul PSD. 

Ce prevede PMUD

În PMUB sunt propuse numeroase proiecte referitoare la reţeaua de transport printre care: - Dezvoltarea reţelei de tramvai, achiziţionarea de tramvaie noi, reabilitare depouri tramvaie/mixte şi staţii de tramvai;

- Dezvoltarea reţelei de metrou: M6 - legătura cu Aeroporturile Băneasa şi Otopeni; M5 - Drumul Taberei până în Pantelimon, după cum urmează: Eroilor - Iancului – Orizont 2023; Iancului - Pantelimon - Orizont 2030; M4 spre Bucureştii Noi - faza a doua; extinderea magistralei M2 în Pipera cu două staţii; extinderea magistralei M3 Păcii cu 4 staţii; reabilitare 51 de staţii de metrou; material rulant (vagoane metrou);

- Dezvoltarea reţelei de autobuze şi troleibuze: transport rapid cu Autobuzul pe ruta Buftea – Străuleşti şi Măgurele – Gara de Nord, benzi dedicate, modernizarea reţelei de troleibuze şi a staţiilor, achiziţia de autobuze etc.;

- Piste şi facilităţi pentru biciclete, respectiv spaţii pietonale;

- Reabilitare şi extindere reţea drumuri, inclusiv drumuri judeţene;

- Strategie de parcare;

- Creare şi implementare a unui nou program de transport public în Judeţul Ilfov;

- Înfiinţarea Autorităţii de Transport Metropolitan Bucureşti.

Prioritizarea proiectelor, esenţială

Consilierul general al PNL, Ciprian Ciucu, a atras atenţia că decidenţii trebuie să aleagă cu atenţie acele proiecte pe care vor să le implementeze. „Planul este practic o listă de proiecte pentru care, dacă le-am face pe toate, ne-ar costa bugetul oraşului pe mulţi ani! Şi asta doar pentru transport/infrastructură, dar primăria mai are şi altele precum servicii sociale, cultură, spitale, educaţie, termoficare etc. Din acest motiv, esenţială este pioritizarea“, a scris Ciucu pe Facebook.,  în condiţiile bugetul pentru proiecte este de 7 miliarde de euro. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite