Cum va gestiona România ruperea acordului pentru transportul cerealelor ucrainene
0Purtătorul de cuvânt al Guvernului a informat că România rămâne angajată în a susține țara vecină, după suspendarea acordului privind transportul cerealelor ucrainene. În contextul anunțului Ucrainei privind folosirea apelor teritoriale române, reprezentantul Guvernului a arătat că statul român nu a fost informat, însă vor fi declanșate discuții.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a explicat că Ucraina nu a informat Executivul despre intenția de a stabili o rută temporară de transport maritim prin apele teritoriale şi zona economică maritimă exclusivă a României, în cazul suspendării acordului privind transportul cerealelor ucrainene de către Rusia.
Reprezentantul Guvernului a subliniat însă că pozitia României „este una consecventă”.
„Rămânem angajați în a ne susține țară vecină. O primă reacție a venit la la Ministerul Transporturilor, prin care s-a comunicat că nu am fost informați. Se vor declanșa discuții și se va ajunge la o înțelegere. În niciun caz nu suntem dispuși să nu avem un dialog cu Ucraina și vrem să îi ajutăm cât se poate”, a spus Mihai Constantin.
În ceea ce privește pericolul anunțat de Rusia, care a amenințat că va viza și navele civile care ajung în porturile ucrainene, Mihai Constantin a susținut că sunt în desfășurare mai multe analize.
„Sunt sigur că această monitorizare a comunicării este auzită și trimisă spre analiză tuturor instituțiilor civile sau militare ale României. Din nou, este un risc de proximitate, așa cum este de la declanșarea conflictului, se fac analize”, a mai completat purtătorul de cuvânt.
Rută temporară de transport prin apele teritoriale ale României
Ucraina a declarat miercuri că a stabilit o rută temporară de transport al cerealelor sale prin apele teritoriale ale României.
„Scopul său este de a facilita deblocarea transportului maritim internaţional în partea de nord-vest a Mării Negre“, a declarat Vasil Şkurakov, ministrul interimar ucrainean pentru comunităţi, teritorii şi dezvoltarea infrastructurii, într-o scrisoare adresată Organizaţiei Internaţionale pentru Transporturi Maritime, un organism al ONU.
Amenințarea navelor civile
Ministerul rus al Apărării a amenințat miercuri că va considera toate navele care navighează la Marea Neagră către porturi din Ucraina - începând de joi - drept eventuali transportatori de încărcătură militară , relatează CNN.
Anunțul vine după ce Ministerul rus de Externe a anunţat că, prin retragerea din Acordul de la Istanbul din iunie 2022 privind exportul cerealelor ucrainene la Marea Neagră, Guvernul rus ridică garanţiile unei circulaţii în securitate la Marea Neagră.
Perspectivele reînoirii acordului
În contextul în care retragerea Rusiei din acord intermediat de ONU și Turcia pentru a permite exportul de cereale din porturile ucrainene amenință din nou securitatea alimentară, „în cele din urmă, Rusia va caută normalizarea”, spune Volodimir Dubovik , profesor asociat la Departamentul de Relații Internaționale al Universitîții Naționale Mecinikov din Odesa.
„Capacitatea Rusiei de a impune efectiv blocada și de a întrerupe comerțul prin forță este limitată acum. Activele lor navale nu se pot apropia de coasta Ucrainei. Cel mai recent atac ucrainean asupra podului strâmtoarea Kerci ne-a reamintit că Rusia nu deține controlul total asupra mării. Cu greu ar îndrăzni să atace nave de marfă în apele internaționale, implicându-se în acte de piraterie”, a mai arătat expertul, arătând că ceea ce pot face este să continue să lovească porturile din Ucraina și alte infrastructuri de pe uscat cu rachete și drone.