Cum şi-a întărit Victor Ponta puterea în PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta (dreapta) şi Liviu
Dragnea, tandemul din fruntea PSD   Foto: Eduard Enea
Victor Ponta (dreapta) şi Liviu Dragnea, tandemul din fruntea PSD   Foto: Eduard Enea

Victor Ponta şi-a consolidat controlul asupra PSD la capătul unui congres în care a fost reales preşedinte, iar lista vicepreşedinţilor aleşi la nivel naţional este dominată de membri ai Guvernului.

Victor Ponta a obţinut, fără emoţii, şi fără contracandidat, realegerea în postul de preşedinte al PSD. Ponta a rămas în fruntea partidului după ce a obţinut 3.851 de voturi „pentru“ din cele 3.932 valabil exprimate de delegaţii la Congres, în cadrul alegerilor desfăşurate sâmbătă.

Liviu Dragnea va fi numărul doi în partid, câştigând fotoliul nou-înfiinţat de preşedinte executiv, după ce a întrunit 3.807 voturi „pentru“. Congresul a marcat şi creşterea controlului pe care Victor Ponta îl va avea asupra Biroului Permanent Naţional prin alegerea unor oameni susţinuţi de premier, dar şi a unor actuali şi foşti membri ai Cabinetului.

Astfel, cinci dintre cei opt vicepreşedinţi aleşi pe lista naţională fac parte din Executiv. Mai mult, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a provocat una dintre surprizele congresului, obţinând cel mai mare număr de voturi dintre candidaţi de pe lista de vicepreşedinţi naţionali.

Bănicioiu a obţinut 3.616 de voturi „pentru“ din 3.932 valabil exprimate, cu mult înaintea celui de-al doilae clasat, Marian Vanghelie care a avut 2.864 voturi „pentru“.

Bănicioiu a fost vicepreşedinte al TSD din 2004, când organizaţia era condusă de Victor Ponta şi a preluat şefia tineretului după ce actualul premier a trecut la seniori. Printre vicepreşedinţii naţionali au mai fost aleşi ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean, ministrul pentru Societatea Informaţională Dan Nica, ministrul delegat pentru Energie Constantin Niţă şi ministrul delegat pentru Infrastructură Dan Şova.

Pe lângă cei cinci miniştri, printre vicepreşedinţii naţionali a fost ales şi Ion Călinoiu, şeful organizaţiei Gorj, judeţ reprezentat în Parlament de premierul Victor Ponta. Din conducerea PSD va face parte şi deputatul Eugen Bejinariu, unul dintre oamenii de încredere ai lui Adrian Năstase.

Start spre şefia regiunilor

Şi printre cei opt vicepreşedinţi regionali se regăsesc un membru al Guvernului – Mircea Duşa, un fost membru al Executivului – Ioan Rus, dar şi unul dintre liderii susţinuţi de Victor Ponta –
Robert Negoiţă, primarul sectorului 3.

Miza bătăliei pentru vicepreşedinţii regionali nu a fost una neglijabilă, în condiţiile în care cei aleşi la congres se pot considera în pole-postion pentru a deveni şefii viitoarelor regiuni la naţional. De altfel, competiţia pentru acest palier a provocat disputa cea mai interesantă: cea dintre Marian Oprişan (şeful CJ Vrancea) şi Nicuşor Constantinescu (şeful CJ Constanţa) pentru postul de vicepreşedinte al regiunii Sud-Est. În cele din urmă, Oprişan a avut 295 de voturi faţă de cele 219 ale adversarului său. Vicepreşedinţii regionali au fost votaţi doar de delegaţii din judeţele care fac parte din regiunea respectivă.

Au mai fost aleşi vicepreşedinţi regionali Gheorghe Nichita, Mircea Cosma, Paul Stănescu şi Ion Mocioalcă. ;

Înghesuială la cartelele de vot

 Introducerea sistemului de vot electronic la Congresul PSD le-a dat bătăi de cap organizatorilor. Cei 4.200 de delegaţi au fost invitaţi să se prezinte la ghişeele special amenajate pentru a prezenta mandatele de participare şi a primi cartelele de vot electronic. Delegaţii s-au repezit pe holul de la intrarea în Sala Palatului, ceea ce a provocat înghesuială. Chiar şi în mijlocul învălmăşelii generale, cei care se ocupau de aranjamentele pentru vot erau vigilenţi.

„Vezi să dai mandatul, şi nu lista cu cei pe care trebuie să îi votezi“, îi atrăgea atenţia un bărbat corpolent vecinului său de filială. „Lasă, măi, că ştiu că trebuie să-l votez pe Neluţu“, a venit răspunsul prompt. Alţi delegaţi, mai rapizi, îşi obţinuseră deja cartelele de vot, dar bătăile lor de cap nu se opreau aici. „Uite, frate, că are cod de bare. Eşti sigur că nu ne depistează cum votăm?“, îl întreba un delegat pe colegul său.  O parte din delegaţi au ales să plece de la coadă, pentru a-şi exercita votul după eliberarea zonei. Apariţia unei coloane de oameni care încerca să iasă din hol, în timp ce alţii voiau să intre nu a făcut decât să sporească haosul.

Liviu Dragnea a recunoscut că au existat şi cazuri în care într-o cabină de vot au intrat mai mulţi delegaţi, dar a catalogat sistemul drept un „succes“. La rândul său, Victor Ponta a afirmat că sistemul ar trebui extins la nivel naţional.

Năstase, vedeta congresului

  Prima zi a Congresului PSD a fost dominată de întoarcerea lui Adrian Năstase, invitat în calitate de fost preşedinte al partidului. Năstase a sosit la Sala Palatului împreună cu fiul său, Andrei, el fiind asaltat de reporteri la intrare. Fostul premier a intrat în sala Congresului, moment în care din difuzoare au început să răsune acordurile „Odei Bucuriei“. El a fost aplaudat la scenă deschisă de delegaţii la congres, mulţi dintre cei prezenţi ridicându-se în picioare. Năstase a fost înconjurat de cameramani şi şi-a făcut drum cu greu până la locul rezervat în sală, unde a discutat cu Ion Iliescu.

Victor Ponta a salutat prezenţa foştilor preşedinţi la Congresul PSD, Ion Iliescu, Oliviu Gherman, Mircea Geoană, terminând  cu Adrian Năstase „prezent aici unde îi este locul“. De altfel, Năstase a reuşit să strângă chiar mai multe aplauze decât Ion Iliescu, emblema PSD.

„Singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi e Adrian Năstase. Adrian, ai lăsat un gol uriaş cât timp ai fost plecat! Sper să ai puterea să-l umpli la loc! Adrian, bine ai revenit acasă!“, a comentat şi
Liviu Dragnea. ;

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite