Congres PSD: bătălia se dă pentru eşalonul doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta se bazează în continuare pe Ioan Rus, care va candida  la o funcţie de vicepreşedinte Foto: Adevărul
Victor Ponta se bazează în continuare pe Ioan Rus, care va candida  la o funcţie de vicepreşedinte Foto: Adevărul

Victor Ponta şi Liviu Dragnea rămân în fruntea PSD, iar ceilalţi „grei“ ai partidului urmează să se bată pentru cele 16 posturi de vicepreşedinţi Victor Ponta şi Liviu Dragnea rămân în fruntea PSD, iar ceilalţi „grei“ ai partidului urmează să se bată pentru cele 16 posturi de vicepreşedinţi.

La Congresul PSD din 19-20 aprilie cea mai râvnită funcţie va fi cea de vicepreşedinte, liderii de la centru şi din teritoriu făcându-şi jocurile pentru a obţine o astfel de poziţie, în condiţiile în care structura de vârf a partidului este deja conturată.

Victor Ponta nu are emoţii în obţinerea unui nou mandat de preşedinte, cei 4.200 de delegaţi având toate motivele să fie mulţumiţi după ce partidul a ajuns la putere. Niciunul dintre „greii“ partidului nu s-a oferit să candideze contra lui Ponta, singurul adversar fiind Andrei Alexandru, fost consilier al lui Nicolae Văcăroiu. O altă certitudine este faptul că Liviu Dragnea va rămâne numărul doi în partid, urmând să deţină funcţia de preşedinte executiv.  Dragnea va elibera, în acest fel, postul de secretar general care va fi ocupat, cel mai probabil, de deputatul Andrei Dolineaschi.

Însă, secretarul general nu va mai fi ales de congres, ci de către Comitetul Executiv, la propunerea preşedintelui partidului. Pe lângă funcţiile executive, va mai exista şi fotoliul de preşedinte de onoare al PSD, rezervat pentru Ion Iliescu.

Favoriţi pentru regiuni

Cu locurile de la vârf deja rezervate, social-democraţii s-au concentrat pe negocierile pentru posturile de vicepreşedinţi. Opt dintre aceştia vor fi aleşi pe regiuni, iar ceilalţi opt la nivel naţional.

Vicepreşedinţii regionali vor fi aleşi doar de către delegaţii din judeţele din zona respectivă, în timp ce cei de pe lista naţională vor fi aleşi de către toţi delegaţii. Unii dintre candidaţi şi-au schimbat opţiunile, trecând de la o listă la alta, în funcţie de şanse şi este posibil să mai apară modificări până în ziua alegerilor. În câteva regiuni s-au conturat, deja, favoriţi clari.

În zona Nord-Est, cel mai probabil postul va fi câştigat de  primarul municipiului Iaşi – Gheorghe Nichita.

Deşi mai mulţi lideri ai PSD i-au reproşat în vară că a dezavantajat partidul la referendum, fostul ministru de Interne, Ioan Rus, are cele mai mari şanse pentru a câştiga funcţia de vicepreşedinte pentru Regiunea Nord - Vest, fiind susţinut de mai multe organizaţii judeţene.

Şi pentru şefia Regiunii Bucureşti – Ilfov există un favorit clar – Robert Negoiţă, primarul sectorului 3.

În Regiunea Vest, favorit la o funcţie de vice-regional este Titu Bojin (preşedite CJ Timiş). Acesta ar putea avea un contracandidat în persoana lui Ion Mocioalcă, preşedintele PSD Caraş-Severin.

Competiţii acerbe

Un post disputat este  cel care va reprezenta Regiunea Sud-Est, unde funcţia este dorită atât de Marian Oprişan (preşedinte CJ Vrancea), cât şi de Nicuşor Constantinescu (preşedinte CJ Constanţa). Pentru această funcţie a fost vehiculat şi numele lui Constantin Boşcodeală (primarul Buzăului).

Preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, şi preşedintele CJ Ialomiţa, Silvian Ciupercă, vor să ocupe postul de vicepreşedinte pe regiunea Sud. Pentru a evita competiţia cu cei doi, preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, va candida, cel mai probabil, pe lista deschisă la nivel naţional.

În Regiunea Centru, disputa se dă între ministrul Apărării Mircea Duşa, şi Ioan Cindrea (preşedinte CJ Sibiu), în timp ce ministrul Energiei, Constantin Niţă, a preferat să candideze pentru o funcţie de vice la nivel naţional.

Pentru Regiunea Sud-Vest, concurează Ion Prioteasa (preşedinte CJ Dolj), Adrian Duicu (preşedinte CJ Mehedinţi), Paul Stănescu (preşedinte CJ Olt), Ion Câlea (preşedinte CJ Vâlcea) şi Ion Călinoiu (preşedintele CJ Gorj).

Lupta pentru locuri la centru

Şi pentru lista naţională competiţia este acerbă, în Biroul Permanent Naţional urmând să intre primii opt clasaţi.
Miniştrii Dan Şova, Titus Corlăţean, Mircea Duşa sau Nicolae Bănicioiu au sprijinul conducerii centrale pentru a deveni vicepreşedinţi.

Printre candidaţi se mai numără Constantin Niţă, Constantin Nicolescu, Dan Nica, Silvian Ciupercă, Marian Vanghelie, Ion Câlea sau Gheorghe Bunea Stancu. Însă, în fiecare caz, un candidat îşi poate schimba opţiunea de la o candidatură naţională la una regională, în funcţie de şanse.

Liderii PSD au stabilit să aloce cinci funcţii de reprezentant în BPN care vor reveni doar femeilor. Favorite la aceste funcţii, care au rang de vicepreşedinte, sunt Ecaterina Andronescu, Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Corina Creţu şi Gabriela Firea.  Dacă o pretendentă decide să candideze pe lista de vicepreşedinţi naţionali şi este aleasă, în BPN va intra atât ea, cât şi celelalte cinci care vor candida pe locurile rezervate femeilor.

Adrian Năstase, invitat

Adrian Năstase se numără printre invitaţii la Congresul PSD, în calitate de fost preşedinte al partidului. Ca un semn suplimentar de simpatie faţă de Adrian Năstase, liderii PSD au decis să nu aleagă la congres un preşedinte al Consiliului Naţional. Funcţia a fost deţinută, în trecut, de Adrian Năstase şi va rămâne vacantă până când fostul premier va avea dreptul să candideze.

Start pentru fuziunea cu UNPR

Victor Ponta a declarat, recent, că la Cogresul PSD se va adopta o rezoluţie care va permite procedurile de fuziune cu UNPR şi a menţionat că probabil vor fi două funcţii de vicepreşedinţi ai partidului în plus, destinate celor propuşi de UNPR. „Întâi, în cadrul Congresului, noi adoptăm o rezoluţie. Congresul ne dă voie să facem procedurile de fuziune, după care o să discutăm cu colegii de la UNPR. Nu a mai fost o chestiune foarte urgentă pentru că noi de fapt colaborăm foarte bine. Avem un grup comun, domnul Gabriel Oprea este membru al Guvernului, nu a mai fost o chestiune arzătoare “, a explicat  Ponta.

Pe de altă parte, deputatul PSD Ioan Munteanu a susţinut că UNPR ar fi solicitat trei posturi de vicepreşedinţi. Subiectul fuziunii urmează să fie discutat şi în cadrul unui congres al UNPR în care se vor desemna şi reprezentanţii formaţiunii în structura de conducere. Unul dintre vicepreşedinţi ar urma să fie liderul UNPR, Gabriel Oprea, iar în cărţi mai sunt Neculai Onţanu, primarul sectorului 2 şi Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite