Comisia Iordache a trimis raportul de modificare a Codului de procedură penală spre Camera Deputaţilor. Care sunt schimbările aduse legilor justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia specială pentru modificarea legilor justiţiei, cunoscută drept Comisia Iordache, a adoptat joi amendamentul la proiectul de modificare a Codului de procedură penală, care prevede că este interzisă, în timpul urmăririi penale, comunicarea publică a oricărei informaţii referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul procedurii.

UPDATE: Raportul pentru modificarea Codului de Procedură Penală a fost adoptat joi cu 15 voturi pentru şi 3 împotrivă, plecând astfel în dezbatere la Camerei Deputaţilor ca primă cameră sesizată. Deputaţii care au votat împotrivă au fost Stelian Ion şi George Dircă (USR) şi Cătălin Predoiu (PNL).  

  La Art. 421 se introduce un nou alineat, alin. (2), cu următorul cuprins: Instanţa de apel nu poate desfiinţa sentinţa primei instanţe prin care s-a dispus achitarea inculpatului şi nu poate pronunţa o hotărâre de condamnare  direct  în  apel  decât  dacă  sunt administrate  probe  noi  care  să  conducă  la desfiinţarea soluţiei de achitare a primei instanţe  pentru infirmarea motivelor pentru care a fost dispusă achitarea

Art. 290, alin.1: Pentru ca o persoană să beneficieze de dispoziţiile referitoare la reducerea limitelor de pedeapsă denunţul trebuie să fie depus într-un termen de maxim 6 luni de la data la care persoana a luat cunoştiinţă de săvîrşirea infracţiunii.

Art. 214 depre controlul judiciar alineatul 1 se modifică astfel: Instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza poate dispune prin încheiere luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpat la cererea motivată a procurorului sau din oficiu pe o perioadă de cel mult 30 de zile care poate fi prelungit cu cel mult 160 de zile. Amendamentul a fost propus de deputatul UDMR Marton Arpad. 

Art. 145 alineatul 1 se modifică astfel: după încetarea măsurii de supraveghere tehnnică procurorul informează în scris în cel mult 10 zile pe inculpatul care a fost subiect al unui mandat despre măsura de supraveghere tehnică ce a fost luata în privinţa sa - amendament PSD. 

La alin. 2 se modifică după momentul informării persoana supravegheată are dreptul da a lua la cunoştiinţă la cerere, de conţinutul proceselor verbale în care sunt consemnate activităţile de supraveghere tehnică efectuate. De asemenea, procurorul trebuie să asigure la cerere, ascultarea integrală a convorbirilor comunicărilor sau conversaţiilor ori vizionarea imaginilor rezultate din activitatea de supaveghere tehnică, amendamentul fiind propus de deputatul UDMR Marton Arpad 

Un alt amendament la Codul de procedură penală, votat şi adoptat, prevede ca probele descoperite la percheziţii cu privire la alte fapte nu mai pot fi folosite în alt dosar, dar şi că probele obţinute nelegal nu pot fi folosite în proces şi probele excluse din procedură se păstrează sigilate la sediul parchetului. De asemenea, PSD a propus ca audierea unei persoane să nu dureze mai mult de 6 ore pe zi, iar UDMR a propus ca înregistrările de pe camerele de supraveghere şi cele realizate în locurile publice să poată fi constituite ca probe

De asemenea, hotărârea de achitare în prima instanţă nu mai poate fi modificată în apel.

Ştirea Iniţială

Comisia Iordache a adoptat joi, în cadrul dezbaterilor de modificare a Codului de procedură penală, un amendament care interzice comunicarea de informaţii publice în cursul urmării penale, cât şi referirea la persoanele cercetate ca şi cum ar fi fost condamnate. 

„În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţile publice referitoare la faptele şi persoanele care fac obiectul acestor proceduri şi nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate”, se arată în amendamentul propus de PSD şi UDMR şi adoptat în Comisia care discută modificările la Codurile penale.

De asemenea, o altă modificare prevede că „dacă organele judiciare au comunicat public date şi informaţii privind începerea urmăririi penale, luarea unor măsuri preventive sau trimiterea în judecată a unei persoane, acestea sunt obligate să comunice în mod similar şi soluţiile de achitare, clasare sau încetare a procesului penal, după caz”.

„În cursul urmării penale sau al judecăţii, organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii faptelor şi aflării adevărului în cauză”, se arată într-un amendament al CSM şi adoptat de Comisie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite