Coaliția a ratat plafonarea sporurilor nesimțite

0
Publicat:

Guvernul a arătat încă o dată că între vorbe şi fapte diferența e mare, așa că aplicarea prevederilor privind sporurile ocolește salariați de la CCR sau Curtea de Conturi, unde lefurile sunt oricum mult peste medie.

Marian Enache, șeful CCR, ajunge cu un spor la peste 4.000 de lei FOTO CCR
Marian Enache, șeful CCR, ajunge cu un spor la peste 4.000 de lei FOTO CCR

Guvernanții români au uitat de la mână până la gură ce au promis și ce au livrat, un astfel de exemplu fiind cazul limitării sporului pentru condiții vătămătoare. „Coaliția a plafonat sporul pentru condiții vătămătoare la 1.500 de lei brut, dar această plafonare nu se aplică oamenilor din niște instituții, exceptate de la aplicarea legii, unde ajunge și la sume cât un salariu minim”, a afirmat Marcel Ciolacu, într-un interviu la Antena 3, zilele trecute.

Însă Coaliția a plafonat sporul de 1.500 de lei doar pentru unii angajați la stat, pentru că anumite instituții, cum ar fi Curtea Constituțională, Curtea de Conturi, Consiliul Legislativ, Autoritatea Electorală Permanentă sau Administrația Prezidențială nu vor fi afectate de încercarea de reformă a Puterii. Așadar, nici de plafonarea sporurilor.

Iar tocmai la aceste instituții întâlnim sporuri pe măsură, unele fiind peste salariul minim, în prezent de 3.000 de lei brut, iar de la 1 octombrie, 3.300 de lei.  

La Curtea Constituțională întâlnim sporuri generoase. Sporul pentru condiții vătămătoare al președintelui CCR, Marian Enache, este de 4.449 de lei. De altfel, șeful CCR, precum și ceilalți judecători și o parte din angajați beneficiază și de sporul pentru solicitare neuropsihică, precum și pentru păstrarea confidențialității. În cazul lui Enache, sporul pentru solicitare neuropsihică este de 5.884 de lei, iar cel pentru confidențialitate de 1.176 de lei.

În cazul celorlalți judecători CCR, sporul pentru condiții de muncă vătămătoare ajunge la 4.390 de lei brut. Secretarul general de la CCR are un asemenea spor de 3.029 de lei, iar prim-magistratul asistent 3.716 lei. Ceilalți magistrați-asistenți ajung să aibă sporul pentru condiții vătămătoare în cuantum de 3.519 lei. Pe mâinile judecătorilor CCR va ajunge și legea privind măsurile fiscal-bugetare, dacă Opoziția va depune moțiunea de cenzură.

Sporuri mari și la Curtea de Conturi

La Curtea de Conturi, o bună parte din angajații instituției primesc sporul pentru condiții vătămătoare de muncă. Valoarea celor mai mari sporuri sunt cele de la Autoritatea din Audit din cadrul Curții de Conturi, adică structura care se ocupă de verificarea programelor cu finanțare externă. De exemplu, un director de la această Autoritate ajunge la un spor de 2.912 lei, în condițiile unui salariu brut de bază de 22.614 lei. Șeful de serviciu are un spor pentru condiții de muncă vătămătoare de 2.681 de lei.

La Consiliul Legislativ, în afară de șefii numiți politic, adică președintele (Florin Iordache) și președinții de secții, de la secretar general în jos toți angajații beneficiază de acest spor. Iar sporul pentru condiții vătămătoare al secretarului general ajunge la 2.315 lei, al șefului de sector e de 2.056 de lei, iar șeful de serviciu are un spor prevăzut de 1.623 de lei, adică aproape de plafonul stabilit de guvernanți pentru alte categorii de bugetari.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite