Ce liberali râvnesc la șefia Senatului

0
Publicat:

Mai mulți liberali ar vrea să ocupe a doua funcție în stat, rămasă vacantă după demisia lui Florin Cîțu, șefia temporară fiind asigurată de Alina Gorghiu.

Gorghiu e în pole position pentru șefia Senatului, rămasă vacantă după demisia lui Cîțu FOTO Inquam
Gorghiu e în pole position pentru șefia Senatului, rămasă vacantă după demisia lui Cîțu FOTO Inquam

Liberalii trebuie să decidă de la începutul acestei sesiuni dacă vor instala sau nu un președinte al Senatului cu puteri depline. În prezent, un vicepreședinte, căruia i-au fost date atribuții de președinte, ocupă interimar funcția. Mai precis, Alina Gorghiu, singura reprezentantă a PNL la nivel de vicepreședinți.

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Alina Gorghiu este considerată favorită la preluarea funcției cu puteri depline, dacă în ședința de Birou Național Politic de miercuri, PNL decide instalarea unui nou șef la Senat. În ultimele luni, Alina Gorghiu a reușit să se apropie de premierul Nicolae Ciucă, înainte reticent în ceea ce privește colaborarea cu fosta șefă a liberalilor.

Practic, Alina Gorghiu ar trebui să mențină fotoliul de șef al Senatului până în mai 2023, când are loc rotativa guvernamentală, iar Nicolae Ciucă va trebui să părăsească funcția de la Palatul Victoria.

Celelalte nume

Însă Alina Gorghiu nu este singura care râvnește la această funcție. Un alt nume vehiculat este cel al lui Sorin Cîmpeanu, ministru al Educației. Însă este greu de crezut că acesta va renunța la funcția de ministru, deși este din ce în ce mai contestat de societatea civilă și de mediul universitar, iar acum a intrat și în gura primarilor, nemulțumiți că n-au fost consultați la elaborarea legilor Educației, pe aspectele care țin de finanațarea unităților de învățământ locale.

O a treia persoană văzută ca pretendentă la șefia Senatului este Marcel Vela, fost ministru de Interne, intrată într-un con de umbră în ultimul an. De altfe, Vela a jucat și la două capete la Congresul din septembrie 2021, fiind atât pe lista lui Florin Cîțu, dar și pe a lui Ludovic Orban, pentru o funcție de conducere.

În urmă cu câteva luni, înainte de demisia lui Florin Cîțu, favorită era tot o femeie, adică Nicoleta Pauliuc, șefa Comisiei de apărare din Senat. Însă în contextul constituirii Comisiei pentru legile siguranței naționale, unde i-a fost dată funcția de vicepreședintă, Pauliuc a fost mandată să fie atentă pe modificarea legislației.

Prioritățile legislative, enunțate de Gorghiu

Alina Gorghiu a fost prima reprezentantă a PNL care a vorbit de prioritățile liberale în sesiunea din toamnă. În primul rând, a vorbit despre legile Educației, acte normative care sunt încă la Guvern și nu se știe când vor trece de Executiv, dat fiind că sunt puternic contestate. 

De asemenea, va fi dezbătut pachetul de legi ale Justiției, pentru care Coaliția va face o comisie specială încă din prima zi de sesiune parlamentară din această toamnă. Sunt trei legi ale Justiției care trebuie analizate și votate, adică repararea modificărilor nocive din epoca Dragnea. 

Și pachetul de legi pe siguranță națională ar trebui să ajungă în această toamnă la Parlament. Până în prezent, Vasile Dîncu nu a pus proiectele de lege nici în dezbatere publică. Sunt nu mai puțin de nouă proiecte de lege. 

Pe agenda Puterii mai este și o reformă electorală limitată, fiind orientată mai ales la aspectul organizării listelor, nu pe modificări de substanță.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite