Cazul Şova: PSD şi UDMR, umăr la umăr în misiunea de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Şova, un avocat care a încăput pe mâna procurorilor FOTO Mediafax
Dan Şova, un avocat care a încăput pe mâna procurorilor FOTO Mediafax

Senatorul PSD Dan Şova a fost audiat, ieri, în Comisia juridică a Senatului, care a aprobat cererea procurorilor de încuviinţare a reţinerii şi arestării sale preventive. El are, totuşi, şanse reale să scape la votul din plen, după ce UDMR a întors armele împotriva PNL şi a votat contra arestării.

Ieri dimineaţă, de la ora opt, Dan Şova s-a înfiinţat în sala de şedinţe a Comisiei juridice din Senat, deşi şedinţa era programată pentru ora 13.00. Şova a continuat, astfel, să îşi cerceteze dosarul, după ce, în ziua precedentă, a consumat mai bine de opt ore şi patru sticle de sucuri “bio”, din ţelină, pentru a răsfoi şi lua notiţe după cele 1800 de pagini ale dosarului. Însoţit de avocatul său, Aurel Ciobanu, care i-a apărat în trecut şi pe soţii Năstase, Şova i-a aşteptat, timp de cinci ore, pe colegii săi din Comisia juridică. Printre primii sosiţi a fost senatorul neafiliat Mihai Neagu, care a plecat recent din UNPR şi care le-a spus jurnaliştilor, la intrarea în sală, că nu îi ia apărarea lui Şova, dar nici nu îl condamnă. “Voi vota conform voinţei proprii”, a declarat el, scurt.

“Merit o statuie ecvestră”

Dan Şova şi-a croit un discurs amplu, pe care l-a rostit în faţa senatorilor jurişti. Potrivit unor surse din comisie, Şova s-a lăudat cu realizările sale din judeţul Gorj şi a spus că ar merita să i se ridice o statuie ecvestră, şi nu să fie arestat. Mai mult, el i-a acuzat pe procurori că ar fi manipulat martorii. Concret, Şova a susţinut că martora Simona Ciurcu, nimeni alta decât fosta sa secretară, despre care procurorii susţin, în referatul DNA, că ar fi condus chiar societatea de avocaţi după ce a devenit senator, în 2009, a fost manipulată de către procurori, motiv pentru care a dat declaraţii contradictorii. “Eu am salvat combinatele, merit statuie ecvestră la Gorj, nu dosar penal. Nu am distrus harduri, nici măcar nu m-au întrebat procurorii de harduri. Procurorii au manipulat martorii în aşa fel încât au dat declaraţii contradictorii. Spre exemplu, martora Simona Ciucu a declarat în faţa procurorilor ba că eu i-am cerut să falsifice procese verbale, ba că nu ştie cine a avut ideea”, a detaliat Şova, în faţa senatorilor.

El le-a cerut, clar, colegilor săi să nu dea aviz favorabil pentru cererea sa de arestare, după care a ieşit din sală, nervos, pentru a le permite senatorilor jurişti să voteze.

La ieşirea din sală, Şova a refuzat să facă vreo declaraţie, dar a menţionat că a spus doar adevărul în comisie, iar următoarele declaraţii le va susţine în faţa plenului. Urmărit de jurnalişti, care l-au întrebat inclusiv dacă ţine post, dar şi dacă dieta sa “bio” funcţionează, Şova a repetat, încruntat, în timp ce mergea pe coridor: “O să fac declaraţii doar în faţa plenului”, după care a intrat în propriul birou, aflat la câţiva paşi de sala comisiei juridice.

UDMR a întors armele

Dintre cei 11 senatori ai Comisiei juridice, şase au votat în favoarea cererii procurorilor, în timp ce cinci au votat împotrivă. Potrivit unor surse din comisie, patru senatori PSD au votat împotrivă, dar şi membrul UDMR al comisiei, în timp ce senatorul neafiliat Mihai Neagu, care neoficial face parte din gruparea lui Mircea Geoană, a votat alături de cei cinci liberali. Raportul de forţe din comisie, de altfel strâns, nu este însă reprodus şi în plenul Senatului, care va avea ultimul cuvânt în privinţa reţinerii lui Şova. Astfel, PSD alături de gruparea lui Călin Popescu Tăriceanu, de PC şi de UDMR ar avea o incontestabilă majoritate.

De altfel, deşi la nivel oficial liberalii vor vota cu bilele la vedere, după ordinul primit în partid, nici ei nu sunt convinşi că Dan Şova merită dus după gratii. Elocventă a fost şi declaraţia reţinută a preşedintelui comisiei, liberalul Cătălin Boboc, care a subliniat, după şedinţă, că Senatul nu face arestări.

“Azi vom trimite plenului Senatului avizul pozitiv pentru arestare. Comisia juridică şi nici Parlamentul nu fac arestări. Este un act procedural, cu care Parchetul va merge la instanţă. Mă bucur că aceasta a fost poziţia comisiei, sper ca această să fie şi poziţia plenului, pentru că atlfel am bloca instanţa. Nu ştiu cine a votat şi nu analizez cine a votat, votul a fost secret. Nu vreau să anticipez ce se va întâmpla la plen. Cred că Dan Şova are toate şansele în faţa instanţei să primească o soluţie favorabilă dumnealui“, a spus Boboc.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut senatorilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova pentru trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul companiilor energetice Turceni şi Rovinari. Procurorii susţin că Şova ar fi ordonat distrugerea hard-disk-urilor de la casa de avocatură pentru a ascunde urmele posibilelor infracţiuni comise şi se tem că, odată lăsat în libertate, Şova va periclita ancheta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite