Călin Dobra (PSD): Ca preşedinte al CJ Timiş, am atras 80 de milioane de euro din fonduri europene. Am dublat bugetul de investiţii al judeţului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Călin Dobra, candidatul PSD pentru un nou mandat la şefia Consiliului Judeţean Timiş, a vorbit, , la Adevărul Live, despre lupta cu PNL şi Alianţa USR-PLUS în Banat. Care sunt realizările primului mandat? Ce obiective are pentru următorii patru ani? Câţi primari a racolat PNL în Timiş? Ce spun sondajele?

Adevărul: Dvs aţi preluat şefia lui Grindeanu după ce a fost trimis la Palatul Victoria. Care au fost realizările dvs?
Călin Dobra: Am considerat că din funcţia de preşedinte al CJ poţi face lucruri pentru cetăţeni. Dacă tragem linie sunt în pare parte mulţumit de activitatea mea şi a echipei de la CJ. Spun acest lucru pentru că ne-am axat foarte mult pe atragerea fondurilor europene. Suntem acum la 80 de milioane de euro de proiecte finanţate.

Adică bani care vor veni sigur în Timiş, nu proiecte care de acum să le depuneţi şi să speraţi să obţineţi finanţarea.
80 de miliaone de euro câştigaţi efectiv. Bani pe infrastructură rutieră, sănătate. 

Ce înseamnă 80 de milioane de euro pentru bugetul judeţului Timiş?
Bugetul e în medie 150 de milioane de euro. Dezvoltarea e la 40 de milioane de euro, iar 120 de milioane e partea de funcţionare.

Deci v-aţi dublat bugetul de investiţii.
Categoric. La sănătate trebuie să vă spun că avem proiecte importante pentru prima oară. Construim un spital în Timişoara. Avem şi avantajul acestor fonduri transfrontaliere fiind la graniţă cu Ungaria şi Serbia. Am câştigat maternitatea, am semnat deja contractul, am scăpat de nebunia licitaţiilor. În aproximativ patru luni avem proiectul şi dăm efectiv ordinul de construcţie. E unul din proiectele majore pe fonduri europene. În acelaşi timp am accesat un proiect regional pentru UPU la Spitalul Judeţean. Recunosc, suntem puţini blocaţi din cauza virusului. UPU e în prima linie. Ne-am achiziţionat nişte containere să putem intra cu lucrările în incinta spitalului. Vom rezolva această situaţie.

Banii europeni se accesează greu? 
Nu este simplu dar nici nu putem să nu ne luptăm pentru că până la urmă aduce un plus valoare la economia judeţului Timiş. E o procedură greoaie. Acum am văzut că mulţi fac promisiuni pe fondurile europene. Nu e chiar aşa. Sunt nişte axe, direcţii şi obiective clar stabilite în ghid. Sunt unele cheltuieli şi proiecte eligibile şi unele nu. Ca şi procedură avem o echipă de identificare a fondurilor europene şi eligibilitate. Cererea de finanţare, analiza, semnarea contractului şi apoi urmează partea de proiectare şi execuţie. E un parcurs anevoios dar oferă satisfacţii. Avem trei drumuri judeţene, un drum de graniţă între Timişoara şi Novi Sad. Avem un drum ce-l modernizăm la patru benzi, un drum de zece kilometri şi-l modernizăm la zece kilometri. Chiar dacă drumul e mai anevoios, mă bucur că se realizează.

Care e principalul obiectiv pentru următorii patru ani?
M-am axat din nou pe atragerea fondurilor europene. Suntem într-o perioadă importantă, pregătim ciclul de finanţare 2020-2027. La momentul acesta noi propunem un proiect la ADR, îl vizează şi apoi îl trimite la Bucureşti. În următorul ciclu de finanţare totul se rezolvă regional. Pe programul operaţional actual avem un proiect care leagă Timişul de Arad. 

Chiar dacă dvs sunteţi de la PSD iar la Arad administraţia e de la Arad.
Exact. 

Aveţi majoritate în CJ în momentul actual?
Nu chiar. Avem cea mai mare parte, dar avem alianţe cu partidele mai mici.

Chiar dacă ajugenţi preşedintele CJ, va fi greu să strângeţi o majoritate.
Mai mult ca sigur ajung preşedintele CJ. Le-am prezentat şi le prezint în cotinuare timişenilor ce am făcut. Legat de majoritate, nu e o emoţie. Eu respect toţi consilierii judeţeni şi înainte de fiecare şedinţă discut cu grupurile politice pentru a prezenta politice şi gândul care m-a condus în demararea acelui proiect. Şi în acest mandat mi-au trecut toate proiectele. 

Pe partea dreaptă vedem cum USR şi PNL se aliază doar ca să voteze împotriva PSD.
Aşteptăm cum va vedea grupul USR această colaborare pentru că ei la momentul acest nu sunt în CJ.

Acum câteva săptămâni candidatul USR-PLUS Dominic Fritz spunea că e deschis la colaborare.
Înseamnă că răspunsul a fost dat atunci pentru că noi la asta ne gândim. Strategia noastră e pentru dezvoltare.

V-aţi axat şi pe fonduri europene şi pentru că de 9 luni de zile e la guvernare PNL care v-ar fi putut bloca accestul la PNDL?
Avem dificultăţi, recunoaştem. Partea pozitivă e că PNDL-ul a fost demarat mai de mult de PSD şi am reuşit să deruămă proiectele de finanţare pe PNDL 2.  La momentul acesta dificultatea e decontul proiectele. Unele am reuşit să le închidem, altele sunt în faza de execuţie. Blocajele apar la minister. Dacă pe guvernul PSD în maxim 10 zile - 2 săptămâni se obţineau banii şi se făcea plata mai departe, acum suntem în blocaj de 2-3 luni de zile. 

Ce spun sondajele? Cum staţi în sondaje?
Eu cred că sondajul e o analiză internă ca să vedem ce-şi doresc cetăţenii. În sondajele pe care le-am făcut normal am solicitat şi ceea ce-şi doresc cel mai mult să îmbunătăţim. Sondajul real e pe 27 septembrie.

În urmă cu patru ani a fost o surpriză că judeţul Timiş e condus de PSD. Era considerat de dreapta. Credeţi că v-aţi obţinut această opţiune în rândul electoratului?
Eu cred că da. Dar cred că e un echilibru, nici acum nu s-a schimbat această gândire. Dar până la urmă contează omul. E un vot uninominal. Decontăm şi trebuie să recunosc acest lucru din păcate, anumite greşeli pe care PSD le-a făcut la nivel naţional.

Ce relaţii aveţi cu Nicolae Robu?
Am încercat să păstrez relaţia de colaborare astfel încât să ajungem la punctul cum în ce înseamnă proiecte. E delicat să păstrezi această relaţie. L-am penalizat când a făcut anumite derapaje. Mi-aş dori să intrăm pe un făgaş normal pentru a putea implementa proiectele. Chiar dacă suntem departe de Bucureşti, judeţul Timiş e un judeţ strategic. E la intersecţia între Serbia şi Ungaria. Judeţul Timiş e un judeţ în plină dezvoltare în care multe companii şi-au găsit locul. Suntem şi într-o perioadă delicată dpdvd al crizei medicale. E important să căutăm soluţii să nu ajungem într-un blocaj economic. 

Câţi primari v-au furat cei de la PNL? Ştim că ei sunt importanţi şi aceste alegeri pentru că ei trag pentru partid.
Cinci primari au migrat. Nu i-am înţeles pentru că ei au avut sprijin. Comunităţile locale au obţinut finanări. Inclusiv colegii care au plecat au plecat pe promisiuni.

Care a fost explicaţia lor?
Cam greu să explice. Au plecat strict pe promisiuni. Din păcate au fost prea creduli. Am văzut o tactică a PNL, sunt convins că vor plăti pentru ea. Şi acume că compania naţională pentru investiţii a solicitat depunerea a cât mai multor proiecte iar acestea au fost propuse pe o listă sinteză de finanţare. O mare vrăjeală. Le-au promis nişte bani, fără un contract. La momentul acesta această listă sinteză e un praf în ochi. Au reuşit să fure cei cinci primari prin promisiuni deşarte. Primarii şi-au pierdut calitatea de membru PSD. Ei îşi pierd şi mandatul alegând să meargă la alt partid.

Dacă nu ajungeţi preşedintele CJ rămâneţi să faceţi politică la nivel local sau veniţi la Bucureşti?
Grea decizie. Vreau să încep proiecte noi şi importante pentru Timiş.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite