Un „cangur zburător“: După podium în România, Scott Hawker vrea în Top 3 în Franţa, la UTMB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scotty Hawker, un ultramaratonist din Noua Zeelandă, a terminat pe locul 3 Retezat SkyRace, o cursă destul de scurtă faţă de ceea ce aleargă de obicei.

I-a plăcut România, crede că munţii sunt mult mai sălbatici decât în alte ţări, şi a fost surprins şi de valoarea alergătorilor montani ”tricolori”. Va alerga la principala cursă a anului pentru el, la Ultra Trail du Mont Blanc, convins că poate face o figură frumoasă.

Cum ţi s-a părut în Carpaţi?

Munţii din România sunt minunaţi. Totul părea puţin mai sălbatic faţă de alte locuri în care m-am antrenat şi am participat la curse, fapt care mi-a plăcut foarte mult. În ce priveşte terenul, profilul, găseai câte puţin din fiecare aspect pe care îl poţi găsi pe munte, şi trasee tehnice, stâncoase, şi alergabile, şi pădure şi gol alpin. A fost foarte plăcut să mă antrenez şi să alerg acolo.

Cum te-ai simţit în România?

A fost minunat! Radu Milea (n.n – organizator de curse de alergare montană şi ultramaratonist) ne-a făcut să ne simţim ca şi cum am fi făcut parte din familia lui. A fost pentru prima dată când am ajuns acolo şi a fost o experienţă extraordinară!

Cum ţi s-a părut Retezat SkyRace?

O cursă în care competiţia a fost foarte puternică, ca să fiu sincer am fost puţin surprins de nivelul ridicat. Au fost câţiva alergători foarte puternici!

Ai alergat apoi Lavaredo Dolomites (87k), unde ai terminat al treilea.

Putem spune că Retezat SkyRace mi-a prins bine ca antrenament. Chiar dacă Lavaredo nu a fost o cursă pe care am tratat-o ca un obiectiv dar a fost plăcut să alerg această cursă simţindu-mă bine după timpul petrecut în România. Am fost foarte fericit că am reuşit să termin pe locul 3 la Retezat SkyRace, mai ales că este o cursă mult mai scurtă decât ce alerg de obicei. Cei doi băieţi care m-au bătut au fost extraordinari pe coborâri!

La început de an ai avut o cursă de World Tour, un ultra in Hong Kong, ai terminat pe poziţia a 5-a. Cum a fost?

Hong Kong este un loc minunat pentru a lua parte la o cursă. Toată experienţa acolo a fost super. Este foarte diferit de alte curse din World Tour, iar alergătorii chinezi sunt incredibil de puternici. Am fost primul ”ne-chinez” din clasament ceea ce a fost foarte tare. 

Ai fost prezent la startul UTMB în ultimii doi ani, în 2017 ai terminat al 11-lea iar în 2018 nu ai reuşit să ajungi la final. Cum a fost acum un an?

Cursa din 2017 a fost foarte bună pentru mine chiar dacă am avut o intervenţie chirurgicală la gleznă în martie, acelaşi an. Anul trecut a fost un an dezastruos încă de la prima cursă a sezonului, care a fost în Madeira, MIUT. La UTMB, am avut probleme la stomac încă de la începutul cursei. Între kilometrii 90 şi 140, nu am avut nimic de mâncat şi de băut, fapt ce până la urmă s-a simţit, şi am renunţat la Vallorcine. A fost frustrant să fiu al 5-lea la Champex Lac şi totuşi să nu pot termina.

Cum s-a derulat cursa în 2017?

Atunci a fost o cursă interesantă. Am început foarte încet, pentru că încă mă gândeam dacă glezna o să ţină. Am intrat din ce în ce mai puternic în cursă şi după Champex Lac am început să trag mai tare. De acolo până la finiş m-am simţit minunat, mai ales că depăşeam foarte mulţi alergători. Mi-a fost şi greu, mai ales între Notre Dame de la Gorge şi Courmayeur, era frig şi aveam greutăţi în a mă alimenta cum trebuie.

Ce-ţi place cel mai mult la UTMB?

Faptul că există o competiţie foarte puternică! În plus, traseul este frumos iar atmosfera este incredibilă!

Unde sunt porţiunile în care trebuie să fii mai calm şi unde trebuie să tragi mai tare?

UTMB este o cursă interesantă. Cred că acum, când cursa este foarte competitivă, trebuie cumva să tragi tare prin mai multe parţi ale traseului. Trebuie să ajungi la Courmayeur / refugiul Bonatti simţindu-te vine pentru ca să poţi fi puternic pe ultimii 50-60 kilometri. Mereu e greu la Col du Bonhomme sau la Grand Col Ferret.

Ce crezi că vei face în acest an?

Antrenamentele şi cursele au fost bune în 2019, intru în cursă cu mai multă încredere decât aveam anul trecut. Voi trage tare pentru un loc pe podium!

Cine crezi că va fi pe primele trei locuri?

Competiţia în acest an, ca de obicei de altfel, este foarte ridicată, şi cred că oricare dintre primii 40 de alergători pot ajunge la final pe podium. Numele lor? Nu sunt sigur, îţi voi spune de 31 august! 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite