OMS recomandă: Cum să ne întărim sistemul imunitar în faţa coronvirusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile rămân, deocamdată, cea mai bună soluţie pentru a ne feri de virus în locurile închise şi aglomerate
Măştile rămân, deocamdată, cea mai bună soluţie pentru a ne feri de virus în locurile închise şi aglomerate

COVID-19 poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Doar că unii au şanse mai bune de a evita forme grave ale bolii.

Coronavirusul se răspândeşte, iar pandemia e departe de a fi încheiată. În mai toate ţările din lume, trendul noilor cazuri e unul crescător, după relaxarea restricţiilor.

Ceea ce înseamnă că acum riscurile îmbolnăvirii sunt mai mari decât pe durata stării de urgenţă. Din mai multe contacte între oameni rezultă un grad mai mare de risc. Având în vedere că, deocamdată, nu există nici tratament, nici vaccin împotriva bolii care a creat această pandemie, avem doar recomandări pentru a ne feri de COVID-19. În capul listei sunt cele cunoscute deja: folosirea măştilor în spaţiile închise sau în aer liber, în aglomeraţie, plus respectarea normelor de igienă personală. 

În ultimele luni, mulţi şarlatani au încercat să profite de pe urma fricii oamenilor, promovând diverse suplimente pentru întărirea sistemului imunitar. În realitate însă, sistemul imunitar nu se întăreşte peste noapte, ci în timp, printr-un stil de viaţă sănătos. Iar acest stil de viaţă, pe lângă o alimentaţie echilibrată, presupune şi efort fizic.

De aceea, se spune că sportul e cel mai bun medicament, iar această idee e promovată acum şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS)

Într-un articol publicat pe site-ul OMS, autorii textului ne recomandă ca, mai ales în aceste vremuri, sportul şi activitatea fizică să facă parte din vieţile noastre.

„Activitatea fizică aduce beneficii, atât pentru corp, cât şi pentru starea noastră emoţională. Ea poate contribui la:

*Tensiune arterială redusă

*Menţinerea greutăţii corporale în limitele normalului

*Reducerea apariţiei unor probleme cardiovasculare

*Prevenirea apariţiei diabet zahart de tip II

*Prevenirea apariţiei diverse tipuri de cancer

Aceste probleme medicale, dacă nu sunt evitate, ne pot expune şi mai mult în faţa COVID-19“, scrie în articolul de pe who.int.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a explicat, în cadrul aceluiaşi material, de câte minute de activitate fizică avem nevoie, în funcţie de categoria noastră de vârstă.

*Cei aflaţi în categoria 5-17 ani

- 60 de minute pe zi de activitate moderată sau intensă.

- Aceste activităţi trebuie să includă cele care întăresc masa musculară şi oasele. Ele trebuie să fie efectuate de trei ori pe săptămână.

- Dacă durata activităţii fizice depăşeşte 60 de minute în fiecare zi, pot fi obţinute beneficii suplimentare.

*Adulţii de peste 18 ani

- Au nevoie de activităţi fizice care, săptămânal, să atingă 150 de minute de exerciţii de intensitate medie. Dacă antrenamentul e de intensitate mare, atunci sunt suficiente şi 75 de minute de activităţi fizice, săptămânal.

- Pentru a obţine beneficii suplimentare de pe urma antrenamentelor, durata lor săptămânală trebuie să atingă 300 de minute.

- E de preferat ca antrenamentele să fie programate în două sau trei zile diferite, într-o săptămână.

CITEŞTE ŞI:

Studiu revoluţionar: Cum putem preveni apariţia unor boli, precum diabetul şi cancerul

Coronavirus în săli de fitness? Ce a arătat un studiu în Norvegia

Pandemia are şi părţi bune: „Românii sunt mai preocupaţi ca oricând de sănătatea lor!“

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite