Diakhaby, discurs impresionant, după ce a fost agresat din cauza culorii pielii: Ce le-a spus colegilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Diakhaby

Rasismul rămâne o problemă reală, inclusiv în 2021, şi, periodic, loveşte şi lumea sportului, amintindu-ne că e o „boală“ pentru eradicarea căreia mai avem mult de lucru!

Cu o precizare importantă: subiectul a devenit atât de sensibil, încât, uneori, cei care se consideră victima rasismului cad în extrema cealaltă. Adică, fie că interpretează greşit anumite lucruri, fie că exagerează! Aşa cum s-a întâmplat, în luna decembrie, în cazul brigăzii române care a condus partida PSG - Istanbul Başakşehir din ultima etapă a grupelor Ligii Campionilor. Atunci, secundul turcilor, camerunezul Pierre Webo, a interpretat complet aiurea apelativul „ăla negru“, prin care a fost identificat de Sebastian Colţescu. De altfel, ulterior, după o anchetă riguroasă, UEFA a eliminat rasismul din discuţie, în acest caz.

În schimb, ceea ce s-a întâmplat, duminică, în Spania pare a fi, cel puţin la prima vedere, un caz urât mirositor de rasism! Incidentul s-a petrecut la meciul Cádiz - Valencia (2-1), unul banal, din etapa a 29-a, în care s-au întâlnit două formaţii de mijlocul clasamentului. Din păcate, meciul a ajuns să facă înconjurul lumii, din motive nedorite.

Centralul l-a protejat pe agresorul Cala

În minutul 29, mijlocaşul francez al oaspeţilor, Mouctar Diakhaby (24 de ani) a „turbat“ de nervi, după o dispută verbală cu adversarul său, Juan Torres Ruiz (31 de ani), cunoscut drept Cala. În speranţa că arbitrul David Medie Jimenez va face dreptate pe teren, Diakhaby s-a adresat acestuia, gesticulând nervos. Nu doar că n-a obţinut ce şi-a dorit, adică sancţionarea lui Cala, dar s-a şi ales cu un „galben“. Ceea ce a pus gaz pe foc, întrucât centralul s-a ferit să-l avertizeze şi pe Cala (foto, jos), care, având deja un „galben“, ar fi fost eliminat.

Cala

Revoltaţi, Diakhaby şi colegii săi au părăsit terenul, iar meciul a fost întrerupt. Timp de 25 de minute. Ulterior, echipa Valenciei a revenit pe teren, dar fără Diakhaby! Iar înainte ca meciul să fie reluat, Valencia a publicat un scurt comunicat pe Twitter: „Jucătorii noştri au discutat între ei şi au luat decizia de a reveni pe teren pentru a se lupta pentru culorile echipei. Ei rămân însă hotărâţi în condamnarea rasismului. Spun nu rasismului“.

Dacă Diakhaby n-a mai dorit să joace deloc, fiind înlocuit de Hugo Guillamon, nici Cala n-a mai prins multe minute pe teren, după reluarea partidei. Având deja un „galben“ şi fiind, probabil, în vizorul arbitrului după incidentul din minutul 29, fundaşul spaniol a fost înlocuit la pauză, când scorul era 1-1. Meciul s-a încheiat cu victoria gazdelor, care au înscris golul de 2-1, în minutul 88, prin Marcos Lopez. Adică, exact jucătorul care l-a înlocuit pe Cala, care punctase pentru 1-0! Oricum, scorul final a fost umbrit de incidentul din minutul 29.

Raportul arbitrului a explicat totul

Aşa cum era de aşteptat, presa spaniolă a fost interesată, aproape în exclusivitate, de incidentul cu Juan Cala şi Mouctar Diakhaby. Iar jurnaliştii de la „Marca“ au intrat în posesia raportului arbitrului, din care reiese ceea ce s-a întâmplat pe teren.

„În minutul 29, am întrerupt meciul, din cauza unei confruntări între jucătorii celor două echipe. Jucătorul cu numărul 12 de la Valencia, Mouctar Diakhaby, a primit un cartonaş galben pentru disputa cu un adversar, iar, ulterior, mi-a spus că a fost numit „negru de rahat“ (n.r. - Shitty Black), referindu-se la numărul 16 de la Cadiz, Juan Torres Ruiz (n.r. - Cala). Vorbele n-au fost auzite de niciunul dintre arbitri. După câteva momente, Valencia a decis să iasă de pe teren֧“, e un fragment din raportul arbitrului.

„Liliecii“ ar fi avut enorm de pierdut

Învinşi la capătul duelului cu Cádiz, jucătorii Valenciei au vorbit, pe larg, despre cele petrecute în vestiar, cât timp partida a fost întreruptă. „Diakhaby ne-a spus că a auzit o insultă rasistă, aşa că am ieşit toţi de pe teren. Ni s-a spus că trebuie să jucăm pentru că ni s-ar lua trei puncte, dacă refuzăm sau chiar mai multe. Diakhaby ne-a spus să revenim pe teren. N-am fi revenit, dacă nu se întâmpla asta. El n-a avut starea de spirit necesară pentru a continua. E devastat. A fost o insultă foarte urâtă şi nu vreau să o repet. N-am reuşit să discutăm cu Cala, deoarece a fost ultimul jucător care a părăsit terenul. Sunt sigur că a fost ceva“, a explicat Jose Gaya, căpitanul „liliecilor“. 

Potrivit presei din Spania, dacă Valencia ar fi refuzat să revină pe teren, nu doar că ar fi pierdut partida la masa vedere, scor 0-6, dar i s-ar fi scăzut şi trei puncte în clasament! 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite