Studiu: Peste 40% dintre spitale nu au raportat vreo eroare medicală în 2020. Copiii, printre cei mai expuşi greşelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste jumătate dintre sesizările adresate Comisiilor malpraxis ale DSP sunt respinse Foto shutterstock
Peste jumătate dintre sesizările adresate Comisiilor malpraxis ale DSP sunt respinse Foto shutterstock

Peste 40% dintre spitalele înregistrate în sistemul informatic al ANMCS nu au raportat evenimente adverse în anul 2020 potrivit unui studiu realizat de Observatorul Român de Sănătate. De asemenea, pacienţii pediatrici sunt în particular vulnerabili erorilor de medicaţie. Acestea sunt de trei ori mai frecvente la copii decât în cazul adulţilor. Sistemul medical are nevoie de o cultură a raportării erorilor medicale, cu scopul de a învăţa din ele.

Conform studiului "Siguranţa pacientului în actul medical" realizat de Observatorul Român de Sănătate, 217 unităţi medicale din România (42%) dintre cele 513 înregistrate la Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (ANMCS) nu au raportat anul trecut niciun eveniment advers asociat actului medical. 

În România nu există încă o cultură a raportării erorilor bine înrădăcinată în practicile sistemului medical, cu efecte negative inclusiv la nivelul procesului de învăţare din greşeli. 

Sistemul actual de raportare vizează evenimentele adverse asociate asistenţei medicale, care prin definiţie includ doar erorile medicale cu consecinţe asupra pacientului. 

Dar erorile medicale se referă şi la acele greşeli ce apar în asistenţa medicală care nu au consecinţe asupra pacientului, iar omiterea raportării acestora constituie o barieră în procesul de învăţare din greşeli.

În legislaţia din România lipseşte o definiţie clară a conceptului de “eroare medicală” în concordanţă cu terminologia recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană

Evenimentele adverse raportate

În ce priveşte evenimentele adverse raportate, cele mai frecvente sunt infecţiile nosocomiale, de medicaţie şi căderile. La nivel general, în anii 2019 şi 2020, în România au fost raportate peste 5.800 cazuri de infecţii asociate asistenţei medicale, peste 1.300 de erori medicale care au rezultat în traumatismul pacientului şi 128 de cazuri de deces din cauza unor erori medicale. 

În total, 867 erori în utilizarea medicamentelor şi 645 de căderi ale pacienţilor în spitale s-au petrecut în anul 2020, potrivit autorilor studiului, care precizează totodată că aceste tipuri de evenimente pot fi prevenite prin proceduri şi protocoale specifice în interiorul spitalelor.

Pacienţii pediatrici sunt în particular vulnerabili erorilor de medicaţie. Acestea sunt de trei ori mai frecvente la copii decât în cazul adulţilor, potrivit datelor prezentate în studiu. 

Peste jumătate dintre sesizările adresate Comisiilor malpraxis ale DSP sunt respinse

O altă situaţie evidenţiată de Observatorul Român de Sănătate priveşte Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis din cadrul DSP. Din datele adunate de la 31 de DSP-uri din ţară, peste jumătate dintre sesizările adresate Comisiilor malpraxis ale DSP sunt respinse din cauza dosarului incomplet sau neachitare a onorariului pentru experţii medicali. 

Iar în raport se mai semnalează că persoanele care depun sesizări au nevoie de sprijin pentru întocmirea dosarului. Ba mai mult, se precizează chiar că este necesar un mecanism de subvenţionare a taxei pentru persoanele care nu îşi permit să o achite, sau de achitarea onorariilor pentru experţii medicali din bugetul de stat 

Acestea sunt doar câteva dintre oncluziile şi recomandările celui mai recent raport al Observatorului Român de Sănătate, "Siguranţa pacientului în actul medical", desfăşurat la iniţiativa şi cu susţinerea Asociatia Ayan.

De altfel, potrivit Observatorului Român de Sănătate, raportul a fost lansat ieri, 10 iunie, în cadrul unui eveniment online la care au participat mai mulţi specialişti români.

Printre concluziile discuţiilor se numără:

  • necesitatea îmbunătăţirii sistemului de raportare şi învăţare din erorile medicale 
  • nevoia unui mecanism funcţional de gestionare a cazurilor individuale grave de malpraxis
  • nevoia unei noi legi a malpraxisului, echitabilă atât pentru personalul medical, cât şi pentru pacienţi
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite