Rebelii fac promisiuni Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rebelii au deja în posesie mare parte din infrastructura petrolieră a ţării şi au promis că vor relua exporturile de petrol într-o săptămână.

Aceiaşi rebeli au promis Europei şi că vor împiedica valurile de imigranţi să ajungă pe teritoriul UE. Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT) din Libia va organiza, după ce îl va înlătura de la putere pe colonelul Gaddafi, „alegeri libere şi corecte".

 „Un stat civil constituţional va respecta inviolabilitatea religiei şi va condamna intoleranţa, extremismul şi violenţa", explică CNT. Structura numără 31 de membri, reprezentând principalele municipalităţi din Libia, dar a fost recunoscută pe plan internaţional doar de Franţa şi de Qatar. În ciuda ajutorului dat de forţele coaliţiei, insurgenţii nu au reuşit însă să preia controlul asupra oraşului natal al liderului libian Muammar Gaddafi, Sirt.

Citiţi şi:

Gaddafi: Lăsaţi Libia libienilor, sunteţi pe cale să porniţi o operaţiune de exterminare a unui popor

Luni seară au fost blocaţi de tirurile de artilerie ale forţelor lui Gaddafi la circa 60 de km de oraş, iar ieri fuseseră împinşi la circa 100 de km de localitate. Barack Obama a anunţat că NATO va prelua de azi controlul total al operaţiunilor din Libia. Alianţa nord-atlantică va interveni inclusiv pentru a proteja civilii. SUA nu exclud nici posibilitatea de a furniza asistenţă militară insurgenţilor libieni, a anunţat ambasadorul SUA la ONU, Susan Rice. 

Ieri urma să se reunească la Londra aşa-numitul Grup de contact pentru Libia, la care participă reprezentanţii a 40 de ţări, pentru a pune la punct strategia pentru Libia după eventuala înlăturare a lui Gaddafi. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite