Reacţia BOR după lansarea campaniei care prezintă doctorii drept sfinţi: O campanie ridicolă de promovare a unei viziuni distopice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O campanie la nivel naţional prin care sunt susţinute eforturile medicilor în lupta contra Covid-19, promovată de agenţia McCann, a provocat mai multe controverse. Imaginile cu medicii în ipostaze de sfinţi au stârnit reacţii dure din partea Bisericii ortodoxe Române, a Primăria Capitalei şi a unor medici.

PMB anunţă că va solicita eliminarea acestora. Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat că aceste reprezentări ale medicilor în ipostaze similare icoanelor ortodoxe sunt o "maltratare vizuală a iconografiei creştine".

Wanda Hutira, art director în cadrul agenţiei de publicitate McCann, este realizatoarea imaginilor şi a declarat pentru libertatea.ro că "majoritatea personajelor binefăcătoare din religii au avut curaj şi şi-au pus siguranţa deoparte în momente foarte grele pentru societate şi au avut grijă de alţii. Asta fac şi medicii". 

"Panourile de pe domeniul public din Bucuresti, pe care se desfăşoară această campanie, sunt puse la dispoziţia agenţiei iniţiatoare în mod gratuit de către mai multe companii de publicitate, iar pentru mesajul sau imaginile expuse nu a fost nevoie, conform legii, de acordul/ avizul autorităţii publice", a transmis, într-un comunicat de presă Primăria Municipiului Bucureşti.

Primăria Capitalei va solicita scoaterea acestor afişe. 

"Cu toate acestea, având în vedere că atât BOR, cât şi foarte mulţi bucureşteni consideră că aceste imagini sunt jignitoare, Primăria Capitalei va transmite firmelor de publicitate solicitarea de eliminare a acestor reprezentări de pe panourile stradale, care pot fi înlocuite cu imagini care să aducă un omagiu medicilor-eroi fără să lezeze credinţa trecătorilor", a precizat PMB.

Potrivit basilica.ro, Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, apreciază că este o campanie "ridicolă", de "promovare a unei viziuni distopice asupra situaţiei provocate de pandemie. O încercare jenantă de rapt simbolic şi maltratare vizuală a iconografiei creştine, situată sub semnul prostului gust hrănit de incultură şi de o ideologie hidoasă care nu ştie decât să caricaturizeze creştinismul". 

"Nu este vorba, deci, doar despre un demers blasfemiator, ci şi de o ofensă adusă categoriei profesionale atât de onorabile a medicilor, care, ca noi toţi, nu se cred cu certitudine sfinţi sau mântuitori improvizaţi şi nu pretind un cult public”, a mai spus Vasile Bănescu.

Medicul Adina Alberts a scris pe Facebook: "McCann România, renunţaţi imediat! Aţi „creat” o blasfemie! Eu, în calitatea mea de medic, dar şi ca om credincios, ortodox, sunt profund deranjată de această campanie. Dumnezeu este pretutindeni, iar mâinile împreunate ale medicilor de la capătul pacienţilor cu Covid-19 sunt semn că şi ei se roagă fierbinte ca nicio altă viaţă să nu mai fie pierdută! Colegii mei au credinţă şi nu se consideră Dumnezei!". 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite