Ministerul Sănătăţii: Facem apel pentru continuarea vaccinării. Există şi alte boli infecţioase, pe lângă noul coronavirus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile din minister au precizat că au achiziţionat 2 milioane de doze de vaccin antigripal
Autorităţile din minister au precizat că au achiziţionat 2 milioane de doze de vaccin antigripal

Ministerul Sănătăţii face apel pentru continuarea vaccinării din cadrul Programului naţional, a declarat, vineri, secretarul de stat Andrei Baciu, menţionând că există şi alte boli infecţioase pentru care există o terapie preventivă, spre deosebire de infecţia cu SARS-CoV-2.

El a mai precizat, în privinţa vaccinării antigripale, că până în prezent au fost achiziţionate două milioane de doze, iar începând din acest an pentru copiii între 6 luni şi 3 ani se asigură vaccinarea antigripală gratuită.

„Este important să facem un apel în continuare pentru a se continua vaccinarea din cadrul Programului naţional de vaccinare. Medicii de familie au pregătit toate măsurile pentru a continua vaccinarea în condiţii de siguranţă. Ministerul Sănătăţii împreună cu medicii de familie deţin stocurile pentru toate vaccinurile din Programul naţional de vaccinare şi aşa că facem un apel la continuarea vaccinării pentru copii în condiţii diferite de distanţare socială”, a afirmat Baciu, la dezbaterea online „Reforma în sănătate. Ce s-a schimbat în pandemie”, organizată de DC Media Group şi preluat de Agerpres.

Baciu a mai spus că s-a încheiat procedura de achiziţionare pentru aproximativ două milioane de doze de vaccin antigripal.

„Fac referiri şi despre vaccinarea antigripală, există câteva îmbunătăţiri anul acesta. În primul rând, identificarea nevoilor, cartografierea, care se făcea până anul acesta undeva în lunile iulie, august, septembrie, a fost finalizată undeva în luna martie. Deci, avem o inventariere şi a necesarului de vaccin antigripal pentru persoanele la risc, în momentul de faţă practic avem o inventariere în jurul la 3 milioane de pacienţi, care este mult mai mult decât a fost până anul trecut. Mai mult decât atât, Ministerul Sănătăţii a demarat procedura de achiziţie, în baza acordului cadru care este în funcţiune, iar până în momentul de faţă au fost achiziţionate, s-a încheiat procedura pentru în jur de două milioane de vaccinuri”, a menţionat Baciu.

El a adăugat că cei care fac parte din grupele de risc pot să se înscrie în continuare la medicul de familie pentru vaccinarea antigripală.

„Pentru cei care nu s-au înscris la medicul de familie, pentru cei care fac parte din grupele de risc, fie că vorbim de persoanele în vârstă, fie că vorbim de copii, pacienţi cu boli cronice, cadre medicale, important este de ştiut că se pot înscrie în continuare, pentru că funcţionăm în baza unui acord cadru, astfel încât se pot accesa suplimentări, dacă există nevoie”, a spus Baciu.

Potrivit lui Baciu, copiii cu vârste între 6 luni şi 3 ani pot fi vaccinaţi antigripal gratuit.

„Un alt element important, o noutate pentru anul acesta, pentru copiii cu vârste între 6 luni şi 3 ani se asigură vaccinarea antigripală în mod gratuit începând cu anul acesta şi este important în a avea o bună comunicare cu medicul de familie pentru a gestiona cât mai bine această situaţie şi pentru a ne găsi sezonul gripal pregătiţi. Anul acesta Ministerul Sănătăţii a făcut demersuri importante pentru a ne găsi toamna mult mai bine pregătiţi decât am fost anii trecuţi”, a menţionat Baciu.

Baciu a afirmat, referitor la rujeolă, că sunt zone cu o acoperire vaccinală scăzută.

„Cu privire la rujeolă, ştim cu toţii că există zone în care este o acoperire vaccinală scăzută şi, din acest punct de vedere, este important să facem un apel să continue vaccinarea, pentru că există şi alte boli infecţioase pentru care, din fericire, avem o terapie preventivă, spre deosebire de infecţia cu SARS-CoV-2. Şi este important să o utilizăm”, a mai spus secretarul de stat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite