Luminiţa de la capătul tunelului: Valul 3 ar putea fi ultimul cu restricţii dacă vaccinările „bat” infectările
0
Datele statistice arată că incidenţa a scăzut în ultima săptămână ca urmare a instituirii noilor măsuri, iar cifrele indică o evoluţie epidemiologică spre un platou. De aceea, dacă românii aleg să se vaccineze, acesta ar putea fi ultimul val cu restricţii atât de dure.
Deocamdată, stabilizarea la un nivel de 6.000 de cazuri pe zi este foarte periculoasă, pentru că foarte mulţi tineri care nu suferă de alte afecţiuni ajung la spital cu forme grave.
167 de copii cu COVID sunt internaţi în acest moment în spitalele din ţară, iar dintre aceştia 16 sunt la Terapie Intensivă. Doi dintre cei aflaţi la ATI sunt intubaţi. În acelaşi timp, tot mai multe persoane sănătoase care dezvoltă forme grave ale bolii ajung să fie internate în spital, atrage atenţia ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.
Demnitarul a mai anunţat şi că România a înregistrat ieri două „recorduri” nedorite, şi anume numărul pacienţilor cu COVID-19 internaţi în spital şi numărul pacienţilor cu infecţia cu SARS-CoV-2 aflaţi în ATI.
„Vedem că soluţiile peste tot în lume sunt mai mult sau mai puţin asemănătoare şi peste tot soluţiile nu sunt individuale, sunt colective. De multe ori, salvarea este colectivă, se găseşte doar dacă punem cu toţii umărul. (...) Prioritatea zero este salvarea de vieţi şi limitarea la un minimum a deceselor evitabile. O altă prioritate este limitarea problemelor socio-economice care derivă din această situaţie. Este un moment important de solidaritate pentru noi toţi. (...) Acest val vine cu un număr de pacienţi care intră în secţii deja ocupate”, a declarat Voiculescu. Ministrul afirmă că sunt familii întregi care ajung la spital, se observă scăderea vârstei pacienţilor cu forme grave, dar şi la pacienţi fără comorbidităţi particulare.
Veşti bune
Însă noile restricţii instituite de autorităţile sanitare pe data de 25 martie au început deja să aibă efect. Datele statistice arată că, la doar o săptămână de la decizia Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), incidenţa e în scădere atât în Capitală, cât şi în alte judeţe.
La publicarea hotărârii CNSU, Bucureştiul sărise de pragul de 7‰ şi se apropia periculos de valoarea de 7,5 ‰, peste care restricţiile din weekend (cu închiderea magazinelor de la ora 18.00 şi carantina de noapte de la ora 20.00) urmau să se extindă şi pentru zilele lucrătoare. Incidenţa în Capitală era de 6,85 ‰ în acest weekend. Doctorul Octavian Jurma explică faptul că menţinerea acestui trend depinde de o serie de factori, în care cercetătorul include cât de bine vor fi respectate măsurile în perioada următoare şi dacă manifestaţiile coronascepticilor nu vor răsturna situaţia.
„Săptămâna trecută, acceleraţia valului epidemic s-a redus de la 20% la 5% şi luna debutează cu un acest aspect de «aterizare» în platou cu 16 judeţe pe un trend descendent faţă de săptămâna precedentă. Este prea devreme să tragem concluzii, dar aspectul se încadrează şi cu prognoza că vom ajunge la vârful valului 3 la mijlocul lunii aprilie. Este aşadar posibil, dacă respectăm măsurile curente, ca numărul de cazuri noi să ajungă la un platou şi chiar la o fază descendentă la finalul lunii. Sunt însă o mulţime de necunoscute care fac incertă perioada de după mijlocul lunii, când putem la fel de bine să asistăm la o reluare a trendului ascendent ca urmare a revoltei împotriva măsurilor de protecţie şi/sau a noilor tulpini. (…) În această lună, valul va ajunge la apogeu şi vom intra în platou sau chiar în faza descendentă (dacă avântul infecţionist din stradă nu va răsturna trendul)”, arată dr. Octavian Jurma.
Mortalitatea rămâne la fel de ridicată, indiferent de restricţii
Medicul psihiatru Gabriel Diaconu reaminteşte că fatalitatea bolii COVID-19 este în continuare de 2,5-2,7%, ceea ce înseamnă că, indiferent de măsurile de protecţie, un număr important dintre cei care contractează virusul îşi pierd viaţa. „Lăsând la o parte conceptul de «val» sau «cocoaşă», progresia acestei boli în populaţie nu a putut fi, până la acest moment, oprită. Doar încetinită. Fatalitatea de caz NU a scăzut niciodată sub 2,5-2,7%, (…) putem presupune că această pondere – relativ stabilă şi în alte ţări – reprezintă mortalitatea prin COVID. La o mortalitate de 2,5%, dacă te uiţi la toată populaţia României încă neacoperită vaccinal, (…) mai devreme sau mai târziu peste jumătate de milion de români vor muri de COVID, dacă nu întrerupem lanţul de transmitere pandemic. Acest procent nu ia în considerare timpul. Măsurile de restricţie nu rezolvă fatalitatea, doar distanţa temporală dintre cazuri, respectiv decese”, scrie dr. Gabriel Diaconu.
Părerea experţilor despre eficienţa măsurii de închidere mai devreme a magazinelor
Printre măsurile restrictive luate recent de Guvernul României se numără şi restrângerea programului supermarketurilor, în multe oraşe doar până la ora 18.00.
Profesor universitar în SUA, la University of Iowa, şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Răzvan Cherecheş este de părere că restrângerea orarului supermarketurilor va genera aglomeraţie, ceea ce înseamnă noi focare de coronavirus. Acelaşi lucru îl spune şi Oana Geambaşu, expertul român în sănătate publică desemnat de Comisia Europeană să coordoneze studiile privind modul în care noul coronavirus afectează populaţia statelor membre. „Dacă se reduce numărul de ore în care populaţia are acces la supermarketuri, putem avea un rezultat de aglomerare, ceea ce s-a întâmplat şi în alte ţări, şi posibil un efect exact opus, de super-spreading”, a atras atenţia experta.
Şi medicul Angela Câmpean consideră că măsura închiderii magazinelor va face ca secţiile ATI să se umple şi mai mult.
„Astfel de măsuri au fost luate la un moment dat şi în alte ţări, dar după ce s-a aflat rezultatul studiilor s-a renunţat la ele. De fapt, s-a dovedit că această măsură duce la noi aglomerări, iar boala se va răspândi şi mai uşor. Sigur că cele mai multe dintre restricţiile adoptate sunt bune şi reprezintă o soluţie pentru a frâna pandemia, însă restrângerea orarului magazinelor e absurdă şi nu doar că nu va da rezultate, dar cei care au adoptat-o vor avea pe conştiinţă sute, dacă nu mii de noi cazuri”, spune Câmpean.
Însă secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan afirmă că „aglomeraţia şi mobilitatea excesivă a oamenilor” provoacă îngrijorare în rândul autorităţilor.
„Cred că este un moment, pentru noi toţi, să ne reconsiderăm modul de a face cumpărături, pentru că dacă ne gândim la alte ţări, magazinele se închid în mod obişnuit, fără pandemie, la ora 19:00. (...) Cred că este un moment în care să ne şi schimbăm acest mod de a merge zilnic de mai multe ori la magazin să cumpărăm câte puţin, pentru că nu cred că este favorabil pentru niciunul dintre noi, din niciun punct de vedere”, a declarat Andreea Moldovan.
Aceasta a explicat că prin restricţionarea circulaţiei după anumite ore, autorităţile încearcă să reducă mobilitatea excesivă sau formarea de aglomerări în spaţii mici unde transmiterea virusului se poate face uşor.
„Rog încă să mai avem răbdare, să respectăm aceste reguli, pentru că, cu cât le vom respecta acum mai ferm şi mai strict fiecare dintre noi, cu atât vom scurta acest interval de restricţii şi ne vom îndrepta spre acel moment în care să ajungem la acea libertate pe care ne-o dorim”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii. Ea a explicat că măsura reducerii programului de funcţionare a magazinelor are rolul de a da timp şi angajaţilor acestora să îşi încheie programul şi să ajungă acasă înainte de ora 20.00, în localităţile cu indici ridicaţi de infectare.