INSP: În România nu se poate vorbi, în acest moment, de transmitere comunitară a tulpinii indiene COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
INSP: În această perioadă au fost identificate 12 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2, cunoscută ca tulpina indiană Foto: Pixabay
INSP: În această perioadă au fost identificate 12 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2, cunoscută ca tulpina indiană Foto: Pixabay

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat joi că, până la data de 16 mai, au fost confirmate 1.267 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC). De asemenea, au fost înregistrate şi 27 de decese confirmate cu varianta britanică şi 3 cu varianta braziliană.

Potrivit ultimei informări săptămânale a INSP, în urma analizei datelor cumulate în intervalul 10-16 mai au fost confirmate 1.267de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care:

cu varianta britanică (B.1.1.7) - 1.248 

cu varianta sud-africană (B.1.351) - 7 

cu varianta braziliană (P.1) - 12.

Totodată, potrivit INSP a fost depistată şi mutaţia E484K la:

  • unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.1.7, având judeţ de infectare Suceava, a fost depistată mutaţia E484K,
  •  unul din cazurile confirmate cu linia genetică B.1.351, având judeţ de infectare Ilfov, a fost depistată mutaţia E484K
  • unul din cazurile confirmate cu linia genetică P.1, având ”judeţ de infectare” mun.Bucureşti, a fost depistată mutaţia E484K.

De  altfel, potrivit sursei citate, mutaţia E484K nu reprezintă ea însăşi o nouă variantă, ci este o mutaţie care a fost identificată iniţial la varianta sud-africană (B.1.351), apoi braziliană B.1.1.28 (diferită de VOC B.1.351) şi, mai recent, la cea britanică (B.1.1.7). Mutaţia se află în proteina spike şi pare să aibă un impact asupra răspunsului imun al organismului şi, posibil, asupra eficacităţii vaccinale, în sensul scăderii acesteia.

Conform INSP, până la data de 16 mai 2021 rata de confirmare cu VOC a fost de 68%.

De asemenea, au fost înregistrate şi comunicate la INSP-CNSCBT 30 decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare (VOC), dintre care 27 cu varianta britanică (B.1.1.7) şi 3 cu varianta braziliană.

Potrivit INSP, în această perioadă au fost identificate 12 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2, cunoscută ca tulpina indiană.

„Până la data de 16 mai, au fost confirmate 12 cazuri cu linia genetică B.1.617.2. Trei dintre cazuri provin dintr-un focar din Colonia Bod, judeţul Braşov, şi sunt cetăţeni indieni. Celelalte nouă cazuri sunt dintr-un focar din oraşul Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov. Dintre acestea, 8 sunt cetăţeni indieni, iar unul este cetăţean român, caz secundar al unui cetăţean indian. Nu a fost înregistrat niciun deces", a precizat sursa citată.

INSP susţine că, în acest moment, "nu se poate vorbi" despre transmitere comunitară, în România, a liniei genetice B.1.617.2.

Cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt:

  • Institutul 'Cantacuzino',
  • Institutul "Matei Balş",
  • MedLife,
  • Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava,
  • Institutul de Virusologie "Ştefan S. Nicolau",
  • CRGM al SCJU Craiova,
  • "Pro Vitam" Sfântu Gheorghe.
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite