Companiile farmaceutice din România au anunţat că vor disponibiliza 200 de angajaţi până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii români de medicamente generice au anunţat că vor disponibliza peste 200 de angajaţi până la sfârşitul lunii decembrie. Concedierile au loc pe fondul cadrului fiscal şi legislativ care „a afectat puternic operaţiunile industriale ale companiilor locale în ultimii ani”.

„Regimul fiscal nesustenabil şi discriminator din ultimii ani a afectat puternic operaţiunile industriale ale companiilor membre APMGR (Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România - n.r.), care anunţă că peste 200 de angajaţi vor fi disponibilizaţi până la finalul anului 2014. Această tendinţă va continua şi în anii următori, dacă nu se iau măsuri concrete pentru îndepărtarea barierelor de acces şi a barierelor investiţionale impuse producătorilor de medicamente generice”, subliniază APMGR, într-un comunicat de presă.

Concret, peste 8.000 de locuri de muncă sunt asigurate în prezent de producătorii români de medicamente, ei contribuind prin impozite directe şi indirecte, cu 1,5% la PIB-ul României.

„Autorităţile ar trebui să fie conştiente că industria locala nu este doar un furnizor de medicamente, ci şi un angajator strategic, care oferă locuri de muncă înalt calificate şi un contributor important la creşterea economică, în mod special prin creşterea potenţialului de export al industriei”, a declarat Laurenţiu Mihai, director executiv APMGR.

Taxa clawback, o povară prea mare pentru producători

Actuala taxă clawback este o povară prea mare pentru producătorii români de medicamente. De trei ani, de când a fost introdusă această taxă, peste 1.300 de medicamente au dispărut de pe piaţă, mai mult de jumătate costând sub 50 de lei.

Potrivit asociaţiei, adoptarea unei taxe clawback diferenţiată pentru producătorii de medicamente generice întârzie în mod nejustificat.

„Corectarea mecanismului de calcul al taxei clawback, care să reflecte limitarea de preţ care este impusă medicamentelor generice precum şi impactul mult mai mare pe care taxa actuală, aplicată unitar, îl are asupra producătorilor de medicamente generice, este absolut necesară. Producătorii de medicamente generice ajung să plătească o taxă clawback din ce în ce mai mare, de la un trimestru la altul, pentru aceleaşi valori decontate trimestrial din fondul FNUASS, din cauza creşterii costurilor cu terapii scumpe”, notează APMGR.

Medicamentele ieftine vor dispărea din piaţă

Producătorii farmaceutice spun că povara fiscală a taxei clawback a devenit nesustenabilă şi nu poate duce decât la reducerea producţiei locale de medicamente generice, cu efecte sociale şi economice: multe din medicamentele cu preţuri accesibile (ajunse sub preţul de rentabilitate) vor dispărea de pe piaţă, iar industria locală va amâna investiţiile în dezvoltare şi va fi obligată să recurgă la reduceri de personal.

Pe aceeaşi temă:

Producătorii de medicamente propun actualizarea listei de compensate de două ori pe an şi revizuirea taxei de clawback

Actualizarea de două ori pe an a medicamentelor compensate şi gratuite, dar şi revizuirea taxei de clawback sunt două dintre măsurile propuse de reprezentanţii companiilor farmaceutice celor de la Fondul Monetar Internaţional.

2014 - anul marilor schimbări în sistemul sanitar. Ce paşi trebuie să urmeze pacienţii până să ajungă la spital

Anul 2014 pare să fie anul schimbărilor pentru sistemul de sănătate românesc, asta pentru că oficialii din Ministerul Sănătăţii (MS) şi cei de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi-au propus să finalizeze mai multe proiecte importante, printre care pachetul de bază şi pachetul minim de servicii medicale, noua listă de medicamente compensate, o nouă lege a salarizării, cardul de sănătate sau dosarul electronic al pacientului.

Promisiuni nerespectate

Promisiunile publice făcute de reprezentanţii Ministerului Sănătăţii cu privire la pachetul de bază şi lista medicamentelor compensate nu au fost respectate, potrivit Coliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

Lista medicamentelor, amânată din nou. Pacienţi cronici: Ministerul Sănătăţii nu-şi onorează promisiunile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii legate de pachetul de bază şi de lista medicamentelor compensate rămân neonorate, astfel că mulţi pacienţi nu ştiu în ce măsură vor avea acces la tratamente noi sau la servicii medicale în 2014, consideră Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite