Asiguraţii vor avea acces la toate decontările făcute de Casa Naţională de Asigurări în numele lor. Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiecare român care îşi plăteşte contribuţia la asigurările de sănătate va avea acces la lista tuturor decontărilor făcute de Casa de Asigurări de Sănătate în numele său, conform unui proiect de lege adoptat, miercuri, de Parlament, iniţiat de deputaţii USR Tudor Pop, Dan Barna şi Cristian Ghinea.

Legea iniţiată de USR modifică Legea 95/2006, care prevedea, până acum, că „fiecare asigurat are dreptul de a fi informat cel puţin o data pe an, prin casele de asigurări, asupra serviciilor de care beneficiază", informează hotnews.ro.

„Cu votul de azi acceptăm, în sfârşit, faptul că avem o problemă uriaşă cu decontările fictive", spune Tudor Pop, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor şi iniţiatorul legii. Propunerea noastră legislativă extinde şi întregeşte dreptul asiguratului de a fi informat, acesta beneficiind de un raport care include totalitatea deconturilor efectuate de CNAS în numele lui. Transparenţa deconturilor este o modalitate de prevenţie a fraudei, de creştere a eficienţei sistemului sanitar, dar şi de îmbunătăţire a calităţii datelor”, au transmis reprezentanţii USR, 

Legea iniţiată de USR prevede câteva modalităţi de comunicare a acestor informaţii:

a) la cerere, în termen de 30 de zile, atât electronic, cât şi în scris
b) online, accesand DES - dosarul electronic de sanatate al pacientului
c) prin poştă, în cazul în care deconturile efectuate pentru respectivul asigurat depăşesc de trei ori valoarea decontului mediu.

Reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-au opus proiectului de lege, la dezbaterile din Parlament. În februarie anul trecut, la dezbaterile din Comisia de Sănătate pe tema proiectului de lege, reprezentantii CNAS s-au opus iniţiativei legislative care vizează transparentizarea decontărilor: „Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, reprezentată la şedinta Comisiei, a susţinut în mod incredibil că asiguraţii îşi pot calcula singuri deconturile, pe baza bonurilor de la farmacie şi pe baza biletului de externare din spital. Aceiaşi reprezentanţi au recunoscut că Dosarul Electronic de Sănătate este nefuncţional - soft pentru care s-au plătit bani grei - problemă care se doreşte a fi rezolvată într-un viitor indecis prin bani europeni. Iar în ceea ce priveşte primirea decontului prin poştă, reprezentanţii au invocat o excepţie, zugrăvind în culori dramatice o situaţie ipotetică în care un alt membru al familiei deschide plicul cu lista tuturor decontărilor, plic care nu îi este adresat”, spunea atunci Tudor Pop.

Proiectul de lege a stat aproape 2 ani în procedură parlamentară - a fost depus pe 29 noiembrie 2017.

„Înainte de această iniţiativă, accesul era foarte greoi şi extrem de limitat, asiguraţii primind rapoarte doar pentru serviciile medicale oferite. Actuala propunere cuprinde lista extinsă: servicii medicale, medicamente, dispozitive medicale, cu precizarea contravalorii acestora, a furnizorilor care le-au efectuat/eliberat , precum şi a datei efectuării/eliberării acestora”, afirmă Tudor Pop.

„Cu votul de azi acceptăm, în sfârşit, faptul că avem o problemă uriaşă cu decontările fictive. Şi cu faptul că zeci de milioane de lei se duc în buzunarele Mafiei din Sănătate şi nu pe îngrijirea pacienţilor. Mi-aş fi dorit foarte mult să păstrăm în proiect opţiunea ca fiecare asigurat să primească şi o scrisoare anuală cu totalitatea cheltuielilor, aşa cum este de pildă în Austria. Este cea mai eficientă cale, dar mi-au fost aduse ca argumente costurile mari şi incapacitatea administrativă de a face acest lucru”, adaugă iniţiatorul proiectului de lege.

El mai spune că „Rămân însă disponibile celelalate două opţiuni de verificare: la cerere şi prin consultarea Dosarului Electronic de Sănătate. Voi urmări mai departe implementarea acestui proiect, în aşa fel încât toţi asiguraţii din Sănătate să aibă acces necondiţionat la totalitatea decontărilor efectuate în numele lor.”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite