Arafat: Certificatul verde nu va mai fi recunoscut pentru cei care nu fac doza 3 la maxim 9 luni de la a doua

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / George Calin
FOTO Inquam Photos / George Calin

CNSU a decis luni  modificarea condiţiilor de carantină la sosirea în România. Astfel, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în funcţie de riscul epidemiologic şi se instituie masura carantinei de 5 zile pentru orice persoană care nu prezintă certificatul digital, a anunţat şeful DSU, Raed Arafat. Potrivit lui, în curând certificatul verde nu va mai fi recunoscut pentru cei care nu fac doza 3 la maxim 9 luni de la a doua.

„De astăzi nu vom mai reveni cu lista ţărilor. Va fi o regulă care se aplică la toţi, indiferent din ce ţară vin, acest lucru se aplică după dicuţiile cu colegii de la Ministerul Sănătăţii şi propunerile veneite de la Ministerul Sănătăţii şi INSP.  Astfel, prin măsurile adoptate şi aprobate prin Hotărârea CNSU nr. 6 care se emite astăzi, se elimină terminologia de state aflate sub o anumită culoare în funcţie de riscul epidemiologic, state verzi sau sub incidenţă de Cod galben sau roşu şi o să fie o regulă generală care precizează următorul lucru: se instituie măsura carantinei cu o durată de cinci zile pentru persoanele care sosesc în România şi nu prezintă certificatul digital al Uniunii Europene sau alte documente compatibile cu acesta, care să ateste vaccinarea cu schemă completă, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile sau testarea negativă RT-PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înainte. Asta este regula de acum. Deci vaccinat, trecut prin boală sau test PCR în ultimele 72 de ore, pentru cei care vin terestru, la intrarea în ţară să fie 72 de ore, pentru cei care se îmbarcă, 72 de ore de la îmbarcare”,   a anunţat secretarul de stat Raed Arafat luni, la finalul şedinţei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU).

Potrivit şefului DSU, s-a renunţat la clasificarea ţărilor în funcţie de incidenţa COVID-19 nu neapărat din motive medicale, ci pentru că „este o abordare mai unitară şi mai uşor de urmărit pentru populaţie”.

Şeful DSU a anunţat şi care sunt categoriile de persoane care sunt exceptate de la acestă măsură.

„Dintre excepţiile care sunt vorbim de copii cu vârsta mai mică sau egală cu 12 ani, persoanele aflate în tranzit, dacă părăsec România în cel mult 24 de ore, lucrătorii tranfrontalieri precum şi cetăţenii români angajaţi ai operatorilor economici, care la intrare în ţară fac dovada raportului contractual cu operatorii economici respectivi, elevii sau studenţii cetăţeni români au cetăţeni străini cu domiciliul sau reşedinţa în afara României, care frecventează cursurile unor instituţii de învăţământ din România sau din afara ţării, fac naveta zilnic către acestea şi prezintă documente doveditoare, conducători autovehiculelor cu capacitate maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă, precum şi conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane şi se deplasează în interes profesional; personalul navignt care debară de la bordul navei de navigaţie interioară cât şi de la  bordul navelor şi elicopterelor de transport persoane sau de suport evacuare medicală precum şi  de la bordul celor care operează în zona economică exclusiva a României, care arborează pavilion  român sau pavilion străin, dar aflat în managementul unui operator roman, într-un port românesc,  cu condiţia asigurări a echipamentelor individuale de protecţie împotriva COVID-19; q) personalul navigant maritim român care se repatriază prin orice mijloc de transport şi cel  care efectuează schimbul de echipaj la bordurile navelor aflate în porturile româneşti, indiferent de  pavilionul pe care îl arborează, la intrarea în ţară, precum şi la îmbarcarea/debarcarea de pe navă”, a menţionat şeful DSU, cu menţiunea că restul categoriilor se pot regări în Hotărârea CNSU.

De asemenea, restricţiile decarantinare pentru contracţii direcţi devine pentru 5 zile, iar exceptaţi sunt persoanele care au trecut prin boală şi care au maxim 90 de zile de la terminarea perioadei de izolare. Şi atunci ei nu se mai carantinează la contactul direct. 

 În rest, persoanele contact direct vor fi carantinate timp de 5 zile chiar dacă persoanele respective sunt vaccinate. 

Totodată în ce priveşte pentru situaţii deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naştere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenţii/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecţiuni oncologice, insuficienţă renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea ţării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ş.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.

Şeful DSU a precizat totodată că prin evenimente private ce ţin de căsătorie, nu se referă şi la nunţi.

 „Vorbim de decese, căsătorie, actul de făcut la primărie sau la stare civilă şi aspecte medicale care necesită ca persoana să iasă chiar dacă este în timpul caramtinei şi aici se întocmeşte la nivelul centrului judeţean pentru coordonarea şi conducerea intervenţiei, se întocmeşte un document pe care îl aprobă DSP-ul, şi pe un anumit interval de timp pentru care persoana cutare poate părăsi locul de carantinare pentru există o anumită problemă care nu poate fi amânată”, a menţionat Arafat.

De asemenea, el a mai afirmat că în curând se va impune şi va intra în vigoare o măsură ce prevede ca şi în România cei care au făcut doza a doua acum 9 luni sau mai mult, să nu se mai recunoască certificatul lor decât dacă fac cea de-a treia doză”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite