În ce domenii se fac angajări în perioada verii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se fac angajări în mai multe domenii FOTO Adevărul
Se fac angajări în mai multe domenii FOTO Adevărul

Confecţiile, industria hotelieră, cea gastronomică şi vânzările sunt patru dintre domeniile în care se fac angajări masive în perioada verii. Aşa arată cele mai recente statistici ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), conform căreia în perioada iunie-iulie-august, rata şomajului scade în special în rândul femeilor, date fiind locurile de muncă sezoniere, scoase la concurs de întreprinderile mici şi mijlocii.

Concret, la nivel naţional sunt disponibile peste 27.000 de locuri de muncă prin intermediul agenţiilor aflate în subordinea Ministerului Muncii, cele mai multe fiind destinate muncitorilor necalificaţi. 

„Exceptând locurile de muncă din agricultură, în lunile iunie-iulie-august e normal să crească numărul de oferte pentru că apar joburile sezoniere. E nevoie de forţă de muncă necalificată pentru că avem un deficit de specialişti, dar în acelaşi timp apar oferte în domeniul turismului, hoteluri, restaurante sau baruri”, a explicat, pentru „Adevărul”, consultantul în carieră Gabriel Chicioreanu. 

Cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în Bucureşti, Prahova, Sibiu şi Arad, la polul opus situându-se judeţele Bacău şi Giurgiu, unde oferta nu este aşa bogată. La nivel naţional, statisticile arată că, pe lângă confencţioneri şi personal care să lucreze în domeniul hotelier-gastronomic, sunt căutaţi muncitori necalificaţi în domeniul asamblării şi montării pieselor şi în cel comercial. O primă schimbare a structurii şomajului a apărut anul trecut, începând cu luna aprilie. 

Şoferii de autobuz, la mare căutare în Europa

Însă, pe lângă locurile de muncă oferite în ţară de diverşi agenţi economici mici şi mijlocii, angajatorii din spaţiul economic european îşi îndreaptă atenţia spre angajaţii români, pe care vor să îi atragă cu salarii mai mari, oferindu-le locuri de muncă prin intermediul EURES. 

Concret, 861 de locuri de muncă sunt disponibile în total. Dacă în Malta se caută 250 de şoferi de autobuz, în Germania e mare căutare de şoferi profesionişi, 60 de locuri de muncă fiind puse la bătaie de angajatori. De asemenea, companiile din Germania caută ospătari şi bucătari, oferind 11, respectiv 10 locuri de muncă românilor interesaţi să îşi desfăşoare activitatea în afara graniţelor. 

Slovenia caută în special bărbaţi care să lucreze în industria prelucrătoare, în timp ce în Olanda se caută 20 de culegători de căpşuni, tot pe perioada verii, potrivit statisticilor. 

Număr mai mic de şomeri

Cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată că numărul de şomeri a scăzut în a patra lună a acestui an, când au fost înregistraţi cu 7.087 mai puţini şomeri faţă de luna martie. Astfel, numărul total al şomerilor a ajuns la 470.887. Aceleaşi statistici arată că numărul şomerilor a scăzut cu circa 77.000 în ultimul an, şomajul fiind în continuare mai ridicat în rândul bărbaţilor decât în cel al femeilor. Vaslui, Teleorman şi Mehedinţi sunt judeţele cu cei mai mulţi şomeri.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite