Vlad Voiculescu, prima reacţie după demitere: Premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării; Numărul de decese COVID-19 raportat nu este real

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Inquam Photos / Ilona Andrei
Foto Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul demis al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat vineri dimineaţă că încă de la preluarea mandatului i s-a pus beţe în roate. „Dacă vrei transparenţă trebuie să te temi”, a afirmat Voiculescu, criticându-l apoi pe premierul Florin Cîţu că a dorit să comunice cu ministerul Sănătăţii şi că „s-a transformat în primul epidemiolog al ţării”. Voiculescu a mai acuzat, fără să ofere probe, că numărul de morţi din cauza COVID-19 nu este cel real.

VIDEO

Vlad Voiculescu: Mandatul meu s-a încheiat acum două zile. A pus punct unei şir de 113 zile. 113 zile de mandat şi 113 zile de ciocniri între mentalităţi. Nu e nimic nou, e şi motivul pentru care mulţi dintre noi am intrat în politică. Sunt aici să vă spun că în continuare mi-e teamă pentru oamenii din ţara asta, pentru cei care au nevoie de ajutor. Mi-e teamă pentru oamenii buni din sistem, cei care aşteptau o schimbare, care au văzut zilele astea realitatea. Dacă superi prea tare sistemul, nici nu mai are nevoie de argumente pentru a te elimina.

Aveam experienţa din 2016 şi totuşi am găsit vulnerabilităţi şi probleme care nu sunt altfel decât înfricoşătoare. Ele vorbesc despre neputinţa coordonării, neputinţa unui sistem de a-şi servi cetăţenii. Ele nu sunt personale ci ale unui sistem. Ai nevoie de timp, de oameni, de procese. Ai nevoie de o mentalitate, o abordare să schimbi lucrurile. Ai nevoie de oameni precum Andreea Moldovan. 

Am preluat un sistem în colaps. Se vorbeşte mult despre imaginea unui ministru sau al altuia. Capabilităţile de comunicare sunt importante. Vrem să transmitem adevărul. Dar în acelaşi timp, instituţiile nu se construiesc doar prin imaginea cuiva, doar prin comunicare. Instituţiile se construiesc prin echipe, aducând oameni buni. Altfel, în urma noastră nu rămâne nimic.

„Premierul s-a transformat în primul epidemiolog al ţării”

Am considerat că alegerile au trecut şi că suntem în Guvern o echipă. Cred că am greşit în anumite aspecte. Când m-am aşteptat la o anumită decenţă în vremuri în care oameni mor. M-am aşteptat la decenţă din partea multor politicieni, cred că am greşit. Am crezut de asemenea că premierul numit de o coaliţie nu va folosi forţa pe care i-am dat-o pentru raţiuni care ţin mai mult mai degrabă de cariera sa politică, aşa cum dânsul s-a exprimat. România are nevoie de politicieni care să acţioneze în interesul oamenilor. Am crezut că am ieşit din epoca epoleţilor, a specialilor, a privilegiilor. Şi aici m-am înşelat.

Am insistat la începutul acestui an ca vaccinarea să fie făcută mai întâi pentru bătrâni şi bolnavi. A fost decizia altcuiva ca lucrurile să se întâmple altfel. Nu am anticipat că la un moment dat vom avea mai multe centre închise pentru speciali decât centre deschise. Atunci când am spus lucrul acesta public, a trecut. Când am arătat lucrul acesta cu date, un gest firesc de transparenţă, am avut atunci o investigaţie a unui corp de control. Culmea a premierului României. 

Ne-am pomenit cu un corp de control care a aruncat în spaţiul public acuzaţii neîntâlnire în lumea civilizată. Un Guvern care prezintă către parchet lucruri pe care nu le prezintă public. Un premier care dă un semnal. Semnalul acesta e mai important decât acuzaţiile, care sunt ridicole. Semnalul e că dacă vrei să aperi interesul public, dacă vrei transparenţă, trebuie să te temi. Dacă deranjezi pe cine nu trebuie, dacă deranjezi un anumit sistem de privilegii, sistemul va acţiona împotriva ta cu tot ce are. 

Deschiderea şcolilor e un succes al acestui guvern. Dar dintr-un efort comun s-a transformat într-o pasare continuă a vinei către ministerul Sănătăţii că un lucru sau altul nu a mers perfect.

Gestionarea pandemiei a avut câteva episoade sesizate mai puţin. Premierul României discutând aproape niciodată cu ministrul Sănătăţii. Premierul transformându-se în primul epidemiolog al ţării. Premierul vorbind despre lucruri pe care nu le cunoştea, despre care nu s-a sfătuit cu nimeni. Este un lucru peste care putem să trecem la nivel personal. E un lucru mai puţin îmbucurător pentru un stat şi un Guvern care vrea să funcţioneze altfel.

Fiecare accident din sistemul sanitar a fost manipulat, a fost folosit politic, de către opoziţie, firesc. Dar ce nu e firesc e ca partenerii de coaliţie să se folosească de accidente sau moduri mai puţin perfecte de a aborda o situaţia, cum a fost la Foişor, deşi nu ţineau de ministerul Sănătăţii. Lucrurile astea le-am lăsat să treacă pentru că m-am gândit că într-un guvern de coaliţie există nişte limite. Se pare că acele limite există doar pentru oamenii de bună credinţă. Aceste limite au existat doar pentru o parte dintre noi. Ne-am pomenit cu un premier care îşi bate joc de munca unei echipă şi a cărui muncă o evaluează precum Tudorel Toader acum ceva ani. 

Nu există niciun loc în sănătate care să nu fie afectat de politizare. În condiţiile presiunilor din ultima perioadă, în care avem nevoie de decenţă, profesionalism, e imperios necesar ca depolitizarea să continue. Avem nevoie de adevăr. Asta a încercat ministerul Sănătăţii, prin transparentizare, ajustarea indicatorilor, schimbarea criteriilor pentru carandină. Prin toate acestea credem noi că lucrurile mergeau în direcţia corectă. 

O să-l rog pe domnul ministru Interimar să vadă metodologia făcută de partidul său anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. N-aş vrea să arunc cu numere, pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale. Dacă tot avem un ministru interimar care cunoaşte istoria anului trecut. O rugăminte este situaţia Unifarm. A primit prin OUG 1,2 mld, e una din companiile în pericol de dispariţie ale Statului Român. E unul dintre marile jafuri ale pandemiei. Ar fi bine dacă în interimat aceste două lucruri să fie clarificate, mai ales că sunt legate de partidul care-l susţine de domnul premier şi sunt legate de ce s-a întâmplat în guvernarea de anul trecut.

Jurnalist: De ce nu aţi semnat dvs acel ordin?
Vlad Voiculescu:
Nu cred că e cineva în această ţară care să creadă altceva decât că acel ordin e un pretext. Dincolo de asta, afirmaţia premierului că era nevoie de un aviz CNSU, este fals. 

De ce nu aţi semnat dvs?
Ministerul Sănătăţii nu carantinează. Ordinul stabileşte pe baza unor date reale. Date precum numărul de paturi libere la ATI. Unul din indicatori era acesta. Ordinul stabileşte nişte recomandări, care de altfel nu am văzut să fie contestate de nimeni. Problemele ţării nu se rezolvă politic, cu certuri de la unul la altul. Problemele se rezolvă cu profesionalism, adevăr. 

Aţi informat premierul de acest ordin?
Există un comitet al cărui preşedinte este Raed Arafat. Dacă cineva trebuie să informeze mai departe, atunci cred că aceste nu ar fi trebuie să fie altcineva decât preşedintele respectivului comitet. Ar trebui să mergem pe fond. Ce este mai bine pentru oameni. Nu cine s-a supărat. 

Andreea Moldovan: Am învăţat extrem de mult, şi bune şi rele. Am venit în echipă la solicitarea lui Vlad Voiculescu. Mi-am dorit să fiu alături de el pentru că ştiam că are planuri bune. Am apreciat că nu am fost condiţionată dpdvd politic. Alături de mine au venit şi alţi profesionişti apolitici. A fost extrem de important, venind din sistem, să ştiu ce se întâmplă acolo. Astfel că am putut să vin cu problemele pe care ştiam foarte bine şi am ştiut cum să le rezolv. 

Acele call-uri repetate în miez de noapte pe care le-am avut cu reprezentanţii DSP, managerii de spital, asistentele sau medicii din şcoli, de asemenea cu personalul din serviciul de ambulanţă, au reprezentat imaginea adevărată a ce se întâmplă. Am vrut să ţinem cont nu numai de pandemie. Exist şi pacienţi cu afecţiuni cronice pe care nu avem voie să-i uităm. Îi mulţumesc lui Vlad că mi-a oferit ocazia să lucrez alături de el. Mi-am dorit acest lucru din 2016. Am regretul mare că mai erau nişte ordine care trebuiau să iasă mai departe. Mai aveam şi alte proiecte care erau gata şi erau pregătite să fie lansate. Sper să fie continuate.

Vreau să menţionez că discutarea ordinului s-a făcut în două zile succesive. La sediul MS într-o companie mai mult decât selectă. Reprezentanţi ai INSP şi DSP, iar din partea noastră grup de epidemiologi şi domnul ministru. A fost o discuţie de 3-4 ore si s-a revenit a doua zi cu discuţii. Forma finală a fost forma agreată. Nu am lucrat de capul meu. Niciodată nu am crezut că deţin adevărul absolut. E o muncă de echipă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite