Va reuşi Dragnea s-o „cuminţească“ pe Dăncilă sau va repeta scenariul Grindeanu-Tudose?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sunt multe semnale care indică cel puţin o stare de tensiune între Dragnea şi Dăncilă. Nici n-ar fi ceva nou. După episoadele Grindeanu şi Tudose, era o chestiune de timp până când premierul României va refuza să conducă guvernul după interesele lui Dragnea şi ale grupului din spatele său. Nu de alta, dar în puşcărie intră cine semnează, nu cine dictează.

Obedienţa premierului faţă de Dragnea a luat sfârşit

Iată dovezile vizibile în spaţiul public.

Dăncilă şi Toader şi-au pasat răspunderea pentru neemiterea OUG-urilor care l-ar fi salvat pe Dragnea din ghearele justiţiei (statului paralel). Nu se ştie cine nu le-a vrut: Dăncilă sau Toader. Cert este că nu s-au dat, cu toată presiunea uriaşă pusă de Dragnea şi alţi lideri ai PSD asupra celor doi. În mod sigur avertismentele publice, dar mai ales cele nepublice, venite de la Bruxelles, i-au oprit pe cei doi să comită ireparabilul. Nu de alta, dar puteau fi acuzaţi, cândva, de favorizarea infractorilor. Dragnea a înţeles că Dăncilă n-a pus presiune pe Toader să scrie OUG-urile pe justiţie, şi de aici toată supărarea sa împotriva lui Dăncilă.

OUG 114. Premierul Dăncilă a mers pe mâna lui Vâlcov şi a lui Teodorovici, şi a ieşit un dezastru. După multiple critici venite din mediul de afaceri şi bancar, din interior şi din străinătate, OUG 114 a fost modificată în punctele esenţiale. Se pare că premierul Dăncilă a cerut retragerea lui Vâlcov din funcţia de consilier, oricum de săptămâni bune acesta nu mai apare public, n-a participat la discuţiile care au dus la modificarea OUG 114.

Dăncilă a evacuat-o şi pe Anca Alexandrescu, jandarmul lui Dragnea. De o săptămână, Anca Alexandrescu nu mai este în preajma dnei Dăncilă, deşi aşa obişnuia mai tot timpul. Încă un semn că relaţiile între premier şi Dragnea s-au deteriorat, exact în sensul în care au evoluat relaţiile lui Dragnea cu Grindeanu şi Tudose.

Dăncilă se opune remanierii guvernamentale. Are şi argumente. Acum, în timpul preşedinţiei Consiliului UE, nu se fac remanieri, pentru că se perturbă prestaţia guvernului în relaţia cu UE. Explicaţia că miniştrii Plumb şi Intotero intră în campanie electorală, nu stă în picioare. Îşi puteau împărţi timpul şi efortul între cele două obligaţii. Rostul remanierii este evacuarea lui Toader din guvern, restul sunt pretexte.

S-au înmulţit atacurile împotriva lui Toader. De la Dragnea, Florin Iordache, Codrin Ştefănescu, Rădulescu-mitraliera au curs atacuri furibunde la adresa lui Toader. Iar premierul Dăncilă, nimic. N-a avut nicio reacţie. Tăcere totală. Aşa s-a creat impresia în conducerea PSD că cei doi sunt, de fapt, înţeleşi. Dezbaterea moţiunii împotriva lui Toader în Senat, înaintea CEx-ului, este exact ocazia de a procura muniţie împotriva lui.

Dragnea s-a decis să convoace rapid un CEx al PSD, pentru a tranşa problema

Presiunile lui Dragnea asupra premierului Dăncilă n-au avut niciun efect. Exact ca în episoadele Grindeanu şi Tudose. Par trase la indigo. În aceste condiţii, exact ca în cazul Tudose, Dragnea speră să tranşeze rapid situaţia în CEx-ul PSD de miercuri. Numai că lucrurile nu sunt deloc aşa de simple.

Demisia sau demiterea premierului Dăncilă nu se poate pune cât timp suntem la preşedinţia Consiliului UE şi în preajma campaniei electorale. PSD nu-şi poate permite să intre în campanie cu un scandal cât casa, care să mute atenţia de la problemele legate de alegeri. Dacă Dăncilă nu se va face ascultată şi înţeleasă în CEx, nu este clar ce consecinţe vor exista. Dar nici demisia sa, nici demiterea prin moţiune de cenzură, nu este de luat în calcul. Dragnea va fi pasiv în CEx, cum a fost la Tudose, şi îi va delega pe Codrin Ştefănescu şi Rădulescu-mitraliera s-o mitralieze pe Dăncilă cu acuzele partidului, dacă aceasta nu execută ce-i cere CEx-ul. (Rădulescu despre un eventual refuz al premierului de a se supune deciziilor CEx: Nu se poate ca să refuzi, adică nu exista chestia asta“. „Rolul persoanei pe care noi o trimitem la un anumit moment într-o funcţie în Guvern trebuie să respecte ce hotărăşte partidul, aici nu se negociază“. „Nu există că vrea că nu vrea, că se mai gândeşte sau nu se mai gândeşte“). Doamna Dăncilă, e clar?

Dăncila va cere răgaz până la expirarea preşedinţiei Consiliului UE, sau va trânti demisia pe masă, făcându-i knockout pe Dragnea şi întreg PSD. Numai de aşa ceva nu au nevoie acum.

Jocul politic se mută la Iohannis. Chiar cu Toader remaniat de către premierul Dăncilă, eventual prin demisia sa, se va ajunge pe masa lui Iohannis. Dar de la ultimele remanieri s-a văzut ce înseamnă asta. Olguţa Vasilescu a rămas pe dinafară, pentru că n-a vrut preşedintele Iohannis să mai rămână în guvern. Iohannis va cere şi numele înlocuitorului lui Toader, şi nu va semna decretele până când nu-i convine înlocuitorul. Ori pe Dragnea îl ard termenele de la ICCJ.

Restructurarea politică a guvernului. Presupune un vot în Parlament, ori Dragnea nu mai ştie sigur pe ce majoritate se poate baza. Reorientări de ultimă oră ale parlamentarilor PSD către Ponta pot avea loc oricând. Deşi după un vot în Parlament preşedintele Iohannis ia doar act de formula guvernamentală, situaţia României în ochii partenerilor UE şi NATO va fi catastrofală. Al treilea guvern schimbat de partidul care l-a instalat, e mult prea mult. Şi nu cred că va avea acordul premierului Dăncilă. Adică nu suntem în stare să asigurăm nici măcar preşedinţia UE 6 luni, fără să intervină o criză politică în ţară.

Concluzie

Dacă premierul Dăncilă înţelege atuurile pe care le are, în actualul context politic, îi poate da peste nas lui Dragnea, şi să rămână premier cu susţinerea PSD, chiar dacă nu şi a lui Dragnea. Aserţiunea că Dragnea este PSD, şi PSD e Dragnea, nu prea mai stă în picioare. Mai ales de când Dragnea a ales să facă „blat“ cu statul paralel, să se salveze doar pe el, nu şi pe ceilalţi PSD-işti cu probleme penale. Iar baronii PSD au încă multe de „supt“ de la bugetul de stat. Aşa că deznodământul CEx-ului PSD de miercuri depinde de cât de tare e dispusă să-şi joace Viorica Dăncilă cărţile pe care le are, şi pe care sigur le ştie. Nu este exclusă nici varianta să plece cu coada între picioare de la CEx, şi să execute în continuare ce-i zice Dragnea. Să rămână „sclava“ CEx-ului PSD. Dar atunci nu mai are viitor politic în România. Se va prăbuşi odată cu Dragnea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite