Surse. Primarii PSD, divizaţi. Firea şi edilii de sector se tem că vor fi spulberaţi. Aleşii din ţară ar accepta şi două tururi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La şedinţa conducerii PSD din weekend, unde au participat primari de mari municipii şi şefi de Consilii Judeţene, taberele au fost împărţite: primarii PSD din ţară cu rezultate bune au susţinut că ei vor câştiga un nou mandat indiferent de sistemul electoral, în timp ce Gabriela Firea şi primarii celor 6 sectoare s-au plâns că PSD va fi spulberat în Capitală dacă se trece la două tururi, susţin surse politice pentru Adevărul

„Firea a cerut ca partidul să se mobilizeze şi să trântească Guvernul Orban la moţiunea de cenzură, astfel încât alegerea primarilor în două tururi să nu intre în vigoare. În Capitală, PSD riscă să nu mai câştige nici măcar un sector, nu mai vorbim de Primăria Generală“, susţin surse participante la şedinţă pentru Adevărul. Într-un singur tur, Gabriela Firea ar putea câştiga un nou mandat, mai ales dacă partidele de dreapta nu se vor înţelege pentru un candidat comun. 

În schimb, mai mulţi primari PSD din ţară au spus că ei vor câştiga un nou mandat indiferent de sistemul electoral: un tur sau două de scrutin. Totuşi, edilii social-democraţi au cerut ca alegerile locale să nu fie organizate concomitent cu alegerile anticipate, pentru că ar fi afectaţi de imaginea PSD. Practic, ar putea pierde mandatul din cauza partidului.

Concluzia şedinţei: Marcel Ciolacu a promis că parlamentarii PSD se vor mobiliza, astfel încât moţiunea de cenzură să treacă, prin urmare alegerea primarilor în două tururi să nu intre în vigoare. În acest moment, PSD şi DUMR numără 234 de senatori şi deputaţi, cu unul peste limita majorităţii. Aşadar, dacă toţi parlamentarii PSD se vor prezenta la vot, moţiunea de cenzură va trece.

Orban şi Ciolacu au bătut palma

În ciuda faptului că neagă vehement, Ludovic Orban şi Marcel Ciolacu s-au înţeles pentru anticipate, susţin surse din ambele tabere pentru Adevărul. Rămâne o singură necunoscută: capacitatea lui Marcel Ciolacu de a mobiliza întreg partidul pentru a trece moţiunea de cenzură. Alegerile anticipate ar fi o soluţie avantajoasă pentru PSD şi PNL deopotrivă. USR ar rămâne iar pe dinafară.

Social-democraţii şi-ar putea înjumătăţi numărul de primari, dacă se trece la alegeri locale în două tururi. Mai exact, PSD ar putea pierde 800 de aleşi. Şi UDMR va fi afectată profund de schimbarea sistemului electoral - pierderi de 20% în teritoriu. Marele câştigător ar fi PNL, în timp ce USR-PLUS ar spera măcar la câteva zeci de primării, potrivit unor calcule făcute de partide.

PNL ar obţine aproape 50% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM. La mare distanţă se află PSD, care cu greu ar obţine 20%.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite