Sondaj IRES. Cine a scos lumea în stradă împotriva Ordonanţei 13, în opinia românilor

Sondaj IRES. Cine a scos lumea în stradă împotriva Ordonanţei 13, în opinia românilor

Protestatari aflaţi în Piaţa Victoriei la începutul lunii februarie. FOTO Radu Popovici

Un ultim sondaj al IRES arată că cei mai mulţi români consideră că protestele au avut loc în urma unei mobilizări spontane a cetăţenilor, în timp ce la mare distanţă sunt cei care îl văd pe Klaus Iohannis vinovat sau pe cei din PSD.

Institutul Roman pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a realizat în perioada 6-8 martie o cercetare sociologică referitoare la percepţia protestelor îndreptate împotriva Ordonanţei de Urgenţă 13/2017 a Guvernului Grindeanu. La întrebarea „Cine credeţi că este la originea declanşării protestelor?”, 30% dintre cei chestionaţi au răspuns că a fost o mobilizare spontană a cetăţenilor, 16% dintre ei l-au indicat pe preşedintele Klaus Iohannis, iar 8% au considerat că PSD e vinovatul pentru proteste. 

Sursă: Revista Sinteza
 
„Mai mult de jumătate dintre respondenţi cred că, în general, protestele de stradă nu au generat schimbări majore. Cei care cred contrariul (41%), provin într-o mare măsură din rândul tinerilor între 18 şi 35 de ani, al celor cu educaţie superioară şi dintre care locuiesc în mediul urban”, arată autorii studiului. 

 
Pe de altă parte, în cazul protestelor faţă de OUG 13, mai mult de 6 din 10 respondenţi sunt de părere că acestea nu au generat o schimbare majoră în România. Cei care cred contrariul (36%) provin în mare măsură din rndul tinerilor între 18 şi 35 de ani, a celor cu educaţie superioară şi care locuiesc în mediul urban. 

 
 
Potrivit studiului, 80% din responenţi au afirmat că opţiunea lor de vot nu a fost modificată de proteste, în timp ce doar 18% au afirmat contrariul. 
 
Nu în ultimul rând, peste jumătate (53%) din cei chestionaţi consideră că e un lucru bun faptul că Guvernul Grindeanu nu a demisionat în urma protetelor, în timp ce doar 35% cred că e un lucru rău.

 
 
Studiul a fost făcut prin metoda CATI, pe un eşantion multistratificat de 980 de indivizi, peste 18 ani,marja de eroare fiind de +/- 3.5%.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările