Regulamentul Camerei, cu modificări radicale, a fost adoptat. Aleşii agresivi, evacuaţi din sală şi lăsaţi fără jumătate din leafă. USR şi AUR atacă la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cazil Popescu-Simion a dus la modificarea de urgenţă a Regulamentului Camerei Deputaţilor FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Cazil Popescu-Simion a dus la modificarea de urgenţă a Regulamentului Camerei Deputaţilor FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Proiectul de modificare a Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost adoptat. Principala modificare vizează sancţiuni mai dure pentre agresiuni şi jigniri, măsurile cele mai dure fiind tăierea cu 50% a indemnizaţiei pe şase luni sau lăsarea fără personal a grupului parlamentar unde un deputat a avut derapaje.

Modificările la Regulamentul Camerei Deputaţilor au fost adoptate cu 202 de voturi „pentru”, 99 „împotrivă” şi patru abţineri. USR şi AUR au anunţat că vor ataca modificările la CCR.

„Live-urile vor fi permise şi de acum înainte, numai că acela care face live-uri trebuie să stea în perimetrul arondat grupului respectiv. Deci, noi n-avem probleme cu transparenţa, dar (…) unii parlametari n-au altceva de făcut în plenul Parlamentului, în loc să se ocupe de problemele reale ale României, şi mergeau cu telefonul în nasul colegilor şi era destul de deranjant. Şi, atunci, am ajuns la această concluzie – nu trebuie să interzicem live-urile, oricine poate să facă live din plenul Camerei Deputaţilor, dar să o facă din banca lui”, a precizat liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, la finalul şedinţei comisiei.

Pentru comportament agresiv al parlamentarilor, în proiectul propus se prevede că, la cererea preşedintelui de şedinţă şi cu acordul majorităţii liderilor, „o majoritate ponderată”, deputatul turbulent poate fi eliminat din sală, a explicat parlamentarul UDMR. „Şi putem cere ajutorul Direcţiei Afacerilor Interne ca parlamentarul respectiv să fie eliminat din sala respectivă pentru ca lucrările Parlamentului să poată continua”, a completat el.

O altă modificare a regulamentului vizează interzicerea afişării de bannere în plenul Camerei Deputaţilor, „pentru că se blochează activitatea”. „Dacă cineva vrea să afişeze bannere poate să o facă în alt loc, nu în plenul Camerei Deputaţilor. Totuşi trebuie să lucrăm în mod serios”, a arătat Csoma Botond.

De asemenea, un parlamentar agresiv poate fi sancţionat cu limitarea intervenţiilor sale la maxim 10 secunde timp de trei luni. Aşadar, o limitare a luărilor de cuvânt după un comportament care nu respecte normele interne din Cameră.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite