PSD: Creşterea economică este de doar 1,9% faţă de nivelul anterior pandemiei. Este rezultatul împrumuturilor uriaşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democraţii atrag atenţia că avansul economic de 13% raportat de INS pentru trimestrul al doilea din 2021 reprezintă o creştere de doar 1,9% în comparaţie cu nivelul economiei înainte de pandemie. Ei mai spun că autorităţile ar trebui să declarare situaţăia economică reală, argumentând că „România s-a aflat într-o recesiune profundă” în timpul guvernelor Orban şi Cîţu, iar creşterea economică raportată este datorată împrumturilor.

„Partidul Social Democrat solicită autorităţilor să informeze, în mod onest, cetăţenii, cu privire la evoluţiile economice din România şi să prezinte toate datele necesare pentru a-şi putea forma o percepţie corectă despre starea economiei naţionale. Astfel, românii au dreptul să ştie că avansul economic de 13%, raportat de Institutul Naţional de Statistică, pentru trimestrul al doilea din 2021 reprezintă o creştere de doar 1,9 puncte procentuale, în comparaţie cu nivelul la care se afla economia naţională înainte de pandemia COVID-19”, a transmis PSD, conform unui comunicat de presă. 

Potrivit sursei citate, social-democraţii mai transmit că „autorităţile ar trebui să declare oficial că România s-a aflat într-o recesiune profundă în timpul Guvernelor Orban şi Cîţu, înregistrând o scădere economică în patru trimestre consecutive”. 

>>Mai mult, aşa-zisa „cea mai mare creştere economică din Europa” din primul trimestru din 2021 (pe care o invoca premierul Florin Cîţu) a fost, de fapt, o scădere de 0,2% pe serie brută şi de 0,4% pe seria ajustată sezonier. Cetăţenii români trebuie să ştie că pentru această revenire din pandemie, de doar 1,9%, Guvernul României s-a împrumutat în toată această perioadă cu circa 1.000 de euro pe secundă! În termeni nominali, pentru un plus de 4 miliarde de euro la produsul intern brut al României, guvernarea de dreapta s-a împrumutat cu aproximativ 58 de miliarde de euro, iar datoria publică a crescut ca pondere în PIB de la 35% în septembrie 2019, la circa 50% în prezent!<<, mai transmit social-democraţii. 

PSD mai spune că nivelul de trai din România va continua să scadă. Creşterea preţurilor vine în contextul în care „veniturile românilor sunt îngheţate”, mai argumentează social-democraţii. 

„Mai grav este faptul că această creştere modestă a economiei în raport cu nivelul anterior pandemiei nu se resimte în niciun fel în buzunarele cetăţenilor. Dimpotrivă, pentru 99% dintre cetăţeni nivelul de trai s-a deteriorat semnificativ pe fondul inflaţiei galopante scăpate cu totul de sub control de către guvernanţi. Din păcate, această erodare accelerată a nivelului de trai din România va continua şi în lunile următoare în contextul creşterii explozive a preţurilor pentru gaze naturale şi energie electrică, în timp ce veniturile românilor sunt în continuare îngheţate”, au mai transmis ei. 

Deputatul PSD Marius Budăi a atras atenţia că România are o creştere economică în urma comaraţiei cu „anul de criză 2020”Produsul Intern Brut al României a crescut, în trimestrul II din acest an, cu 13% pe seria brută şi cu 13,6% pe seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru din 2020, arată datele publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite