Programul de guvernare PNL-PSD-UDMR. Ce prevede capitolul Educaţiei: accent pe profesionalizare, digitalizare, gândire critică şi diversitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă
FOTO: Arhivă

Planul pentru Educaţie până în 2024 se bazează, în special, pe implementarea proiectului „România Educată”. Ministerul Educaţiei se angajează, conform programului de guvernare, să construiască un sistem echitabil, să reducă abandonul şcolar, să digitalizeze învăţământul şi să aloce fonduri pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Se vrea, de asemenea, profesionalizarea managementului şcolar şi un accent sporit pe nevoile elevilor.

Ministerul de resort se angajează să asigure şansa la o educaţie de calitate pentru copiii din toate mediile, să susţină excelenţa, să promoveze valorile etice în educaţie. 

Viitorul Guvern vrea să menţină standarde ridicate în formarea cadrelor didactice, care trebuie să prezinte şi competenţe digitale, în special în contextul pandemiei, să asigure un parcurs educaţional individualizat pentru fiecare elev, un mediu tolerant şi respectarea diversităţii, dar şi o evaluare transparentă în procesul educaţional.

  

Conform programului de guvernare, se va asigura finanţare pentru resursele de învăţare şi pentru infrastructura educaţională, cu accent pe nevoile tinerilor cu dizabilităţi, dar şi fonduri pentru igienă, siguranţa la incendiu şi reducerea riscului seismic. Se vor aloca resurse suplimentare pentru şcolile din zonele sărace ale ţării.

Profesionalizarea managementului şcolar

Pentru a avea un sistem modern de învăţământ, viitorul guvern vrea să implementeze un management profesionalizat. Pentru conducerea unităţilor de învăţământ, se va finaliza concursul pentru ocuparea funcţiilor, „organizat exclusiv pe baza criteriilor de competenţă” şi se va avea în vedere organizarea unor sesiuni de concurs pentru ocuparea tuturor funcţiilor de conducere, de îndrumare şi control din sistemul de învăţământ preuniversitar, totul în vederea profesionalizării managementului şcolar. 

Pentru formarea unor profesionişti în educaţie, se va oferi o salarizare atractivă diferenţiată pe criterii de performanţă prin implementarea Legii 153/2017, mărind salarile profesorilor, în special ale profesorilor debutanţi. Se are în vedere introducerea unui fond de premiere de 2% din bugetul unităţilor pentru angajaţii cu rezultate deosebite.

Programul „România Educată”

Vor fi pregătite programe de incluziune socială şi oferirea de şanse egale la educaţie pentru reducerea abandonului şcolar şi a analfabetismului funcţional, cât şi implementarea programelor „masă caldă la şcoală” şi „şcoală după şcoală”. Pentrul dezvoltarea programului „şcoală după şcoală”, se vor acorda majorări cu 25% - 30% salariului de bază, pentru desfăşurarea activităţii în program prelungit, în situaţia în care orele din cadrul programului prelungit nu intră în norma didactică profesorilor responsabili. 

Pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale, Guvernul va adopta şi implementa o strategie naţională pentru creşterea gradului de cunoaştere a limbii române, prin tabere şi alte activităţi extracuriculare.

Statul va oferi programe de sprijin pentru tinerii din medii dezavantajate şi va avea în vedere atingerea unui nivel minim de alfabetizare funcţională şi digitală. Totodată, se va pune accent pe autonomie în învăţare, pe identificarea şi gestionarea emoţiilor, pe comunicare, toleranţă şi acceptarea diversităţii culturale şi etnice. Se va încuraja creativitatea încă din faza educaţiei timpurii, mai arată programul de guvernare.

Se va pune accentul pe diversitate şi educaţie individualizată, centrată pe nevoile şi pe aspiraţiile celui care învaţă, ajutând elevii să exceleze în domeniile spre care au înclinaţie. În acest sens, programul de guvernare prevede că elevii vor beneficia de posibilitatea de a alege o parte a disciplinelor. Mai mult, va fi încurajată autonomia şi gândirea critică. Se va avea în vedere şi renunţarea treptată a claselor cu predare simultană.

Digitalizarea învăţământului

Se va realiza unui Registru Unic Naţional Integrat al Diplomelor şi Actelor de Studiu (RUNIDAS), care va cuprinde toate tezele de licenţă, disertaţiile şi lucrările de doctorat, dar şi diplomele de bacalaureat, licenţă, master şi doctor.

Se doreşte implementarea unui program naţional prin care vor fi achiziţionate laptop-uri sau tablete cu abonament la internet, cât şi conectarea la internet a tuturor unităţilor de învăţământ, cu precădere a şcolilor din mediul rural şi mediul urban cu până la 10.000 de locuitori. 

De asemenea, programul de guvernare prevede şi „Platforma naţională digitală a educaţiei”, care conţine atât manualele în format digital, catalogul virtual, dar şi alte resurse de învăţare şi posibilităţi de evaluare. Este inclus şi programul naţional de învăţământ TVR Educaţional – acces gratuit la educaţie pentru toţi elevii din România. 

Pentru stimularea participării la procesul aducaţional, este propusă relaxarea criteriilor privind eligibilitatea pentru bursa de ajutor social.  Nu în ultimul rând, se vor acorda vouchere culturale pentru elevi, în valoare de 250 de lei/an, se vor realiza manuale în limbile minorităţilor naţionale în vederea acoperirii deficitului existent şi se va implementa disciplina  „Istoria evreilor. Holocaustul”. 

Măsuri pentru perioada pandemiei

Programul de guvernare prevede, cu prioritate, asigurarea condiţiilor necesare prezenţei fizice în şcoli. Se va avea în vedere creşterea gradului de vaccinare în scoli, realizarea unui „Abecedar Sanitar”,  care include măsuri pentru asigurarea unui mediu sănătos în şcoli pe perioada pandemiei, conectarea şcolilor la intenet, asigurarea infrastructurii necesare unui învăţământ online sau hibrid corespunzător.

Cadrele didactice vor fi susţinute pentru a urma programe de formare atât în ceea ce priveşte predarea online, crearea de cursuri online, dar şi pentru gestionarea unor probleme cu care se confruntă elevii lor (bullying, anxietate, depresie, ş.a.). Nu în ultimul rând, testarea elevilor, personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic trebuie realizată periodic, mai arată sursa citată. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite