Parlamentul European: Căsătoriile între persoane de acelaşi sex trebuie să fie recunoscute în întreaga UE. Comisia ar trebui să ia măsuri şi împotriva României

Parlamentul European: Căsătoriile între persoane de acelaşi sex trebuie să fie recunoscute în întreaga UE. Comisia ar trebui să ia măsuri şi împotriva României

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie care susţine că familiile LGBTIQ şi cuplurile de acelaşi sex ar trebui să aibă aceleaşi libertăţi de circulaţie şi aceleaşi drepturi de reîntregire a familiei ca şi celelalte. Mai mult Parlamentul european susţine că ar trebui luate măsuri împotriva României, Ungariei şi Poloniei pentru încălcarea valorilor UE

Eurodeputaţii susţin că UE ar trebui să elimine toate obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTIQ atunci când îşi exercită drepturile fundamentale. 

Într-o rezoluţie referitoare la drepturile persoanelor LGBTIQ în UE (adoptată cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă şi 123 abţineri), Parlamentul European subliniază că aceşti cetăţeni ar trebui să îşi poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulaţie, oriunde în Uniune.

Potrivit rezoluţiei, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate constituite într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate statele membre în mod uniform, iar soţii şi partenerii de acelaşi sex ar trebui trataţi în acelaşi mod ca şi cei de sex opus.

În urma hotărârii Curţii Europene de Justiţie „Coman & Hamilton”, care a constatat că dispoziţiile referitoare la „soţ/soţie” din Directiva privind libera circulaţie se aplică şi cuplurilor de acelaşi sex, Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României, în cazul în care guvernul nu actualizează legislaţia naţională pentru a reflecta această hotărâre, solicită eurodeputaţii.

De asemenea, rezoluţia îndeamnă toate ţările UE să accepte ca părinţi legali adulţii menţionaţi în certificatul de naştere al unui copil. În general, deputaţii doresc ca familiile LGBTIQ să aibă acelaşi drept la reîntregirea familiei ca şi cuplurile de sex opus şi familiile acestora. Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, eurodeputaţii susţin că familiile ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament în întreaga UE.

În cele din urmă, eurodeputaţii iau act de discriminarea cu care se confruntă comunităţile LGBTIQ din Polonia şi Ungaria. Parlamentul solicită luarea unor măsuri suplimentare la nivelul UE (proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor, măsuri judiciare şi instrumente bugetare) împotriva acestor ţări.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările