Iohannis: România este o campioană europeană a creşterii economice. Forţa calificată de muncă este un atu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro
Preşedintele României, Klaus Iohannis. FOTO Presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, în cadrul Forumului economic româno-slovac, că România a devenit „o campioană europeană" a creşterii economice şi are atuuri precum forţa calificată de muncă şi predictibilitatea economică, îndemnând investitorii slovaci să vină în România.

Mesajul preşedintelui a fost citit în cadrul Forumului Economic româno-slovac de către consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu. La forum participă preşedintele Slovaciei, Andrej Kiska, şi ar fi trebuit să meargă şi preşedintele Klaus Iohannis, însă şeful statului şi-a anulat programul oficial de marţi, în urma decesului soacrei sale.

„În ultimii patru ani, comerţul dintre economiile noastre a crescut cu o medie anuală de circa 9%, ceea ce arată clar consolidarea relaţiilor noastre comerciale. În 2015, comerţul bilateral a atins un maxim de 2,4 miliarde euro. Depinde doar de noi să dezvoltăm, în continuare, acest trend pozitiv", a transmis preşedintele.

El a arătat că în România funcţionează peste 600 de firme cu acţionariat slovac, cu un capital total investit de circa 50 de milioane euro, iar Slovacia este la rândul ei tot mai atractivă pentru investiţiile româneşti, "însă potenţialul investiţional al cooperării noastre este mult mai mare"

„Am certitudinea că veţi descoperi noi parteneri de afaceri şi că veţi putea valorifica noi oportunităţi, în sectoare precum energia, industria, transporturile şi infrastructura. Start-up-urile şi întreprinderile mici şi mijlocii înseamnă spirit antreprenorial, iniţiativă şi potenţial imens în planul inovării, dar, mai ales, ele pot prefigura viitorul economic al unei ţări. Din acest motiv, îi îndemn pe investitorii slovaci să vină cu încredere în România, iar investitorilor români le spun să fie mai curajoşi în legătură cu planurile de afaceri care privesc economia slovacă", le-a transmis preşedintele participanţilor.

Klaus Iohannis a lăudat mersul economiei româneşti, spunând că ţara noastră trece printr-o perioada de „creştere economică robustă".

„Pe primul semestru al acestui an avem o creştere economică de 5,2%, ceea ce face ca România să fie o campioană europeană a creşterii economice. Recent, Fondul Monetar Internaţional şi-a îmbunătăţit prognozele de creştere economică la 5% pentru întregul an 2016. Evident, aceste cifre sunt încurajatoare, însă şi mai încurajator este faptul că motoarele creşterii economice  s-au multiplicat", a spus şeful statului.

Preşedintele a spus că, din acest motiv, şi încrederea investitorilor în mediul de afaceri românesc a crescut. „Evoluţiile recente ne arată că nu doar motorul consumului este turat, ci privim cu optimism şi către componenta investiţională a economiei", a subliniat el.

Potrivit şefului statului, avantajul României este "calitatea forţei de muncă", apreciată de investitori, dar care trebuie permanent perfecţională. Un alt "atu" este predictibilitatea economică. „În ceea ce ne priveşte, ca autorităţi ale statului, ne preocupă reducerea poverii birocratice, creşterea transparenţei şi asigurarea stabilităţii pentru mediul de afaceri", a subliniat el.

În privinţa potenţialului economic dintre România şi Slovacia, Iohannis a arătat că domeniul industriei auto este unul de viitor, precum şi cel IT şi al telecomunicaţiilor. „Vrem ca Dunărea să ne lege nu doar geografic şi cultural, ci şi economic, iar Portul Constanţa să devină principalul port maritim pentru comerţul slovac. Vitală în această direcţie este Strategia UE pentru Regiunea Dunării, un mecanism destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene. În al doilea rând, vrem o colaborare mai strânsă între asociaţiile profesionale şi camerele de comerţ şi industrie din ambele ţări, pentru identificarea de noi avantaje competitive şi oportunităţi de colaborare", a mai spus preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite