Florin Cîţu: România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu FOTO Facebook
Florin Cîţu FOTO Facebook

Premierul Florin Cîţu a transmis în cadrul intervenţiei sale la Summitul Platformei Internaţionale Crimeea că România rămâne un „susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei” şi „ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă”.

„România susţine aspiraţiile Ucrainei de a deveni membru al comunităţii europene şi euro-atlantice. România a fost primul stat membru UE care a ratificat Acordul de Asociere între UE şi Ucraina. De asemenea, Summitul NATO de la Bucureşti a recunoscut dreptul Ucrainei de a deveni membru al Alianţei, atunci când vor fi îndeplinite condiţiile. Ştim din propria noastră experienţă că realizarea acestor obiective necesită viziune, sprijin public solid şi voinţă politică. Ca ţară vecină şi partener al Ucrainei, încurajez ferm conducerea politică a Ucrainei să accelereze reformele economice şi sociale necesare, pentru a realiza transformarea democratică a societăţii şi prosperitatea ei pe termen lung. Beneficiile vor fi împărţite întregii societăţi ucrainene, inclusiv de către minoritatea română care locuieşte în Ucraina, şi vor contribui la încurajarea armoniei sociale, a stabilităţii şi a prosperităţii”, a transmis premierul la Summitul Platformei Internaţionale Crimeea. 

Premierul a anunţat aderarea României la Platforma Internaţională Crimeea. „După cum ştiţi, România a fost şi va continua să fie un susţinător ferm al suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei. În acelaşi timp, România rămâne ferm angajată în implementarea politicii de nerecunoaştere a anexării ilegale a Crimeei de către Federaţia Rusă”. 

Şeful Guvernului susţine că cel mai eficient răspuns este întărirea demnocraţiilor în ceea ce priveşte provocările şi ameninţările asupra stabilităţii şi securităţii din regiunea Mării Negre. 


„Suntem extrem de conştienţi de provocările şi ameninţările actuale la adresa valorilor noastre şi a stabilităţii şi securităţii regionale din regiunea Mării Negre: Summitul de astăzi este o dovadă clară. Aceste provocări pot fi depăşite doar prin acţiuni ferme şi consecvente, prin consolidarea rezistenţei noastre şi întărirea cooperării. Cel mai eficient răspuns pe care îl putem oferi este prin întărirea democraţiilor noastre, prin susţinerea deplină a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale fiecărui cetăţean, prin asigurarea funcţionării corespunzătoare a instituţiilor publice şi a statului de drept. Împotriva provocărilor comune trebuie să demonstrăm solidaritate şi să încurajăm dialogul şi cooperarea. România a depus eforturi consistente pentru a dezvolta o agendă bilaterală pozitivă şi reciproc avantajoasă cu Ucraina”,  a mai transmis premierul. 


Premierul este de părere că „diferenţele pot fi rezolvate dacă le abordăm în mod constructiv, cu deschidere, având mereu în minte că împărtăşim aspiraţii, interese strategice şi valori comune. Am încredere că acest spirit ne va ghida şi pe viitor cooperarea. Doresc mult succes Ucrainei în coordonarea activităţilor Platformei Internaţionale Crimeea”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite