De la Legea antiromânească la ratarea sărbătoririi Centenarului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reamintesc că în urmă cu exact trei ani, în vara anului 2015, a stârnit mare vâlvă printre intelectuali, oameni de presă şi politicieni un act normativ cunoscut sub numele de „Legea anti-legionară”.

Chiar dacă nimeni, nici măcar o singură persoană cu scaun la cap şi mintea întreagă, nu a contestat nici Holocaustul, nici primejdia reprezentată de apariţia unor formaţiuni de extremă dreaptă care nu doar că există, ci au şi manifestări din ce în ce mai agresive, au fost formulate atunci numeroase rezerve.

S-au tras şi binevenite semnale de alarmă. S-a spus, după părerea mea pe bună dreptate, că mult mai profitabil şi mai în conformitate cu necesităţile actuale ar fi un act normativ care să aibă în vedere manifestările extremiste de orice fel, fie ele de stânga ori de dreapta. Au fost şi voci care au atras atenţia că legea anti-legionară ar putea fi cu uşurinţă utilizată în vederea nejustificatei puneri sub obroc ori pentru evacuarea otova, arbitrară din cultura română, în totalul dispreţ al bunului simţ şi al oricărui elementar al spiritului critic, a unor personalităţi de mare magnitudine intelectuală care, într-un anumit moment al existenţei lor, au fost momite de ideologii de extremă dreaptă. De la Mircea Eliade la Nichifor Crainic, de la Vintilă Horia la Radu Gyr. Făcându-se complet abstracţie de faptul că mulţi dintre cei orbiţi de ideologia legionară au fost printre primii întemniţaţi de satrapii comunişti.

În ultimele luni, constatăm existenţa unui nou elan legislativ de tipul anti. Dl. Liviu Nicolae Dragnea, preşedintele principalului partid de guvernământ, şi-a făcut cunoscută încă din luna martie intenţia de a propune un proiect de lege anti-defăimare. Cu puţină vreme în urmă a ajuns în atenţia parlamentarilor o lege al cărei rost ar fi acela de a sancţiona drastic manifestările cu caracter antisemit. Şi, iată, că s-au şi găsit parlamentari care probabil din lipsă de ocupaţie, doar spre a se afla în treabă, s-au grăbit să-şi pună semnătura pe o iniţiativă legislativă menită să ne pună la adăpost şi să pedepsească drastic acţiunile cu caracter anti-românesc.

Pe lista iniţială cu iscălituri am avut neplăcuta surpriză de a descoperi şi nume ale unor parlamentari ai Opoziţiei, şi nu doar de la liberali, ci şi de la PMP şi USR deopotrivă. Ca urmare a reacţiilor dure, bine ţintite ale opiniei publice unii au cugetat mai pe îndelete şi şi-au retras la începutul săptămânii semnăturile. Au realizat că o astfel de lege anti-românească, ce conţine prevederi draconice care ar merge până la condamnarea la ani buni de închisoare, ar putea fi lesne utilizată drept substitut pentru legea anti-defăimare, pentru pedepsirea celor care critică deciziile coaliţiei parlamentare majoritare, ale guvernului. PSD-ALDE fiind experte în revigorarea formulei “dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine”. Fabricile şi uzinele însemnând astăzi Dragnea, Tăriceanu, Carmen Dan, Rovana Plumb, Eugen Nicolicea, Şerban Nicolae, fostul tractorist Paul Stănescu, Lia Olguţa Vasilescu, Liviu Pleşoianu şi lista e departe de a fi epuizată.

Tocmai de aceea nu trebuie să ne mire prea tare că iniţiatorii proiectului normativ cu pricina provin cu deosebire din coaliţia majoritară.

Scandalos şi generator de semne de întrebare e un cu totul alt detaliu. Şi anume că cei care nu mai ştiu cum să se umfle în pene afirmându-şi patriotismul nu doar că fac înţelegeri secrete şi dezonorante cu UDMR, o formaţiune politică tot mai tributară ideologiei iliberale de tip Orban, ci închid ochii la afirmaţiile iresponsabile ale unor înalţi responsabili şi demnitari de la Budapesta.

Diplomaţia românească al cărei şef este vechiul comunist Teodor Meleşcanu nu reacţionează, şi nu o face fiindcă nu are aprobare din partea lui Liviu Dragnea, cel care joacă precum îi cântă Orbán Viktor.

Parlamentarii tac, tace şi guvernul. Şi unul, şi altul pregătindu-se să intre în istorie ca cei în sarcina cărora va trebui pusă ratarea Centenarului.

Deşteaptă-te, Române!

Text apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevărul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite