Creţu (PSD): „Cristian Preda să-şi ceară scuze în PE. PDL dezinformează cu privire la situaţia reală din România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europarlamentarul PSD Corina Creţu îi solicită lui Cristian Preda să-şi ceară scuze în plenul Parlamentului European (PE) cu privire la minciunile lansate la adresa lui Victor Ponta. Într-un discurs ţinut în plenul PE, Preda l-a acuzat pe Victor Ponta că îi ia apărarea lui Dan Voiculoescu într-un dosar de corupţie.

„Cei din PDL îşi continuă campania de denigrare a României la nivelul Uniunii Europene, dezinformând extrem de grav cu privire la situaţia reală din România şi acuzând actuala guvernare de încercare de a controla sistemul juridic“, a precizat Corina Creţu, amintind în acelaşi timp că şi Monica Macovei a minţit în plenul Parlamentului European cu privire la cele 2 milioane de voturi fraudate la referendumul de demitere a presedintelui, fapt dezminţit ulterior de instituţiile abilitate.

Europarlamentarul  PDL Cristian Preda scrie pe blogul personal că luni, în Parlamentul European (PE), a cerut Comisiei Europene să vegheze la derapajul privind separaţia între puterea executivă şi cea judecătorească în dosarul în care Dan  Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie privind privatizarea Institutului pentru Cercetari Alimentare (ICA).   


Cristian Preda aminteşte că săptămâna trecută, într-o intervenţie la un post TV, Victor Ponta a criticat decizia unui tribunal care-l condamnă pe unul dintre aliaţii săi de la guvernare, Dan Voiculescu, declarând că verdictul trebuie modificat.

„Eu m-am uitat cu ochiul unui jurist şi cred că decizia judecătorului de la tribunal a fost o decizie greşită şi ar trebui ca CSM-ul, cine se ocupă, să vadă de ce a dat acea decizie“, a explicat premierul, subliniind că atâta timp cât Dan Voiculescu nu e senator (n.r. - Dan Voiculescu nu a depus încă jurământul), dosarul se judecă la instanţa obişnuită.

De asemenea, în discursul său din PE Preda a mai spus că Victor Ponta l-a apostrofat pe judecătorul Cristi Dănileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că a cerut oamenilor politici să nu mai ameninţe judecători şi să nu mai conteste decizii definitive ale instanţelor.

„Pentru premierul de la Bucureşti, cine apără independenţa magistraţilor e adversarul său politic. În ultimele zile, se desfăşoară o campanie de stigmatizare publică şi de revocare a membrilor CSM care vor o justiţie fără subordonare politică. (...) Pentru Ponta, dacă ai 60% în Parlament, trebuie să controlezi justiţia“, a mai precizat Preda.

Pentru ce este judecat Dan Voiculescu

Alături de 12 persoane, Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de corupţie în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. În 20 decembrie, după ce a luat act de faptul că Voiculescu a fost reales senator, tribunalul Bucureşti a retrimis la Înalta Curte acest dosar. Avocaţii lui Voiculescu susţin însă că, din moment ce nu a depus juramăntul, Voiculescu nu a dobândit oficial calitatea de senator.

Specialiştii în drept susţin că, în momentul validarii mandatului de către BEC şi publicării deciziei in Monitorul Oficial, Dan Voiculescu a obţinut oficial statutul de senator. Nedepunerea jurământului îl împiedică însă să exercite acest mandat.

Procesul privind privatizarea ICA s-a judecat din luna iulie la Tribunalul Bucureşti, după ce în 29 iunie instanţa supremă a admis cererea lui Dan Voiculescu de declinare a cauzei, în condiţiile în care acesta şi-a depus demisia din funcţia de senator începând cu data de 25 iunie.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator Dan Voiculescu a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea ICA.
Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, este acuzat de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.



 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite