Controversa medicamentului cu termen de valabilitate expirat. Cine l-a aprobat, cine l-a distribuit şi ce legături politice sunt la mijloc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Monica Negovan a fost numită în funcţie în perioada în care Vlad Voiculescu era la şefia Ministerului Sănătăţii, iar Andreea Moldovan secretar de stat. FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Monica Negovan a fost numită în funcţie în perioada în care Vlad Voiculescu era la şefia Ministerului Sănătăţii, iar Andreea Moldovan secretar de stat. FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Găsirea unor medicamente destinate bolnavilor cu COVID-19 cu termenul de valabilitate expirat, chiar dacă erau importate recent, a stârnit numeroase controverse. Una din firmele care a primit aviz de distribuire a acestora a fost Bio Eel SRL, avizul fiind dat de Monica Negovan, directoare în Ministerul Sănătăţii, care potrivit gândul.ro ar avea legături cu această firmă. Negovan a fost numită în funcţie în mandatul lui Vlad Voiculescu.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a cerut, miercuri, clarificări de la Agenţia Naţională a Medicamentului privind termenul de valabilitate al Favipiravirului importat din Ungaria pentru pacienţii cu COVID-19, deoarece pe blister scrie că a expirat în octombrie 2021, iar pe cutie că va expira în iulie 2022.

La câteva ore, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a venit cu precizări şi a punctat faptul că nu sunt probleme, ci a fost doar o problemă de imprimare pe cutii.  „Nu e nicio problemă aici. E o problemă a fabricantului, în sensul în care acest medicament are termen de valabilitate de 15 luni. Doar că în momentul imprimării cutiei s-a imprimat greşit termenul de valabilitate, pentru aceste două serii despre care vorbim şi pentru care ANMDM, la un moment dat, temporar, a suspendat comercializarea lor. Dar după ce s-au edificat cei de la Agenţia Medicamentului, astăzi, această suspendare a fost ridicată, pentru că cele două serii au fost fabricate în aprilie 2021 şi trebuia iniţial să apară termen de valabilitate: iulie 2022. Din greşeală, fabricantul a scris „octombrie”. S-au edificat lucrurile. Nu există niciun pericol, nu există nicio problemă. Sigur, va apărea o altă etichetă, cu termenul de valabilitate corect”, a declarat Cseke Attila, pentru Digi 24, conform Agerpres.

Potrivit datelor Gândul.ro, firma Bio Eel SRL, din Târgu Mureş, a fost autorizată să furnizeze medicamentul Favipiravir Meditop printr-un document aprobat la 28.10.2021 de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România. Potrivit sursei citate, „şefa Direcţiei politica medicamentului din Ministerul Sănătăţii n-ar fi străină de activitatea firmei Bio Eel SRL din Târgu Mureş (oraşul de domiciliu al Monicăi Negovan)”. Avizul anterior a fost dat de Monica Negovan, responsabilă a Direcţiei generale pentru asistenţă medicală, medicină de urgenţă şi programe de sănătate publică. 

Preţul solicitat la autorizare pentru a fi aprobat Favipiravir Meditop în Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) este de 169,82, potrivit detaliilor prezentate de sursa citată, unde persoana care semnează documentul în cauză este Monica Negovan. 

Cine este Monica Negovan

„Adevărul” a scris pe larg despre Monica Negovan în luna februarie, când a fost selectată să ocupe funcţia de director al Direcţiei pentru politica medicamentului. Din cele opt dosare depuse, patru au fost respinse, iar în ziua interviului s-au prezentat doar două persoane, Monica Negovan şi Liliana Bunaciu (care lucrează în cadrul Direcţiei pentru politica medicamentului şi a dispozitivelor medicale din 2016). „Menţionăm că întreaga procedură s-a făcut în deplină legalitate”, a fost precizarea făcută de Ministerul Sănătăţii, care a subliniat faptul că în perioada stării de alertă numirile se fac fără concurs, prin ordin de ministru. Selecţia e realizată de departamentul de resurse umane, la cererea făcută de conducătorul structurii unde e postul vacant.    

De de profesie farmacist, Negovan locuieşte în Târgu-Mureş şi a avut afaceri în domeniul farmaceutic, în asociere cu Pharma Farm, firmă deţinută de compania maghiară Richter, susţin surse din instituţie pentru „Adevărul”. Negovan e considerată a fi din cercul de cunoscuţi ai Andreei Moldovan (originară tot din Târgu Mureş), primul secretar de stat numit de Vlad Voiculescu când a ajuns la conducerea Ministerului Sănătăţii, precum şi de acesta.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite