Comisia de sănătate din Senat: Legea antifumat nu se modifică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de sănătate din Senat a respins, marţi, modificările la Legea antifumat, care apăreau într-o propunere legislativă semnată de parlamentari de la toate partidele şi prin care se redefinea spaţiul public închis, astfel încât să se elimine interzicerea fumatului la terase. Decizia comisiei senatoriale vine după ce ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut, luni, un nou apel către parlamentari pentru a "opri schilodirea legii antifumat".

Comisia de sănătate a decis cu majoritate de voturi să respingă modificările la legea privind interzicerea fumatului în spaţiile publice.

Potrivit propunerii legislative, se redefineşte spaţiul public închis, faţă de legea iniţială privind interzicerea fumatului în spaţiile publice închise. Astfel, dacă în legea aflată în vigoare spaţiul public închis este definit ca spaţiul accesibil publicului, încadrat de doi pereţi şi având acoperiş, în noua propunere legislativă, spaţiul public închis este definit ca spaţiul care are acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi, de jur împrejur.

Iniţiatorii au dorit, astfel, să elimine interdicţia de a se fuma pe terasele acoperite, aşa cum este prevăzut în prezent.

Propunerea legislativă mai prevede modificarea articolului 2, alineatul 2, prin care fumatul este permis numai în camere special amenajate să servească exclusiv fumatului şi activităţilor asociate fumatului, cum ar fi de exemplu consumul de cafea, băuturi calde sau băuturi răcoritaore.

În plus, se adaugă un nou alineat, care prevede că fumătorii se pot constitui în asociaţii şi cluburi de fumători, care pot amenaja spaţii speciale destinate exclusiv fumatului şi activităţii asociate fumatului.

”Eu m-am săturat de nişte doamne frustrate de viaţă - au prea mulţi bani şi au înnebunit, nimeni nu le-a întrebat cum au făcut banii - care cred că poţi să interzici la modul acesta fumatul. Sunt studii care spun foarte clar: în baruri nu se mai fumează, în schimb se consumă etnobotanice la greu, ori alea fac mult mai mult rău”, a declarat, marţi, Cristiana Anghel.

Anghel, care este şi iniţiatoare a proiectului, a continuat; ”Eu nu am spus că fumătorii au dreptul să-i deranjeze pe cei nefumători. Eu am zis că este normal, cum era în legea veche, să fie create spaţii speciale pentru fumători. În momentul în care este un nefumător şi intră într-un restaurant, fie el, fie cu copilul, să nu fie deranjat de fumul celui care doreşte să fumeze. Dar dacă mergem pe interzicere, atunci să interzicem tutunul definitiv, pentru că eu nu mă droghez, că drogurile sunt ilegale. Să vedem dacă bugetul de stat poate să suporte asemenea pierderi. Dacă este să mergem pe ceea ce face rău sănătăţii... păi ciroza se face din băutura prea bună şi prea multă. Hai să interzicem şi băutura”.

Un proiect asemănător, de modificare a legii antifumat, se află în prezent în dezbatere şi la Camera Deputaţilor.

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut, luni, un nou apel către parlamentari pentru a "opri schilodirea legii antifumat", precizând că au fost aduse amendamente care pun în pericol sănătatea copiilor, dar şi a tuturor românilor, iar modificarea legii ar face din România prima ţară care îmblânzeşte legea antifumat, record care nu este de dorit şi care nu ne-ar face cinste.

"Fac un apel la responsabilitate, un apel pentru a opri schilodirea legii antifumat! Legea antifumat a fost atacată şi în Parlament! I s-au adus amendamente care pun în pericol sănătatea tuturor românilor, inclusiv a copiilor şi adolescenţilor. Aceste amendamente permit, în realitate, să se fumeze în orice spaţiu. România ar deveni un caz unic în lumea civilizată. Ar deveni, potrivit tuturor experţilor pe care i-am consultat, prima ţară care îmblânzeşte legea antifumat. Este un record pe care nu mi-l doresc şi pe care nu cred că ni-l dorim", a spus ministrul Sănătăţii.

Propunerea legislativă respinsă azi de Senat este semnată de parlamentarii Cristiana Anghel (ALDE), Antal István  (UDMR), Bejinariu Eugen (PSD), Blăjuţ Viorel-Ionel (Independent) Ciobanu Liliana (Independent), Cristea Victor (PSD) Deaconu Mihai (Independent),  Fenechiu Cătălin-Daniel (independent), Grama Horia (PSD), Grecea Maria (PNL), Ibram Iusein (minoritãti); Manolache Marius (PSD), Marin Laura (PSD), Matei Călin-Vasile-Andrei (PSD) Mîrza Gavril (PSD), Negruţ Clement (independent), Nica Nicolae-Ciprian (PSD) Niţă Emil (PSD) Pambuccian Varujan - deputat UAR (minoritãti); Pârgaru Ion (PSD), Peia Ninel (PSD),  Preda Cezar-Florin ( PNL),  Roşca Lucreţia ( PSD),  Rotaru Răzvan (Independent),  Smarandache Miron Alexandru (PSD), Stan Ioan (PSD) Stanciu Anghel (PSD) Tănase Răzvan-Ionuţ ( Independent) Tocuţ Dan-Laurenţiu - deputat Independent; Tomac Eugen - deputat Independent; Uricec Eugen Constantin ( PSD), Weber Mihai (PSD).

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite