Bezele de la PSD către PNL după ce Guvernul nu s-a atins de baronii locali. Ciolacu: Îl felicit pe domnul Predoiu

Bezele de la PSD către PNL după ce Guvernul nu s-a atins de baronii locali. Ciolacu: Îl felicit pe domnul Predoiu

Marcel Ciolacu, preşedintele PSD

Liderul PSD Marcel Ciolacu l-a felicitat pe ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, care a avizat negativ ordonanţa de urgenţă privind alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene indirect, prin votul consilierilor judeţeni. Măsura ar fi decimat baronimea PSD. Cătălin Predoiu s-a opus, pe motiv că schimbarea intervine cu mai puţin e un an înainte de alegeri, deşi Guvernul PNL a schimbat legislaţia electorală pentru alegerea primarilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mă bucur că în Guvern mai sunt şi oameni cu minte şi-l felicit pe domnul Predoiu“, a spus Marcel Ciolacu. 

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avizat negativ proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care preşedinţii de Consilii Judeţene urmau să fie aleşi indirect, prin votul consilierilor judeţeni, măsură care ar fi redus influenţa baronilor locali. Motivul: s-ar schimba sistemul electoral cu mai puţin de un an înainte. Însă Guvernul tocmai şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. ”Acolo rămâne tot vot direct”.

Ministrul Dezvoltării, Ion Ştefan, a anunţat în şedinţa de Guvern că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ pe OUG.

Apoi a luat cuvântul ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu. „Din punct de vedere constituţional avem o vulnerabilitate de netrecut. Acest sistem nou de alegere a preşdinţilor de CJ într-o manieră indirect reprezintă o schimbare faţă de situaţia anterioară, ceea ce ar intra în contradicţie cu decizia CCR, care impune păstrarea sistemelor de vot neschimbat cu o perioadă de un an de zile înainte de alegeri“, a spus Predoiu.

Întrebat de premierul Ludovic Orban de ce în cazul primarilor poate fi schimbat sistemul electoral cu câteva luni înainte de alegeri, dar în cazul şefilor de CJ, nu, ministrul Predoiu a răspuns: „La alegerea primarilor e acelaşi sistem de vot - direct. Aici e o schimbare radicală“.

Întrebat ce soluţie există pentru alegerea primarilor în mod indirect, ministrul Justiţiei a răspuns: „Soluţia este în Parlament prin deblocarea dezbaterilor. Dacă Parlamentul adoptă, e voinţa Parlamentului“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: