Aurescu, întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe şi al Apărării din Irlanda: Suntem două state care sprijină puternic politica de lărgire a UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simon Coveney şi Bogdan Aurescu
Simon Coveney şi Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit marţi, pentru consultări politice, pe ministrul afacerilor externe şi al apărării al Republicii Irlanda, Simon Coveney, aflat în vizită oficială la Bucureşti, la invitaţia şefului diplomaţiei române. Cei doi au discutat atât despre teme de afaceri europene, cât şi despre relaţiile bilaterale.

„Întâlnirea a oferit prilejul unui schimb aprofundat de opinii cu privire la stadiul şi perspectivele de dezvoltare a relaţiilor foarte bune româno-irlandeze, inclusiv în ceea ce priveşte aprofundarea şi intensificarea dialogului politic bilateral. Totodată, au fost abordate modalităţile de identificare a unor noi oportunităţi de stimulare a cooperării economice şi sectoriale dintre cele două ţări, precum educaţia, turismul şi securitatea cibernetică. Cei doi oficiali au salutat, totodată, contribuţia semnificativă a comunităţii române din Irlanda, bine integrată în societatea irlandeză, la dezvoltarea relaţiilor bilaterale”, se araă într-un comunicat al MAE. 

„De asemenea, cei doi miniştri au discutat cele mai importante evoluţii în plan european şi au pus accentul asupra priorităţilor comune pe agenda europeană, inclusiv în ceea ce priveşte procesul de extindere al UE sau privind subiectul relaţiilor Uniunii Europene cu Regatul Unit, mai ales în contextul implementării Protocolului dintre Uniunea Europeană şi Regatul Unit privind Irlanda de Nord. Nu în ultimul rând, consultările au vizat, în detaliu, implicaţiile agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, cu accent asupra evoluţiilor în plan securitar, umanitar şi economic, precum şi implicaţiile în plan regional, cu accent pe situaţiile de criză generate de invazie şi implicaţiile directe la adresa securităţii şi rezilienţei statelor din regiune, în special Republica Moldova”, mai arată sursa citată.

„Vizita domnului ministru reconfirmă nivelul foarte bun al relaţiilor dintre România şi Irlanda, care sunt bazate pe aceleaşi valori – valori democratice, pe interese comune şi, mai ales, pe faptul că suntem membri dedicaţi ai Uniunii Europene. Am apreciat, împreună cu domnul ministru, contribuţia comunităţii româneşti din Irlanda la întărirea relaţiilor noastre bilaterale, precum şi la dezvoltarea societăţii şi economiei irlandeze. Şi vreau să îi mulţumesc şi cu această ocazie pentru modul în care Irlanda sprijină integrarea membrilor comunităţii româneşti în societatea irlandeză”, a declarat Aurescu.

„ Am discutat despre subiectele de pe agenda europeană, care interesează atât România, cât şi Irlanda. Suntem două state care sprijină puternic politica de lărgire a Uniunii Europene. Mă bucur că, astăzi, a avut loc la Bruxelles prima Conferinţă Interguvernamentală privind deschiderea negocierilor cu Macedonia de Nord şi cu Albania. Cred că este un pas foarte important, pe care îl salut, un pas care arată valoarea strategică a politicii de extindere a Uniunii Europene, mai ales că acest pas vine după ce Consiliul European, la finalul lunii iunie, a luat decizia acordării statutului de stat candidat pentru Ucraina, pentru Republica Moldova şi, în acelaşi timp, a reconfirmat perspectiva europeană pentru Georgia”, a completat Aurescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite