Firmele proprietarului magazinelor „Leonardo”, anchetate pentru o pagubă adusă statului de 23 de milioane de lei

0
Publicat:

Sediile a patru firme din Grupul „Leonardo” şi vila deţinută de proprietarul companiei, milionarul orădean Florin Panea, au fost percheziţionate pentru suspiciuni de evaziune fiscală şi bancrută frauduloasă.

Depozitele din Oradea ale Grupului Leonardo au fost percheziţionate Foto: Poliţia Bihor
Depozitele din Oradea ale Grupului Leonardo au fost percheziţionate Foto: Poliţia Bihor

Cercetările desfăşurate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor arată că, în perioada 2018 -2024, afaceristul a provocat o pagubă de peste 23 de milioane de lei, angrenându-şi firmele în manopere evazioniste.

Cum se fură statul

Concret, susţin anchetatorii, companiile au raportat în declarațiile fiscale tranzacţii cu mărfuri care, în realitate, erau „plimbate” doar pe hârtie, căci zăceau din 2013 în depozitele proprii, fiind cumpărate de prima firmă a milionarului, Leonardo SRL, judecată deja pentru o fraudă de 26 milioane lei.

Produsele, care erau nevandabile, au fost „rostogolite” la preţuri supraevaluate, de la o firmă la alta, astfel încât să poată genera, prin acest circuit artificial, TVA deductibil societăţilor care le cumpărau. Şi nu era puţin, spun anchetatorii, arătând că, în perioada 2018, firmele afaceristului au beneficiat de rambursări de TVA în valoare de 7.694.719 lei.

Împrumut de la mama

Florin Panea este bănuit şi că, în 2021, a încheiat contracte de cesiune de creanţă și ipotecă între mama sa - în calitate de creditor - și societăți, a înregistrat venituri artificiale care au determinat obținerea de profituri nereale de nouă milioane de lei, distribuite ulterior ca dividende.

Scopul? Devansarea statului (prin ANAF) de pe tabloul creditorilor, după intrarea societăţilor în insolvenţă şi faliment. Altfel spus, să devină el, artificial, principalul creditor al firmelor sale și deci, primul îndestulat.

OradeaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite