Rusia acumulează forțe lângă regiunea de graniță Harkov, potrivit comandantului-șef al armatei ucrainene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia acumulează forţe în aproape de partea de nord a regiunii ucrainene Harkov, unde a lansat o ofensivă în această lună, dar încă nu dispune de trupe suficiente pentru a lansa o ofensivă majoră în acea zonă, a anunțat joi comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, relatează Reuters și Kyiv Independent.

Șeful forțelor armate ucrainene Oleksandr Sîrski FOTO PROFIMEDIA
Șeful forțelor armate ucrainene Oleksandr Sîrski FOTO PROFIMEDIA

Potrivit generalului Sîrski, Rusia continuă să trimită regimente şi brigăzi suplimentare din alte zone şi din bazele de antrenament pentru a-şi consolida trupele pe cele două linii principale de atac în nordul regiunii Harkov.

Acestea includ zona Strilecia-Lîpţi dintre două mici sate şi vecinătatea oraşului de frontieră Vovceansk unde au avut loc lupte urbane.

„Aceste forţe sunt în prezent insuficiente pentru o ofensivă pe scară largă şi străpungerea apărării noastre”, a spus Sîrski într-o declaraţie publicată pe reţeaua Telegram.

De asemenea, „crearea unei rezerve de muniţii” de către Ucraina a redus capabilităţile ofensive ale trupelor ruse, a mai spus comandantul ucrainean.

„Prin urmare, inamicul a trecut la tactica de a ne lovi pozițiile cu focuri de artilerie și bombe aeriene ghidate”, a spus Sîrski.

„În aceste circumstanțe, distrugerea avioanelor care transportă KAB-urile (bombe ghidate prin satelit), precum și a dronelor de recunoaștere și a dispozitivelor de reglare a focului, protecția de război electronic a trupelor noastre, camuflarea și utilizarea de momeli sunt de o importanță capitală.”

image

Comandantul a adăugat că, în prezent, conducerea militară ucraineană ia „măsuri urgente” pentru îmbunătățirea sistemului de control al apărării aeriene, a automatizării acestuia și a coordonării sale cu sistemele de foc și de război electronic ale Forțelor Terestre.

Remarca sugerează că deficitul acut de muniţie de artilerie al Kievului s-a diminuat de când Statele Unite au aprobat în cele din urmă un amplu pachet de ajutor în aprilie.

Secretarul de stat Antony Blinken a spus miercuri că armele americane livrate ajută la stabilizarea liniilor frontului.

Rusia şi-a concentrat cea mai mare parte a presiunii ofensive în estul Ucrainei, unde trupele sale au reuşit să înainteze lent şi progresiv după cucerirea oraşului Avdiivka din Doneţk în luna februarie.

Moscova formează o altă grupare de forțe în apropierea graniței de nord a Ucrainei, anunța președintele ucrainean Volodimir Zelenski la 26 mai. Armata ucraineană nu a exclus o ofensivă rusă similară în regiunea Sumî.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite