Atac masiv al ucrainenilor în Crimeea. Două nave rusești de patrulare și două feriboturi, distruse

0
Publicat:

Ucrainenii au lovir masiv în Peninsula Crimeea în noaptea de miercuri spre joi. Dronele navale operate de serviciile de informații militare ale Ucrainei (GUR) au lovit două ambarcațiuni de patrulare rusești, modelul KS-701 Tunet (Tuna), în Crimeea ocupată în noaptea de 30 mai, a declarat o sursă din agenție pentru Kyiv Independent.

Explozie semnalata la Djankoi in Crimeea Captura Twitter jpg

Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în noaptea de miercuri spre joi, 30 mai, au fost distruse opt rachete balistice de tip ATACMS deasupra Mării Azov, opt drone aeriene deasupra Mării Negre, în apropierea litoralului Crimeei, precum și două drone maritime, care se îndreptau în direcția peninsulei. Rușii spun că au respins atacul, dar ucrainenii au precizat că două nave de patrulare rusești au fost lovite în peninsula Crimeea în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unei operațiuni speciale a Serviciului de informații al apărării din Ucraina.

Dronele navale operate de serviciile de informații militare ale Ucrainei (GUR) au lovit două ambarcațiuni de patrulare rusești, model KS-701 Tunets (Tuna), în Crimeea ocupată în noaptea de 30 mai, a declarat o sursă din agenție pentru Kyiv Independent.

Agenția de informații militare a confirmat public declarația la scurt timp după, publicând un videoclip al atacului și spunând că cele două nave au fost distruse.

Sursa de informații militare a Ukrainska Pravda a spus că dronele Magura V5 au atacat ambarcațiunile rusești în zona Ciornomorske, un oraș situat pe coasta de vest a Crimeei.

În aceeași zi, autoritățile ruse au susținut că un atac cu rachete ucrainene a avariat două feriboturi de transport în orașul-port Kerci, din estul Crimeei.

Un atac peste noapte asupra orașului-port Kerci din Crimeea a avariat două feriboturi, a anunțat pe 30 mai responsabilul cu transportul numit de Rusia în Crimeea, Nikolai Lukașenko.

Kerci este situat în partra estică a Crimeei, vis-a-vis de regiunea Krasnodar din Rusia. Rusia a construit Podul Kerci pentru a conecta peninsula de Rusia, după ce a ocupat și anexat Crimeea în 2014.

Canalele locale Telegram au anunțat că locuitorii din Kerci au auzit până la 20 de explozii.

Un feribot cu mașini și un feribot feroviar au fost avariate de resturile de rachete doborâte „în timp ce respingeau un atac inamic asupra infrastructurii de transport”, a susținut Lukașenko.

Autoritățile ruse precizat la ora locală 7:30 că „traficul vehiculelor pe Podul Crimeea este temporar blocat”.

Rusia folosește podul și feriboturile peste strâmtoarea Kerci pentru a transporta provizii militare pentru forțele de ocupație ruse din Crimeea și sudul Ucrainei.

Ucraina și-a revendicat responsabilitatea pentru atacurile care au provocat daune grave podului în octombrie 2022 și iulie 2023 .

Ministerul Apărării rus a afirmat joi, 30 mai, că apărarea antiaeriană a neutralizat 13 drone aeriene ucrainene în regiunea Krasnodar, din sudul ţării, şi în apropiere de peninsula anexată Crimeea, transmite AFP.

Rușii au vizat instalațiile militare ale Ucrainei din regiunea Hmelnițki

Joi dimineaţă, „cinci drone aeriene ucrainene au fost doborâte de sistemele de apărare antiaeriană deasupra regiunii Krasnodar“, a indicat ministerul într-un comunicat.

Alte opt drone au fost interceptate în cursul nopţii „deasupra Mării Negre, în proximitatea litoralului Crimeii“, a adăugat ministerul.

Armata rusă mai afirmă că a distrus, în noaptea de miercuri spre joi, două drone navale ucrainene în Marea Neagră, care „se îndreptau spre Crimeea“.

De asemenea, opt rachete tactice ATACMS au fost distruse de apărarea antiaeriană deasupra Mării Azov, aproape de Crimeea.

De partea ucraineană, comandantul forţelor aeriene a indicat, tot pe Telegram, că sistemele antiaeriene au distrus şapte rachete şi 32 de drone, din cele 51 de drone şi rachete lansate de Rusia în cursul nopţii.

Comandantul a declarat că forţele ruse au atacat „facilităţi militare şi infrastructură critică din Ucraina“, dar nu a dat alte detalii.

Primarul din Harkov, Ihor Terehov, a indicat, într-un comunicat separat, că în noaptea trecută a fost atacată infrastructură critică a oraşului şi patru persoane au fost rănite.

Alte autorităţi militare sau civile nu au raportat victime sau distrugeri cauzate de atacuri, notează Reuters.

Potrivit presei ucrainene trupele ruse de ocupație au efectuat o nouă serie de atacuri masive combinate asupra unor ținte din adâncimea teritoriului ucrainean. În special, dronele rusești au vizat instalațiile militare ale Ucrainei din regiunea Hmelnițki.

Cel puțin trei lovituri au fost executate asupra aerodromului Starokonstantinov întrebuințat de Forțele Aeriene ale Ucrainei, potrivit canalelor de propagandă pro-război ruse care susțin că reprezentanții ucraineni intenționează să folosească acest aerodrom pentru primirea avioanelor de vânătoare F-16 de producție americană.

Potrivit ultimelor informații, militarii ucraineni au încercat să amplaseze la Starokonstantinov adăposturi speciale pentru aeronavele occidentale, a căror livrare este așteptată la Kiev în acest an.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite