Orașul din vestul României invadat de bicicliști. „Nu vor mai rămâne zece biciclete întregi“ VIDEO

0
Publicat:

Hunedoara este primul oraș din județul Hunedoara unde a intrat în funcțiune un sistem de închiriere a bicicletelor pentru plimbări urbane (video). Însă investiția a stârnit controverse, iar numeroși localnici au asaltat primăria cu sesizări.

Stație de bike-sharing în Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL
Stație de bike-sharing în Hunedoara. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Aproape 200 de biciclete achiziționate cu fonduri europene de Primăria Hunedoara au fost puse la dispoziția localnicilor prin sistemul de închiriat bike-sharing în Hunedoara.

Oamenii le pot folosi cu ajutorul unei aplicații descărcate pe telefonul mobil, iar în prima jumătate de oră de la scoaterea din rasteluri plimbarea este gratuită, indiferent de numărul de utilizări zilnice de jumătate de oră.

La depășirea acestei durate, taxa de folosire crește exponențial, de la doi lei în a doua jumătate de oră, până la 200 de lei pentru cei care folosesc bicicleta mai mult de trei ore și jumătate, fără a le mai lăsa într-una dintre cele 12 stații amenajate din Hunedoara.

Astfel, cei care uită să le returneze în stații după mai multe ore riscă să rămână fără câteva sute de lei, pe cardurile cu care se înregistrează în aplicația de bike-sharing.

În prezent, este amenajat un circuit de patru kilometri de piste de biciclete în Hunedoara (video).

Circuitul va fi prelungit în perioada următoare cu încă o pistă de biciclete de un kilometru, pe traseul Centrul istoric din Hunedoara – Castelul Corvinilor, odată cu finalizarea lucrărilor la rețeaua stradală și pietonală din zonă.

Invazia bicicletelor în Hunedoara

În ultimele zile, „invazia bicicliștilor” a stârnit o mulțime de reacții în rândul localnicilor, iar mulți dintre ei s-au plâns de modul în care sunt folosite.

„Este nebunie de câteva zile în Hunedoara, cu acești așa-ziși bicicliști care nu respectă nici o regulă! La trecerile de pietoni îți sar în față”, s-a plâns un hunedorean, într-o sesizare adresată pe pagina de Facebook a Primăriei Hunedoara.

„Nu mai rămân 10 biciclete întregi până la toamnă. Cei care le distrug trebuie prinși și puși la muncă, până achită paguba”, s-a plâns un alt localnic.

„Am văzut niște tineri cum făceau cascadorii pe biciclete în Parcul Corvinul și pe treptele recent renovate care coboară de la Poliție. Era cât pe ce să fie loviți niște oameni pe acele scări”, a sesizat o altă localnică.

„De când s-a dat drumul bicicletelor, o grămadă de copii circulă pe străzi cu ele. Am ajuns să mă feresc eu cu mașina de ei, căci merg cu bicicletele și pe contrasens”, s-a plâns un alt hunedorean.

Alți localnici au reclamat plimbările cu bicicletele în zona pietonală din centrul Hunedoarei, avarierea lor sau faptul că tariful de doi lei pentru a doua jumătate de oră petrecută pedalând este prea ridicat pentru posibilitățile lor.

Unii hunedoreni se declară mulțumiți de biciclete, iar în primele zile de la intrarea în funcțiune a sistemului de bike-sharing în Hunedoara, peste 1.500 de oameni au închiriat biciclete.

Biciletele, fabricate în Canada

Primăria municipiului Hunedoara a anunțat că va propune modificarea sistemului de tarifare, dar și alte modificări în regulamentul de folosire a bicicletelor, menite să răspundă sesizărilor localnicilor.

„Nu depăşiţi timpii de închiriere şi asiguraţi-vă că bicicleta este returnată corect în docurile staţiilor, pentru a evita costurile suplimentare nedorite. Folosiţi bicicletele cu responsabilitate, atât pentru siguranţa dumneavoastră, a celorlalţi participanţi la trafic, cât şi pentru a evita deteriorarea acestora Bicicletele nu sunt nici pentru curse – de niciun fel, nici pentru acrobaţii, iar deteriorarea dau distrugerea unei biciclete, în condiţiile utilizării necorespunzătoare, va fi imputată persoanei responsabile”, a informat Primăria Hunedoara.

Cele 188 de biciclete puse în prezent la dispoziția localnicilor, prin sistemul bike-sharing în Hunedoara au fost fabricate în Canada, fiind construite pentru mediul urban.

Unii localnici s-au arătat nemulțumiți și de originea acestora, susținând că puteau fi construite la fabrica de biciclete din județul Hunedoara.

Bicicletele canadiene au fost proiectate pentru a fi comode pentru persoane de orice vârstă, înălțime sau greutate - informează aplicația dedicată acestora.

Alte circa 70 de astfel de biciclete vor mai fi achiziționate în Hunedoara, cu ajutorul fondurilor europene.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite