ANALIZĂ Ce şanse are primul candidat-femeie al PSD la Cotroceni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă vrea să schimbe Palatul Victoria pe palatul Cotroceni. FOTO Inquam Photos / OctavGanea
Viorica Dăncilă vrea să schimbe Palatul Victoria pe palatul Cotroceni. FOTO Inquam Photos / OctavGanea

Viorica Dăncilă s-a impus în faţa liderilor PSD şi va fi primul candidat femeie la preşedinţia ţării din partea acestui partid. Şansele candidatului PSD de a intra în turul al II-lea sunt reduse, în condiţiile în care nu s-a ajuns la o înţelegere cu ALDE şi Pro România, iar formaţiunea e în declin, arată specialiştii.

Viorica Dăncilă a fost aleasă, fără să aibă emoţii, candidatul PSD pentru alegerile prezidenţiale, votul fiind aproape unanim. Singurele persoane care au votat împotriva premierului şi preşedintelui social-democrat au fost Paul Stănescu (preşedinte PSD Olt) şi Dumitru Buzatu (preşedinte PSD Vaslui). Celălalt candidat propus la vot a fost Pleşoianu, care a primit doar susţinerea lui Dumitru Buzatu.

În schimb, Gabriela Firea a ales să facă un pas în spate pentru aceste alegeri. Însă după ce a ieşit de le şedinţa PSD, Gabriela Firea nu a ratat ocazia de a lansat câteva săgeţi în direcţia Vioricăi Dăncilă. „Nu m-a convins cu nimic special. Nu e normal să mergem cu multe candidaturi şi să rupem partidul.  Nu vreau să fiu motiv de scindare“, a subliniat Firea, fiind întrebată ce părere are de alegerea premierului.

Nemulţumirile lui Paul Stănescu

Paul Stănescu, pus pentru câteva zile preşedinte executiv după încarcerarea lui Liviu Dragnea, a fost şi cel mai vocal social-democrat anti-Dăncilă.  Fostul vicepremier a criticat-o pe Dăncilă pentru faptul că a forţat desemnarea unui candidat PSD aşa de devreme şi nu a continuat negocierile cu ALDE şi Pro România, dar şi pentru faptul că Dăncilă ar avea „comanda“ în altă parte 

Eu cred că am şanse şi în faţa lui Klaus Iohannis. Pentru prima dată vom avea un preşedinte-femeie Viorica Dăncilă, premierul României

„Important pentru noi e partidul, nu persoanele, şi că ne spune doamna Dăncilă că îşi dă demisia dacă pierde. Să ne răspundeţi la întrebarea cu cine facem majoritate în Parlament ca să rămânem la guvernare“, a întrebat-o Paul Stănescu pe Dăncilă, potrivit unei stenograme publicate de Digi24. Premierul nu a răspuns cum va face să menţină actuala coaliţie de guvernare, dar a subliniat faptul că ea nu e controlată de nimeni, aşa cum s-a sugerat, şi că în perioada în care Liviu Dragnea era şeful PSD ea a fost izolată. „În momentul în care spui că comanda partidului e în altă parte creezi prejudicii “, a precizat premierul. De altfel, liderul PSD nu a vrut să dea un răspuns nici la acuzaţia că are o imagine proastă pentru că e asociată cu Liviu Dragnea, precizând că e opinia lui Paul Stănescu. Mai mult, Dăncilă i-a cerut fostului vicepremier să se implice în campanie, adică să nu facă noncombat. 

Prăbuşirea PSD

De altfel, premierul le-a cerut liderilor PSD din teritoriu să-şi asume faptul că vor face aşa cum trebuie campania electorală şi că, în ipoteză unei înfrângeri la prezidenţiale, toată lumea să-şi dea demisia, nu doar ea. Totodată, la şedinţă a venit şi sociologul Marius Pieleanu, care le-a arătat datele unui sondaj intern al PSD. Potrivit acestuia, PSD se află doar pe locul al treilea în intenţie de vot, cu 26%. Primul loc e ocupat de PNL, cu 31%, iar al doilea loc de Alianţa USR-PLUS, cu 28%. Sociologul le-a explicat şi că dacă liderii din teritoriu îşi vor mobiliza primarii şi oamenii din administraţie, Viorica Dăncilă nu are cum să nu intre în turul al doilea.    

În acelaşi timp, mai mulţi PSD-işti din fruntea organziaţiilor locale, cum ar fi Horia Teodorescu (PSD Tulcea) sau Gabriel Zetea (PSD Maramureş), au vorbit despre cooptarea la guvernare a Pro România, partid condus de Victor Ponta. Mai mult, social-democraţii au lansat pe surse informaţia că ar fi dispuşi să dea două ministere. Aşa-zisa ofertă a PSD a fost repede declinată. Ioana Petrescu, vicepreşedinte al Pro România, a precizat pentru „Adevărul“ că poziţia partidului său e de a nu intra alături de asemenea oameni la guvernare.   

Iohannis continuă atacurile în rafală

În timp ce PSD îşi alegea candidatul, Klaus Iohannis semna acordul politic pentru consolidarea parcursului european al României cu UDMR şi grupul minorităţilor naţionale. Acesta a fost un prilej de a lansa mai multe atacuri la adresa PSD, partid despre care a subliniat că-i protejează „exclusiv pe corupţi“ şi se poziţionează împotriva intereselor României.

Prezenţa lui Dăncilă în turul secund, sub semnul întrebării

Analiza specialiştilor consultaţi de „Adevărul“ arată că Viorica Dăncilă va avea o misiune grea în prinderea celui de-al II-lea tur al prezidenţialelor, numărul de candidaţi din zona Puterii sau a PSD fiind un element important.

„Are o şansă bună, dar nu o garanţie. Pot fi doua paradigme din perspectiva obiectivului de a atinge turul al 2-lea. Prima susţine că doar prin candidatura doamnei Dăncilă s-ar mobiliza filialele şi s-ar reuşi maximizarea scorului PSD. Cealaltă paradigmă spune în schimb ca această candidatură funcţionează mai degrabă ca un potenţator pentru un al treilea candidat. Ambele merită testate, măcar pentru că există un grad destul de mare de imprevizibil“, a declarat pentru „Adevărul“ Valeriu Turcan, specialist în comunicare şi fost consilier prezidenţial.

Pe de altă parte, sociologul Mircea Kivu e de părere că Viorica Dăncilă va avea mari probleme să prindă turul al II-lea, chiar dacă e candidat comun al PSD-ALDE-Pro România, iar o candidatură a lui Liviu Pleşoianu ca independent ar scoate-o pe aceasta din cursa pentru Cotroceni. „La cum se prezintă situaţia acum, şansele sunt mici. Doar nişte greşeli mari ale lui Barna ar spori şansele. În schimb, dacă va candida şi Tăriceanu, o să aibă mari probleme, iar dacă se hotărăşte şi Pleşoianu sunt şanse zero pentru Dăncilpă“.  

Potrivit lui Turcan, Iohannis e candidatul favorit, lupta strânsă fiind dusă între cei care vor să prindă turul al II-lea. „La acest moment Klaus Iohannis este singura opţiune serioasă pentru alegerile prezidenţiale. Niciunul din ceilalţi potenţiali contracandidaţi - Dăncilă, Barna, Tăriceanu, Pleşoianu sau Firea -  nu a reuşit să-şi construiască până în acest moment un minim profil prezidenţial“, a completat fostul consilier prezidenţial.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite