Ce soluţii are liberalul Mircea Cirţ pentru Baia Mare: Trebuie să atragem mai mult de un investitior pe săptămână în oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mircea Cîrţ, candidatul pentru Primăria Baia Mare. FOTO Arhivă personală
Mircea Cîrţ, candidatul pentru Primăria Baia Mare. FOTO Arhivă personală

Candidatul PNL pentru Primăria Baia Mare, Mircea Cirţ, a vorbit, la Adevărul Live, despre strategia sa pentru a ajunge primar, lupta cu Cătălin Cherecheş şi relaţia cu candidatul la CJ Maramureş, Ionel Bogdan. Liberalul Mircea Cirţ susţine că singura şansă de dezvoltare a oraşului o reprezintă investiţia într-un mare parc industrial, care să atragă firme externe.

Adevărul: Cine este Mircea Cirţ?, candidatul PNL pentru Baia Mare?
Mircea Cirţ
: Sunt cetăţeanul băimărean care şi-a luat inima-n dinţi să schimbe datele problemei în Baia Mare, unde ne confruntăm cu o situaţie fără precedent: un candidat a câştigat primăria cu peste 70% din arest (Cătălin Cherecheş - n.r). Ne-am pus întrebarea: ce facem ca să schimbăm lucrurile în Baia Mare? Sunt singurul candidat care poate să-l învingă şi care poate să schimbe viitorul oraşului. 

Va fi cam greu, primarul stă bine în sondaje. Veţi avea o dezbatere faţă-n faţă? 
Eu mă automotivez permanent. Îl provoc pe actualul primar la o dezbatare.

O să iasă lumea la vot?
Eu am dialog zilnic cu cetăţenii şi mă aştept la un procent bun de prezenţă la vot. Acum au ce vota. Eu m-am băgat, nu doar să-mi încerc norocul, sunt convins că voi câştiga. Cetăţeanii spun că acum au cu cine vota. 

De ce l-ar alege cetăţenii din Baia Mare pe Mircea Cirţ?
Noi avem o problemă cu tinerii care pleacă şi nu se mai întorc. În ultmii 10 ani, oraşul nu a atras investitori în regiune, tinerii nu au motiv să se întoarcă. E prioritatea numărul 1 să creăm parcuri industriale. Avem şi o groapă de gunoi, care este o groapă de bani, paravan pentru unii. Sunt 100 de milioane de euro investiţi, deşi ar fi trebuit să coste 10 milioane de euro. În continuare noi nu avem unde să ducem gunoaiele, ele sunt depozitate temporar, Această situaţie nu poate să ducă la infinit. Va fi pe lista mea de urgenţe. 

Cum o rezolvaţi?
Împreună cu candidatul PNL al CJ, Ionel Bogdan, astfel încât să oprim investiţia, care nu e finalizată încă. Aş revoluţiona întreg istoricul oraşului. Nu continuăm să îngropăm bani în prostie, în baza unor specialişti care ne îngroapă în sărăcie. E momentul să spunem STOP! Găsim un alt teren şi mutăm totul în altă parte. 

A treia problemă?
Noi trebuie să facem oraşul atractiv. Corupţia. Investitorii ne ocolesc pentru că se întreabă cum e posibil ca un primar să fie ales din arest. Ei nu vin în acest oraş pentru că ştiu că trebuie să dea şpagă. Aici se întâmpl lucruri ciudate: ameninţări şi tot aşa. â

Câţi consilieri locali veţi obţine? 
Vrem să obţinem cel puţin 13 consilieri. Nu aş vrea să facem o coaliţie n care nu cred. Nu avem nevoie de aceeaşi Mărie cu altă pălărie. mesajul meu e ca cetăţeanii să meargă la vot. Eu nu spun că sunt cel mai bun, însă le spun cetăţenilor că au o singură şansă: Mircea Cirţ. E nevoie de cetăţeni responsabili care să iasă la vot. Şi va ieşi cel mai bun primar. 

Aţi discutat cu USR şi PMP?
La Baia Mare sunt anumite orgolii din partea colegilor şi nu am reuşti să ajungem la o înţelegre. Noi am avut discuţii şi cu USR, şi cu PMP, însă rezultatul nu a fost favorabil. Fiecare are candidat şi vedem ce se întâmplă. EU sunt încrezător. 

Nu-l favorizează pe Cherecheş?
Foarte mulţi cetăţeni nu mai sunt uşor de cumpărat. Cetăţenii ştiu problemele. Avem oameni care spun: a furat, dar a şi făcut. Dar noi nu avem agenţi care să facă oraşul atractiv, nu avem un primar cu viziune, cu un plan, transparent şi corect. Oamenii n-au ieşit la vot pentru că nu au avut cu cine vota. Acum au. 

Care e problema cu transportul local? 
Avem 60 de autobuze, din care 20 au 8 ani, restul au între 15 şi 30 de ani. Doar 28 au aer condiţionat. Dacă facem 40 d eminute să tranzităm oraşul şi afară sunt 30 de grade, la destinaţie nu avem du să ne facem igiena. Lipsa infrastructurii duce la întârzieri de până la 30 de minute. Trebuie să fim gospodari. Avem modele d ebune practici: domnul Ilie Bolojan este profesorul meu. Obiectivul meu este să depăşim Oradea. Nu voi aduce un alt suflu, ci şi un alt ritm de lucru. Deschidem o pagină nouă: cine a furat, să nu mai fure. Digitalizarea va fi la ea acasă. 

Cum îi aduceţi pe tineri înapoi în oraş?
Foarte mulţi din diaspora mi-au transmis că se gândesc să se întoarcă. Trebuie s-o încheiem cu corupţii. Trebuie să clădim ce s-a pierdut în ultmii ani. Vor veni bani, nu doar de la Bruxelles, ci de la diverse forumuri de finanţări. Vor intra în ţară peste 120 de miliarde de euro. Întrebarea e cine gestionează aceşti bani? Oameni care sunt cu probleme de corupţie? Credeţi că merg pentru bani al Primărie? nu. Am bani. Credeţi că merg pentru un loc de muncă? Nu.Trebuie să atragem într-un an de zile între 80 şi 99 de investitori, deci un număr mai mare de un investitor pe săptămână în Baia Mare. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite